«Βάρβαρο και αναποτελεσματικό το Μνημόνιο»- Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο CNBC

«Δεν πιστεύουμε ότι θα ήταν μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη αν μια χώρα -η Ελλάδα εν προκειμένω- έβγαινε από το ευρώ», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC και πρόσθεσε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

«είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι το πρόγραμμα του Μνημονίου εκτός από βάρβαρο είναι και αναποτελεσματικό».

Στην συνέντευξή του, το πλήρες κείμενο της οποίας δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συνταγή που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχει αποτύχει , συνεπώς, σημείωσε, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουν νόημα τώρα οι απειλές στην Ελλάδα ότι αν δεν εφαρμοστεί η λιτότητα θα φύγει από το ευρώ.

«Άλλωστε», πρόσθεσε, «η ίδια η κ. Μέρκελ είπε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό διότι θα εγκυμονούσε κινδύνους για την διάλυση της ίδιας της ευρωζώνης και του ευρώ».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι όσο η οικονομία είναι σε πτώση τίποτε δεν μπορεί να σταθεί όρθιο.

Γι’ αυτό , εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του με τον πυρήνα, με την φιλοσοφία του μνημονίου που είναι η εσωτερική υποτίμηση υπογραμμίζοντας ότι δεν θα γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική χώρα, θα γίνει η Ελλάδα μια τριτοκοσμική χώρα μέσα στην Ευρώπη και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί  μετά το εκλογικό αποτέλεσμα έχουν αρχίσει να γίνονται ολοένα και πιο αποδεκτές λέξεις που πριν τις εκλογές ήταν σχεδόν απαγορευμένες όπως για παράδειγμα η έννοια της αναδιαπραγμάτευσης η έννοια της χαλάρωσης του Μνημονίου, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά που λέγαμε δεν ήταν παρανοϊκά.

Με ρωτάτε, είπε ο κ. Τσίπρας, τι θα έκανα αν είχα τη δυνατότητα να είμαι πρωθυπουργός και απάντησε:«Ναι θα πήγαινα στη Σύνοδο Κορυφής και θα τους έλεγα ότι αυτό το πρόγραμμα οδηγεί στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό και στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία και στη Δημοκρατία οφείλει κανείς να σέβεται την πεποίθηση των πολλών και οι πολλοί δεν θέλουν να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα και αυτό πρέπει να το σεβαστείτε. Να κάτσουμε στο τραπέζι να κουβεντιάσουμε για ένα άλλο πρόγραμμα για το καλό όλων μας. Ένα πρόγραμμα που θα έχει ως πυλώνα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Αν τελικά δεν τους πείθαμε ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν τελικά πολύ δύσκολα. Αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα. Θα ήταν δύσκολα συνολικά για την Ευρώπη».

Στην ερώτηση, ποια είναι η άποψή του για την Α. Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κ. Μέρκελ πολιτεύεται με το βλέμμα στραμμένο στους συντηρητικούς ψηφοφόρους της Γερμανίας και όχι ως μια πραγματική ηγέτης της Ευρώπης. Και νομίζω, πρόσθεσε, ότι είναι πολύ επίμονη, θέλει να φτάνει τα πράγματα στα άκρα, δε βοηθάει όμως η επιμονή όταν η Ευρώπη περνάει μια τόσο μεγάλη κρίση. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική της είναι σε λάθος κατεύθυνση. Και θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει γιατί αυτό δεν αφορά μονάχα στους Έλληνες, τους Ισπανούς, τους Ιταλούς, αφορά και στους ίδιους τους Γερμανούς.  Η κ

Keywords
Τυχαία Θέματα