Ταμεία, νοσοκομεία και υστέρηση εσόδων εξανέμισαν το πλεόνασμα

Στο τέλος Απριλίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 6,27 δισ. ευρώ

Σε έλλειμμα από πλεόνασμα «γύρισε» το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης μέσα σε ένα μήνα, ενώ την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παρέμειναν στα 6,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, στο πρώτο τετράμηνο του 2012 το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης ήταν αρνητικό κατά 18 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα είναι μικρό, αλλά στο πρώτο τρίμηνο του έτους υπήρχε πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε μόλις ένα μήνα εξανεμίστηκε το όποιο θετικό

αποτέλεσμα υπήρξε το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Στην επιδείνωση του κρατικού προϋπολογισμού, με τις κρατικές δαπάνες να αυξάνονται περισσότερο από τα φορολογικά έσοδα και στη μείωση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων. Ειδικότερα:

1. Το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού από 333 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου εκτοξεύθηκε στο 1,7 δισ. ευρώ. Οι δημόσιες δαπάνες (πλην τόκων) αυξήθηκαν κατά 4,7 δισ. ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα μόνο κατά 3,3 δισ. ευρώ.

2. Το πρωτογενές πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκε κατά 633 εκατ. ευρώ από τα 930 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, στα 297 εκατ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2012.

3. Τα νομικά πρόσωπα είχαν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 274 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου το οποίο συρρικνώθηκε στα 67 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου.

4. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) κατέγραψαν επίσης πτώση στο πρωτογενές τους πλεόνασμα και μέσα σε ένα μήνα αυτό διαμορφώθηκε στα 289 εκατ. ευρώ από 377 εκατ. ευρώ.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν την αισιοδοξία τους σε ό,τι αφορά την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς, όπως αναφέρουν, μπορεί τα έσοδα να είναι κάπως μικρότερα από τα αναμενόμενα, αλλά το τελευταίο διάστημα το υπουργείο έχει προχωρήσει σε μεγαλύτερη συγκράτηση δαπανών για να μην εκτροχιασθεί το έλλειμμα. Να σημειωθεί ότι συμπεριλαμβανομένων των τόκων, το ταμειακό έλλειμμα το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2012 έφτασε στα 7,6 δισ. ευρώ. Πέραν αυτών, στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες περιλαμβάνεται και η εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο τέλος Απριλίου τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 6,27 δισ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή αύξηση από τα τέλη Μαρτίου που είχαν ανέλθει στα 6,23 δισ. ευρώ, αλλά παραμένοντας πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου (5,59 δισ. ευρώ).

Τα περισσότερα χρέη τα είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία, που ξεπέρασαν στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα 2,8 δισ. ευρώ. Τα χρέη των νοσοκομείων αυξήθηκαν τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και διαμορφώθηκαν στα 1,58 δισ. ευρώ από 1,47 δισ. ευρώ. Αμέσως μετά, οι ΟΤΑ είχαν χρέη στα τέλη Απριλίου της τάξης των 805 εκατ. ευρώ από 892 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη Μαρτίου (υπήρξε μικρή βελτίωση), τα υπουργεία και οι φορείς του Δημοσίου όφειλαν στο τέλος του πρώτου τετραμήνου το ποσό των

Keywords
Τυχαία Θέματα