Βολές από Παρίσι, Ρώμη, Νταλάρα κατά της γερμανικής πολιτικής για την Ελλάδα

Νέες πιέσεις με επίκεντρο την επόμενη δόση του πακέτου βοήθειας ασκεί από χθες το Βερολίνο, διεψεύδοντας όμως παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο, την κινδυνολογία που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας ότι τα κρατικά ταμεία αδειάζουν. Εντυπωσιακή, παράλληλα, είναι η μεταστροφή των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που υπογραμμίζουν τώρα τις δραματικές επιπτώσεις που θα είχε η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών

Μάρτιν Κότχαους διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «δεν έχει αυτή την περίοδο ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση» και επομένως η καθυστέρηση της επόμενης δόσης «για μερικές εβδομάδες» δεν θα προκαλέσει προβλήματα. Νωρίτερα πάντως είχε δηλώσει πως οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζονται μια θετική αναφορά για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα προτού εκταμιεύσουν στα τέλη Ιουνίου τη δεύτερη δόση του πακέτου, ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε για την ευρωζώνη και τη διεθνή οικονομία ενδεχόμενη απομάκρυνση της Ελλάδας από το ευρώ υπογράμμιζαν μια σειρά οικονομικοί παράγοντες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα εκτίμησε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία» καλώντας την Ε.Ε. να δημιουργήσει επειγόντως μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» χαρακτήρισε «εσφαλμένη» την αντίληψη ότι μια τέτοια εξέλιξη «δεν θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες», για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εκτίμησε ότι αυτό «θα αποσταθεροποιούσε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας» εξαιτίας της μετάδοσης και συνέστησε στην Ευρωζώνη να υιοθετήσει μια «πιο ρεαλιστική προσέγγιση» ως προς τη λιτότητα αποδοκιμάζοντας την επιμονή που επιδεικνύεται για τη μείωση των ελλειμμάτων βραχυπρόθεσμα.

Παράλληλα σε στροφή 180 μοιρών υποχρεώθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Διεθνούς Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε προκαλέσει κλίμα πανικού με τη δήλωσή του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται σενάριο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Χθες υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του αυτές «παρερμηνεύτηκαν» και ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απόλυτη προτεραιότητα.

Βολές κατά της γερμανικής εμμονής με τη λιτότητα εκτόξευε ταυτόχρονα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προσβλέποντας σε μια «θετική εξέλιξη για την Ελλάδα» και κατά συνέπεια για την Ευρώπη. «Το να αποφύγουμε την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων, αρχίζοντας από τη Γερμανία. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι η Γερμανία ευνοείται ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» σημείωσε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να πει ότι

Keywords
Τυχαία Θέματα