24 + 6 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΥΠΟ «ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στον ανασχηματισμό, όμως οι διεργασίες που συντελούνται στο παρασκήνιο είναι στραμμένες στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και είναι πολλοί παράγοντες, πολιτικοί και εξωπολιτικοί, που δουλεύουν μεθοδικά και αθόρυβα για να μπορέσει η παρούσα Βουλή να εκλέξει τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

Από τη στιγμή που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, και παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανεδείχθη πρώτο κόμμα, δεν είχε ως άμεση συνέπεια

την προσφυγή στις κάλπες ο στόχος της συγκυβέρνησης αλλά και των (μνημονιακών) δυνάμεων που τη στηρίζουν είναι ένας και μόνος: Να εξαντληθεί η τετραετία. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αποφευχθούν οι εκλογές. Το μόνο πολιτικό εμπόδιο, αν εξαιρέσουμε τα "ατυχήματα", μέχρι τον Ιούνιο του 2016 είναι η προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο του 2015.

Με τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα της Βουλής είναι δύσκολο να ξεπεραστεί το εμπόδιο αφού Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που είναι και τα μόνα κόμματα που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, διαθέτουν μόνον 152 βουλευτές όταν για την εκλογή χρειάζεται, στην τρίτη ψηφοφορία, να δώσουν την συγκατάθεσή τους τουλάχιστον 180 βουλευτές.

Μπορούν αυτά να αλλάξουν; Μπορεί να δημιουργηθεί προεδρική πλειοψηφία; Ενδεχομένως, ναι. Θα πρέπει όμως να συμβούν πολλά, ακόμη και να διαλυθούν κόμματα. Ας δούμε όμως την αριθμητική και μετά καταφεύγουμε σε εκτιμήσεις και συμπεράσματα. Η Ν.Δ. διαθέτει 125 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 171, το ΠΑΣΟΚ 27, η Χρυσή Αυγή 16, η ΔΗΜΑΡ 14, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 13, το ΚΚΕ 12, ενώ υπάρχουν και 22 ανεξάρτητοι βουλευτές. Ακόμη κι αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές ψηφίσουν μαζί με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν επιτυγχάνεται προεδρική πλειοψηφία. Χρειάζεται να συναινέσει και κάποιος εκ των ΔΗΜΑΡ ή ΑΝΕΛ ή κάποιοι από τους βουλευτές των δύο αυτών κομμάτων.

Εάν δεν συναινέσει ένα από τα δύο αυτά κόμματα τότε ακόμη κι αν αποσκιρτήσουν βουλευτές τους πάλι δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να συγκεντρωθούν 180 βουλευτές, αφού μεταξύ των 22 ανεξαρτήτων υπάρχουν τουλάχιστον έξι βουλευτές (Βουδούρης, Μουτσινάς, Τζάκρη, Μπόλαρης, Παραστατίδης και Τατσόπουλος) οι οποίοι το πιθανότερο είναι να συνταχθούν με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο ΠτΔ να εκλεγεί από νέα Βουλή.

Επίσης άγνωστο είναι αν τελικά θα τελεσφορήσουν οι "διαπραγματεύσεις" με τους υπολοίπους 16 ανεξάρτητους βουλευτές. Στους 152 της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα πρέπει σίγουρα να προσθέσουμε τους Λοβέρδο και Αηδόνη καθώς και τον Μπριάνη (Ν.Δ.) όστις, ως πρώτος αναπληρωματικός στη Φθιώτιδα, καταλαμβάνει την έδρα του Σταυρογιάννη (Ανεξ.) που εξελέγη δήμαρχος, και πιθανότατα τους έξι (6) που έφυγαν από τους ΑΝΕΛ (Γιαταγάνα, Γιοβανόπουλος, Κουράκος, Ιατρίδη, Καπερνάρος και Νταβρής), τους δύο (2) από τη Χρυσή Αυγή (Μπούκουρας και Αλεξόπουλος). Σ' αυτούς θα μπορούσαν να προστεθούν, υπό προϋποθέσεις, οι προερχόμενοι από τη Ν.Δ. Πολύδωρας, Κακλαμάνης, Κασαπίδης, Νικολόπουλος και ενδεχομένως ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) Μίμης Ανδρουλάκης. Αισίως φθάνουμε τους 168 και μας απομένουν 12.

