Πόσα χάνουν τα ειδικά μισθολόγια

Του Βαγγέλη Δουράκη

Το «ψαλίδι» ξεκινά από 2%, με  μεγάλους «χαμένους» τους δικαστές, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους καθηγητές πανεπιστημίων και τους ανώτατους αξιωματικούς των σωμάτων ασφαλείας (στρατός, αστυνομία, πυροσβεστικό σώμα και λιμενικό).

Εκτός από τις μειώσεις στους βασικούς τους μισθούς, περικοπές γίνονται και σε σειρά επιδομάτων που λαμβάνουν όσοι υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, η ποσοστιαία μείωση κάποιου επιδόματος είναι μεγαλύτερη από την ποσοστιαία μείωση

του βασικού.

Η σημαντικότερη μείωση στα σώματα ασφαλείας (Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα και Λιμενικό Σώμα) αφορά στις αποδοχές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ που ξεπερνούν το 20%, ενώ οι αρχηγοί των σωμάτων θα απολέσουν περί το 18% του εισοδήματός τους. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασικός μισθός του λοχία θα αυξηθεί κατά 5,1%, αν και εφόσον συμπεριληφθούν οι περικοπές στα επιδόματα, τελικά θα χάσει περίπου το 2% των αποδοχών του.

Μεγάλο είναι και το «ψαλίδι» στο ωρομισθίου των ιατρών του ΕΣΥ. Ένας απλός ειδικευόμενος, από εκεί που έπαιρνε 6,06 ευρώ την ώρα για την εφημερία, τώρα θα λαμβάνει 4,23 ευρώ την ώρα (μείωση 30,2%). Την ίδια ώρα, ο βασικός του μισθός θα περικοπεί μόλις κατά 1,9% και θα υποχωρήσει στα 1.007 ευρώ το μήν19%), α από 1.027 ευρώ το μήνα. Επί της ουσίας, η σημαντική απώλεια που προκύπτει στο εισόδημα του ειδικευόμενου ιατρού προέρχεται από τις εφημερίες, αφού εάν υποθέσουμε ότι μέσα σε ένα μήνα εργάστηκε 50 ώρες εφημερίας, πλέον θα λάβει 1.531,5 ευρώ, αντί 1.709,71 ευρώ που εισπράττει μέχρι και σήμερα. Στα 178 ευρώ που χάνει, τα 91 ευρώ είναι οι μειωμένες αποδοχές τους από τις εφημερίες, ενώ περιλαμβάνονται επίσης και οι μειώσεις στο νοσοκομειακής απασχόλησης, καθώς και στην πάγια αποζημίωση που λαμβάνει για ενημέρωση της βιβλιοθήκης.

Μεγαλύτερη θα είναι η απώλεια ενός συντονιστή διευθυντή νοσοκομείου. Μέχρι τώρα εισέπραττε 3.817,63 ευρώ το μήνα και από εδώ και στο εξής θα λαμβάνει 2.900,50 ευρώ το μήνα (μείωση 24%). Για τον συντονιστή διευθυντή είναι μεγάλη και η περικοπή του βασικού μισθού (19%), αλλά και της μηνιαίας αποζημίωσης των εφημεριών του (38,7%).

Πάντως, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση γίνεται στους δικαστές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) που συνοδεύει το πολυνομοσχέδιο, προβλέπεται ότι η μείωση των αποδοχών του θα φθάσει στο 27%. Την ίδια ώρα, ένας ειρηνοδίκης Δ’ Τάξης αναμένεται να έχει εισοδηματικές απώλειες 13,4% εξαιτίας κυρίως της μεγάλης μείωσης της πάγιας μηνιαίας αποζημίωσης για παραμονή στην έδρα.

Από 10% για έναν λέκτορα έως και 18,7% για έναν καθηγητή με περισσότερα από 25 έτη προϋπηρεσία, υπολογίζεται ότι κυμαίνονται οι περικοπές για τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων.

Στο 14,6% ανέρχεται η μείωση των αποδοχών ενός Πρέσβη, ο οποίος από 3.339,38 ευρώ μηνιαίος, θα λαμβάνει πλέον 2.852 ευρώ το μήνα. Αισθητά ελαφρότερη είναι η μείωση που θα υποσ

Keywords
Τυχαία Θέματα