Alpha: Μεγάλη συμμετοχή στα warrants

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η άσκηση δικαιωμάτων (warrants) της Alpha Bank καθώς οι δικαιούχοι απέκτησαν περίπου 500 εκατ. μετοχές της τράπεζας από το ΤΧΣ που αντιστοιχεί στο 4% του συνολικού αριθμού μετοχών της τράπεζας.

Έτσι η συμμετοχή των ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha

ενισχύθηκε από 31% που ήταν πριν την άσκηση των δικαιωμάτων, στο 35% ενώ η συμμετοχή του ΤΧΣ περιορίστηκε στο 65%. Σύμφωνα με τους όρους των warrants της Alpha Bank, κατά την δεύτερη περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων, οι κάτοχοι μπορούσαν να αποκτήσουν 7 μετοχές για κάθε 1 τίτλο warrant που κατέχουν καταβάλλοντας 0,458 ευρώ ανά μετοχή. Το υψηλό premium, άνω του 60%, με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή της Alpha Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών (χθες η μετοχή έκλεισε στα 0,739), αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για την συμμετοχή των επενδυτών στη διαδικασία. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των κατόχων warrants στη διαδικασία ήταν αυξημένη παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προσδοκίες ότι εξετάζονται εναλλακτικοί τρόπου για την ταχύτερη αξιοποίηση των warrants και την άμεση ιδιωτικοποίηση των τριών συστημικών τραπεζών. Η επόμενη περίοδος άσκησης δικαιωμάτων της Alpha Bank, η τρίτη περίοδος, είναι στις 1ο Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι τα δικαιώματα είναι «ανοιχτού» τύπου δηλαδή δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να μη ασκήσουν ή να ασκήσουν είτε μέρος είτε το σύνολο των δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε περίοδο το επιθυμούν. Ωστόσο κάθε τρίμηνο η τιμή άσκησης αυξάνει.

Την ερχόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 26 Ιουνίου, ολοκληρώνεται η δεύτερη περίοδος για την άσκηση των δικαιωμάτων της Εθνικής Τράπεζας ωστόσο η τιμή της μετοχής βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα 37% χαμηλότερα της τιμής άσκησης γεγονός που αποθαρρύνει την άσκηση δικαιωμάτων. Στις 2 Ιουλίου είναι η ημέρα άσκησης και των δικαιωμάτων της Τράπεζας Πειραιώς. Χθες η μετοχή της τράπεζας έκλεισε στα 1,80 ευρώ οριακά υψηλότερα κατά 1,8% από την τιμή άσκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα