Guardian: Τα πράγματα είναι άσχημα με την τρόικα

Στην αναλυτική ανταπόκριση για τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, η εφημερίδα Guardian κάνει λόγο για αίσθηση déjà vu στην Αθήνα.

«Τέσσερα χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης στην Ελλάδα η έλλειψη εμπιστοσύνης, ο

θυμός και ο μετά βίας μεταμφιεσμένος πανικός έχουν επιστρέψει για να δυσκολέψουν τη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές της», γράφει η εφημερίδα.
Επικαλείται μάλιστα, Έλληνα ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο που λέει ότι «η τρόικα μας πιέζει για να υιοθετήσουμε πολιτικές που είναι τρελές». Ο ίδιος αξιωματούχος προσθέτει: «Αν μας υποχρεώσουν να επιβάλλουμε ακόμα και μισό μέτρο περισσότερο, τότε θα γίνει επανάσταση σε τούτη τη χώρα. Είναι τυφλοί;».
Στις Βρυξέλλες άλλος αξιωματούχος δήλωσε, πάντα σύμφωνα με τον Guardian, «είναι άσχημα – είναι σαν είμαστε ξανά στο 2010».

Η εφημερίδα παραθέτει τη δήλωση ενός ακόμα κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος λέει πως αυτό που δε φαίνεται να πιστεύει ή να καταλαβαίνει η τρόικα είναι ότι η κυβέρνηση θα πέσει να πιεστεί υπερβολικά. «Σε αυτό το σημείο, έχοντας επιτύχει τόσα πολλά, αξίζουμε λίγο περισσότερο σεβασμό», προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος.
«Ούτε καν δέκα ημέρες μετά από την επιβίωση με στενό περιθώριο της ψήφου δυσπιστίας, μόνο σίγουρο δεν είναι ότι οι βουλευτές της κυβέρνησης θα υπερψηφίσουν τα μέτρα», υπογραμμίζει η εφημερίδα. Προσθέτει ότι αυτό που ανησυχεί ακόμα περισσότερο τους Έλληνες αξιωματούχους είναι η προοπτική περισσότερων περικοπών. Προσπαθώντας να παρουσιάσει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί από τους «ανελέητους γύρους σφιξίματος της ζώνης», ο Guardian αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει περιοριστεί κατά 40% από την έναρξη της κρίσης, με το ΑΕΠ να έχει μειωθεί κατά 25%. «Το ανθρώπινο κόστος του περιορισμού του ελλείμματος από το 15,9% σε περίπου 3% του ΑΕΠ φέτος όχι μόνο έχει προκαλέσει επίπεδα-ρεκόρ στην ανεργία, αλλά έχει ρίξει την Ελλάδα και σε μια παρατεταμένη ύφεση», προσθέτει η ανταπόκριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα