Casus belli το νέο μνημόνιο για δικαστές και δικηγόρους

Από το πρωί, πριν ακόμα ψηφιστούν τα νέα μέτρα, συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου . Η γνωμοδότηση των ανωτάτων δικαστών για τη συνταγματικότητα ή μη της μείωσης των αποδοχών τους δεν έχει -εκ του νόμου- δεσμευτικό χαρακτήρα ,αλλά μετά βεβαιότητας θα αποτελεί το πρώτο μήνυμα με αποδέκτη την κυβέρνηση.

Όπως εκτιμούν ανώτατοι δικαστικοί κύκλοι η όποια απόφαση του Αρείου Πάγου θα αποτελέσει ένα από τα όπλα των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι έχουν ήδη προαναγγείλει μέσω των προέδρων των δικαστικών ενώσεών

τους, την πρόθεσή τους να προσφύγουν στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια καθώς θεωρούν αντισυνταγματικές τις νέες περικοπές στους μισθούς τους.

Και ενώ οι δικαστές συντάσσουν ,όπως όλα δείχνουν, τις προσφυγές τους στο Μισθοδικείο ,ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος κρατά ορθάνοιχτο των μέτωπο των δικηγόρων με την κυβέρνηση .

«Η άρνηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη να προσυπογράψει το κατατεθέν νομοσχέδιο αποδεικνύει περίτρανα το γεγονός ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν προέκυψαν ως αποτέλεσμα πρωτοβουλίας και επεξεργασίας του αρμόδιου Υπουργείου ,αλλά εξωθεσμικών παραγόντων που δεν διστάζουν να επιβάλλουν τις ιδιοτελείς εμπνεύσεις τους , συνοδευόμενες από την άσκηση αθέμιτων και εκβιαστικών πιέσεων σε βάρος των ανώτατων δημόσιων λειτουργών »αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αδαμόπουλος .

Τι προβλέπει το μνημόνιο για τους δικηγόρους και τη δικαιοσύνη

*Καταργείται η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για τον πωλητή. Αντίθετα, για τον υποψήφιο αγοραστή προβλέπεται ένα μεταβατικό στάδιο με ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2013 υπό την προϋπόθεση ότι η αξία του τιμήματος του συμβολαίου ξεπερνάει το ποσό των 80.000 ευρώ. Αντίθετα ,από την 1η Ιανουαρίου 2014 η παράσταση των δικηγόρων γίνεται προαιρετική για όλα τα συμβαλλόμενα μέλη.

*Αυξάνεται το ύψος της ποινής που μπορεί να μετατραπεί σε χρηματική από τα 3 στα 5 χρόνια.

*Αυξάνονται τα ελάχιστα όρια εξαγοράς των ποινών. Μέχρι σήμερα ήταν από 3 έως 100 ευρώ ημερησίως, ενώ με το νέο νόμο το πλαίσιο είναι από 5 εώς 100 ευρώ την ημέρα.

*Διπλασιάζεται από 4 σε 8 τοις χιλίοις το δικαστικό ένσημο επί της αξίας του αντικειμένου της αγωγής ή άλλου δικογράφου που υποβάλλεται σε οποιαδήποτε δικαστήριο.

*Καθορίζεται ελάχιστη αμοιβή και για τους έμμισθους δικηγόρους.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις προκαλούν την έντονη αντίδραση των δικηγόρων ,οι οποίοι απέχουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας από τα καθήκοντά τους.

«Οι ρυθμίσεις του νέου μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016 που φέρονται προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο υπό τη διαδικασία του κατεπείγοντος δίχως να πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, όλες σε ένα νομοσχέδιο – ασχέτως θεματικής ενότητας – με στόχο τη θέση εκβιαστικών διλημμάτων κομματικής πειθαρχίας στους Βουλευτές ώστε να εξασφαλιστεί η υπερψήφισή τους, κινούνται και όσον αφορά στο χώρο της Δικαιοσύνης εκτός των πλαισίων του δικαιικού μας συστήματος»αναφέρει χαρακτηριστικά

Keywords
Τυχαία Θέματα