Το ιδεολογικό… μωσαϊκό που αποτελεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Διεθνιστικές συνιστώσες, Μαοϊκοί και Τροτσκιστές για πρώτη φορά στη Βουλή


Ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκε το 2003 και θα μπορούσε να έχει ως μότο τη γνωστή ρήση του Μάο «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» και ίσως γι’ αυτό είναι αναπόφευκτο κάποιες φορές τα μέλη του να φτάνουν στο άλλο άκρο της μαοϊκής σκέψης: «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση».

Βλέπετε, ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα αποτελείται από 12 συνιστώσες, δημιουργήθηκε

με σκοπό να συνυπάρξουν όλοι οι σχηματισμοί της Αριστεράς: από τους τροτσκιστές και τα στελέχη που άφησαν το ΚΚΕ ως τους μαοϊκούς και τους παλιούς του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Αν κάποιες φορές οι απόψεις αποκλίνουν, το ζητούμενο πάντα είναι να ισχύσει αυτό που είχε πει ο Μανώλης Γλέζος, ως εκπρόσωπος της ιδρυτικής συνιστώσας «Ενεργοί Πολίτες«: «Ας κρατήσει καθένας την αυτοτέλειά του και την αυτονομία του, αλλά ας έχουμε ενότητα στη δράση. Χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονίες».

Ο Συνασπισμός, φυσικά, συνέχισε να αποτελεί τη βασική συνιστώσα που «αιμοδοτεί» τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό ισχύει ακόμη και μετά τη διάσπαση της «ανανεωτικής πτέρυγας», που οδήγησε στη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου εκλέγονται βουλευτές που προέρχονται από τον μαοϊκό και τον τροτσκιστικό χώρο. Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος με πολυσυλλεκτική σύνθεση, σε δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη έφερε εντός της νέας Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, τέσσερις εκπροσώπους δύο ιστορικών ρευμάτων του εργατικού κινήματος.

Τρία μέλη της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ), οργάνωσης που προέρχεται από τον μαοϊκό χώρο, εξελέγησαν βουλευτές με τον συνδυασμό ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Πρόκειται για τους κ.κ. Βασίλη Χατζηλάμπρου (Αχαΐα), Βασίλη Κυριακάκη (Φθιώτιδα) και Δημήτρη Κοδέλα (Αργολίδα).

Επίσης, ένα στέλεχος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς (ΔΕΑ), οργάνωση που προέρχεται από τον τροτσκιστικό χώρο και μετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ, εκλέγεται στην Α’ Θεσσαλονίκης. Είναι η κυρία Ιωάννα Γαϊτάνη.

Η ΔΕΑ προέρχεται από τον τροτσκιστικό χώρο, έχει ιδεολογικές αναφορές στο έργο και τη δράση της Ρόζας Λούξεμπουργκ, του Αντόνιο Γκράμσι καθώς και του Παντελή Πουλιόπουλου, πρώτου Γενικού Γραμματέα του ΣΕΚΕ/ΚΚΕ θεωρητικού και υποστηρικτή του Λέοντα Τρότσκι.

Ιδρύθηκε το 2001 από στελέχη που έφυγαν από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ). Εκδίδει την εφημερίδα «Εργατική Αριστερά» και μετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ, με γνωστότερα στελέχη της τον κ. Αντ. Νταβανέλο, την κυρία Μαρία Μπόλαρη και τους κ.κ. Γρηγόρη Δεμέστιχα και Σωτήρη Μάρταλη.

Η ΔΕΑ απορρίπτει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον «λαγό του αστικού πολιτισμού» Πάνο Καμμένο και ζητάει κλιμάκωση των μαζικών αγώνων σε συνεργασία με το ΚΚΕ ή και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή, στη χειρότερη περίπτωση, σε συνεργασία με τη συνιστώσα ΚΕΔΑ (Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς) που προήλθε από το ΚΚΕ. Εκεί έχουν συσπειρωθεί τα στελέχη που ήρθαν κατευθείαν από τον Περισσό, τότε που ο Μήτσος Κωστόπουλος άφησε πίσω του το «Σπ

Keywords
Τυχαία Θέματα