Όσοι, στο παρασκήνιο, κάνουν τις προσθαφαιρέσεις για το ύπατο αξίωμα πιστεύουν ότι στην προεδρική πλειοψηφία θα μπορούσαν να προστεθούν και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Οικονόμου, Ψαριανός και Λυκούδης, ενώ από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ υπολογίζουν πως βουλευτές όπως η Κόλλια, η Χρυσοβελώνη, ο Χαϊκάλης, ο Κουϊκ και ο Δαμαβολίτης που καταλαμβάνει την έδρα του Μαριά (εξελέγη ευρωβουλευτής) στο Ηράκλειο, θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν από την γραμμή Καμμένου και είτε από πριν με δημόσια δήλωση είτε κατά την ψηφοφορία να υπερψηφίσουν. Με την προσθήκη και των ως άνω οκτώ (8) η πιθανολογούμενη προεδρική πλειοψηφία φτάνει τους 176. Αν ρωτούσε κάποιος τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη θα του έλεγε πως στην περίπτωση αυτή δεν είναι δύσκολο να βρεθούν και οι υπόλοιποι τέσσερις (4) ώστε να σχηματισθεί η προεδρική πλειοψηφία. Γερόλυκος της πολιτικής και άριστος "μάγειρας" των παρασκηνίων της είναι ο πρώην πρωθυπουργός κάτι θα ξέρει.

Επειδή με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως την Χρυσή Αυγή οι περισσότεροι από τους βουλευτές των υπολοίπων, κομμάτων σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το πιθανότερο είναι να μην επανεκλεγούν, εικάζεται ότι θα προτιμήσουν να παραμείνουν στο Κοινβούλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2016 παρά να συνταξιοδοτηθούν ενωρίτερον. Εξυπακούεται ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ είναι οι μόνοι σίγουροι που θα ακολουθήσουν χωρίς απώλειες τη γραμμή του Περισσού.

Έχοντας αυτά ως δεδομένα, είναι περισσότερον ορθό η αριθμητική της προεδρικής κάλπης να αναγνωσθεί διαφορετικά. Όχι αν μπορεί να επιτευχθεί προεδρική πλειοψηφία, αλλά αν μπορεί να συγκροτηθεί μειοψηφία (από 121 βουλευτές) που να την μπλοκάρει. Τα πράγματα, στην περίπτωση αυτή, είναι πιο καθαρά. ΣΥΡΙΖΑ 71, Χρυσή Αυγή 16, ΚΚΕ 12 και Ανεξάρητοι 6 μας κάνουν 105 βουλευτές. Η ΔΗΜΑΡ μπορεί να προσχωρήσει, αν προσχωρήσει, σ' αυτό το μπλόκ με τουλάχιστον 11 βουλευτές. Σύνολο 116. Απομένουν άλλοι 5. Έχει ο Καμμένος, εκτός από την Ραχήλ Μακρή και άλλους 3 βουλευτές που θα παραμείνουν πιστοί σ' αυτόν μέχρι τέλους; Είναι ένα ερώτημα που μόνον μετά το άνοιγμα της κάλπης μπορεί να απαντηθεί. Η λύση στην αριθμητική εξίσωση θα γίνει σαφώς πιο εύκολη αν για το ύπατο αξίωμα υποψήφιος είναι ο Φώτης Κουβέλης. Εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα. Το πρώτο, αν θα του προταθεί από τους Σαμαρά - Κουβέλη, κάτι που δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Και το δεύτερο αν θα δεχθεί ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Κάτι που επίσης δεν είναι δεδομένο.

Σε κάθε πάντως περίπτωση η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ακόμη κι αν τελεσφορήσει, θα είναι πολιτικά προβληματική. Αντί να είναι σύμφωνη, όπως είναι το ορθό, με το νέο συσχετισμό δυνάμεων που κατέγραψε η ευρωκάλπη, θα επικυρώσει αυτόν του 2012. Αυτό βέβαια επιχειρείται προκειμένου να δοθεί ο χρόνος -στο μεσοδιάστημα, από τώρα και μέχρι τον Ιούνιο του 2016- στον μεν Σαμαρά να επανασυγκολλήσει τα κομμάτια της Δεξιάς στον δε Βενιζέλο να ανασυγκροτήσει την Κεντροαριστερά με δεξιό πρόσημο. Η ανασύνταξη των κομματικών δυνάμεων της συγκυβέρνησης προκειμένου να συνεχίσουν την υφιστάμενη πολιτική μέχρι το 2016 αλλά και μετά είναι "το κρυφό αντικείμενο του πόθου" πίσω από την προεδρική εκλογή. Όσοι επιθυμούν κάτι διαφορετικό είναι προφανές ότι δεν θα συναινέσουν. Το ποιό μπλοκ θα επικρατήσει είναι και πρόωρο και παρακινδυνευμένο να το πούμε....

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το άρθρο μου αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" (6/6/2014). Το δημοσιεύω και εδώ επειδή φωτίζει τις κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο προκειμένου η παρούσα Βουλή να εκλέξει τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα