Στην Alpha Bank η Citi

Το «πράσινο φως» για την εξαγορά της θυγατρικής της Citibank στην Ελλάδα από τον όμιλο Alpha Bank έδωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφή η τελική συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών.

Η Alpha Bank θα αποκτήσει

το δίκτυο καταστημάτων της Citibank στην Ελλάδα καθώς επίσης και το χαρτοφυλάκιο δανείων λιανικής. Στο τέλος του 2013 η Citibank διατηρούσε στην Ελλάδα 21 καταστήματα εκ των οποίων τα 19 στην Αθήνα και τα 2 στην Θεσσαλονίκη ενώ απασχολεί 944 εργαζόμενους. Με την εξαγορά η Alpha Bank θα αποκτήσει αποταμιεύσεις περίπου 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι σε καταθέσεις και το 1 δισ. σε επενδυτικά - αποταμιευτικά προϊόντα. Οριακό θα είναι το ποσό των δανείων που θα περάσουν στην Alpha Bank, και αφορά κυρίως υπόλοιπα καρτών, καθώς η Citi είχε περιορίσει δραστικά -εδώ και καιρό- τις δανειοδοτήσεις ενώ είχε προχωρήσει και στην πώληση χαρτοφυλακίων δανείων.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Citibank να αποχωρήσει από την Ελλάδα έχει ληφθεί εδώ και πολύ καιρό και δεν συνδέεται με την κατάσταση στη χώρα αλλά εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Citi για την ριζική αναδιάρθρωση της παρουσίασης της στην Ευρώπη. Η Citi θα διατηρήσει παρουσία στην Ελλάδα μόνο στον τομέα της επιχειρηματικής πίστης, για μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και στο χώρο της ναυτιλίας.

Πρόκειται για μια προσεκτικά σχεδιασμένη κίνηση της Alpha Bank η οποία αποκτά μια τράπεζα - μπουτίκ που διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα της πελατείας αλλά και του προσωπικού της. Σύμφωνα με πληροφορίες η Alpha Bank θα αποκτήσει την Dinners ενώ θα διατηρήσει για ένα χρονικό διάστημα την επωνυμία και τα προϊόντα της Citi. Σημειώνεται ότι μετά την συμφωνία για την εξαγορά της Emporiki Bank το 2012 η Alpha Bank κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στην εγχώρια αγορά ενώ το συνολικό ενεργητικό του ομίλου ανέρχεται στα 73 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα