Aντεπίθεση Σαμαρά βλέπει το Bloomberg

Την αντεπίθεση του Αντώνη Σαμαρά σε όλα τα επίπεδα προβλέπει το πρακτορείο Bloomberg, με βασικά όπλα την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και τα μέτρα εναντίον της Χρυσής Αυγής. Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού η διεκδίκηση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας από την Ευρώπη, ενόψει της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το Bloomberg,

η επιλογή που έχει στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο πρωθυπουργός είναι να «βγει στην επίθεση», τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, με «όπλα» την επιτυχία – έστω σε απόλυτους αριθμούς – στο μέτωπο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος και μάλιστα εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος, όπως και των μεγαλύτερων του στόχου περικοπών στον προϋπολογισμό. Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο η ανάληψη δράσης κατά της Χρυσής Αυγής είναι ένα ακόμα επιχείρημα στο χαρτοφυλάκιο Σαμαρά για να πείσει τους εταίρους του να στηρίξουν την κυβέρνησή του, προσφέροντας στην Ελλάδα περισσότερη βοήθεια, πιθανότατα με τη μορφή ενός τρίτου πακέτου διάσωσης.

«Ο Σαμαράς βρίσκεται υπό συνεχή πίεση στο εσωτερικό λόγω του υψηλού επιπέδου απόγνωσης και οργής του ελληνικού λαού», σχολίασε στο Bloomberg ο κ. Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής μελετών του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες. «Χρειάζεται στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους και την ίδια στιγμή χρειάζεται να δείξει στους Έλληνες ότι είναι σκληρός διαπραγματευτής. Στο υφιστάμενο περιβάλλον, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα αισθάνονταν ισχυρή και άνετη».

Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Bloomberg τονίζει πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει στα χέρια του δυο πλεονεκτήματα που δεν είχαν οι προκάτοχοί του: πλεόνασμα στον προϋπολογισμό έναν χρόνο πριν το προγραμματισμένο και έστω ισχνή αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2014 για πρώτη φορά από το 2007.

Ο αρθρογράφος του πρακτορείου σημειώνει παράλληλα πως «η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας είναι σημαντική διότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Νοέμβριο να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια όταν η Ελλάδα επιτύχει πλεόνασμα προ τόκων –δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα». Και πέραν αυτών η χώρα έχει ένα ακόμα ατού, αφού αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο και αυτή θα είναι στο τιμόνι της ΕΕ όταν θα διεξαχθούν εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάγει εκλογές, τον Μάιο του 2014. Συνεπώς όλοι οι εμπλεκόμενοι με την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση χρειάζονται μια ισχυρή προεδρία. Ισχυρή όπως η Ιρλανδία, η οποία στηρίχθηκε πιο δυναμικά από την Ελλάδα και βρίσκεται καθοδόν προς την έξοδό της από το Μνημόνιο, μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο…

Πάντως σε όλο αυτό το σενάριο υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Καθώς προτού ληφθεί απόφαση για οποιαδήποτε τρίτη διάσωση της Ελλάδας, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας το 2014, το οποίο εκτιμάται από το ΔΝΤ στα 4,4 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα