G20: ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στην Ομάδα των 20 δήλωσαν έτοιμοι να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της νομισματικής ένωσης.

Κυρίαρχο θέμα κατά την εναρκτήρια συζήτηση των G20, σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, απετέλεσε η μάχη της Ευρώπης ενάντια στην κρίση χρέους, η οποία οδήγησε την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να ζητήσουν τη βοήθεια του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξανάγκασε την Ισπανία να αναζητήσει βοήθεια για τις τράπεζές της. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς το αρνητικότερο τις προβλέψεις της για παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 στο 2.5% και προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια μεγάλης διάρκειας οικονομική αστάθεια των αγορών και περιορισμένη ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Λος Κάμπος, πολλές χώρες δήλωσαν ότι δεν έχουν πεισθεί και εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη αποφασιστικότητας εκ μέρους των Ευρωπαίων. Οι ηγέτες των αναδυομένων οικονομιών της ομάδς BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) δήλωσαν απογοητευμένοι από την έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων που θα αμβλύνουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι έδωσε ωστόσο τη διαβεβαίωση ότι η G20 θα υποστηρίξει και θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες των Ευρωπαίων, πράγμα που θα αποτυπωθεί στο κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος που θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες της G20 δέχονται επί σειρά συνόδων κορυφής την πίεση των εταίρων τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει κατ΄επανάληψιν από τις ευρωπαϊκές χώρες να καταβάλουν σοβαρότερες προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση, η οποία απειλεί και την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ικανοποιημένος μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους για συνομιλίες μετά το χθεσινό δείπνο για μία αποτίμηση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Η συνάντηση αναβλήθηκε τελικά και μετατέθηκε για σήμερα. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να τονίσουν ότι δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την παγκόσμια οικονομική κρίση. «Δεν βρισκόμαστε εδώ για να δεχθούμε μαθήματα δημοκρατίας ή οικονομικής διαχείρισης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο επισημαίνοντας ότι «άλλωστε, οι χώρες της G20 δεν είναι όλες δημοκρατίες». Ο δε Χέρμαν βαν Ρομπάι είπε: «Δεν είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για τα σημερινά οικονομικά προβλήματα στον κόσμο»,

Και στο βάθος… Συρία

Πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου, ο Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν συνάντηση μετά την διακοπή της αποστολής του ΟΗΕ στη Συρία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι κατά τη συνομιλία τους βρέθηκαν πολλά κοινά σημεία. Ωστόσο, η …γλώσσα του σώματος και η παγωμένη ατμόσφαιρα κατά τις δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους μετά δημιούργησαν την πεποίθηση ότι η συνά

Keywords
Τυχαία Θέματα