Financial Times: Η Κύπρος θα ζητήσει 2 δισ. από την Ελλάδα

Την ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ αναμένεται να ζητήσει από την Αθήνα, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα

με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλούνται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Λευκωσίας, το συγκεκριμένο ποσό θα ζητηθεί από αυτό που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (50 δισ. ευρώ). Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, είναι να αποφευχθεί πάση θυσία το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την στήριξη της Λευκωσίας με κεφάλαια ύψους 17 δισ. ευρώ.

Η εφημερίδα βέβαια επισημαίνει ότι το κυπριακό αίτημα έρχεται σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα. Ανώτατο στέλεχος του ελληνικού τραπεζικού τομέα δηλώνει στους FT ότι «η συγκεκριμένη συναλλαγή δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί, δεδομένου ότι (το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών) μετά βίας επαρκεί, την ώρα που η οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται, εξαιτίας των δανείων που δεν μπορούν να αποπληρωθούν, με τον αριθμό των τελευταίων να είναι μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις που είχαν αρχικώς γίνει».

Αλλά και τραπεζικοί κύκλοι της Ελλάδας επισημαίνουν τα νομικά προσκόμματα που προκύπτουν από μία τέτοια ενέργεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα