1814: ΕΝΝΕΑ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΠΟ…ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΜΠΥΡΑΣ

Είναι ένα από τα πλέον ασυνήθιστα δυστυχήματα που έχουν συμβεί στην ανθρώπινη ιστορία.

Ήταν 17 Οκτωβρίου 1814, σε μια φτωχογειτονιά του West End της βρετανικής πρωτεύουσας.

Στη διασταύρωση των οδών Τότεναμ Κορτ και Όξφορντ υπήρχε, από το 1764 η ζυθοποιίας Meux, η οποία ανήκε στο βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος, Χένρι Μάιοξ, και παρήγαγε μπύρα (κυρίως μαύρη).

Στις έξι το απόγευμα μια δεξαμενή με 610.000 λίτρα μπύρας έσπασε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Το γεγονός προκάλεσε τη ρήξη και άλλων δεξαμενών στο κτίριο. Αποτέλεσμα ήταν 1.470.000 λίτρα μπύρα να ξεχυθούν στους δρόμους.

Το τσουνάμι μπύρας κατέστρεψε δύο σπίτια και προκάλεσε στην κατάρρευση του τοίχου μιας παμπ (Tavistock Arms Pub), παγιδεύοντας την 14χρονη σερβιτόρα Eleanor Cooper κάτω από τα ερείπια. Συνολικά εννέα άνθρωποι πνίγηκαν από τη μπύρα ή από τραύματα που προκάλεσε η πλημμύρα, καθώς στο υπόγειο  της ζυθοποιίας ζούσαν ολόκληρες οικογένειες.

Στη δίκη που ακολούθησε οι υπεύθυνοι της ζυθοποιίας απαλλάχτηκαν καθώς ο δικαστής και οι ένορκοι έκριναν ότι το δυστύχημα… ήταν θέλημα θεού. Η εταιρεία κόντεψε να καταστραφεί οικονομικά, όμως προσέφυγε στο Κοινοβούλιο και πέτυχε τη χρηματοδότηση της συνεχίζοντας τη λειτουργίας της έως το 1961, όταν και πουλήθηκε. Το ζυθοποιείο κατεδαφίστηκε το 1922. Σήμερα στο ίδιο σημείο υπάρχει το Dominion Theatre.

Keywords
Αναζητήσεις
πλημμύρα μπίρας στο λονδίνο (1814)
Τυχαία Θέματα