Τα πρόσωπα δίπλα στον Αλέξη

Στελέχη που δεν τα προσέχαμε επί σειρά ετών, βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Η εκρηκτική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Ιουνίου ανέδειξε όχι μόνο τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τα άτομα που βρίσκονται επί δεκαετίες στα χαρακώματα της Αριστεράς και πίστεψαν στο στοίχημα

της εκλογικής πρωτιάς ακόμη και της πρωθυπουργίας! Ενα μωσαικό προσώπων και ιδεών, με αντιφατικές απόψεις, εμμονές και γκάφες αλλά που μπαίνουν πλέον δυναμικά στην πολιτική σκηνή.

Οι ειδικοί στην οικονομία

Νίκος Παππάς, ο διευθυντής του γραφείου

Σπουδαγμένος στα μακροοικονομικά στη Σκωτία, ο Νίκος Παππάς είναι προσωπικός φίλος του κ. Τσίπρα από τα χρόνια της Νεολαίας του Συνασπισμού. Γιός του Στέλιου Παππά, στελέχους του ΚΚΕ εσωτερικού, τάσσεται υπέρ της ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά και πρωτοστάτησε στην ενσωμάτωση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Είναι φανατικός ευρωπαιστής και επιμένει στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Είναι υπέρ της ακύρωσης του Μνημονίου και πιστεύει ότι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν έχουν την αξιοπιστία για επαναδιαπραγμάτευση.

Γιάννης Μηλιός, ο μαρξιστής

Είναι υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του Συνασπισμού, θεωρητικός της Μαρξιστικής ανάλυσης τις οποίες παρουσιάζει συχνά από το περιοδικό «θέσεις». Δημιούργησε ένταση στο πολιτικό σκηνικό, πρόσφατα, με τη θέση του για φόρο 1% στον τζίρο μεγάλων επιχειρήσεων, ζημιογόνων ή μη. Με δήλωσή του στο iefimerida ανασκεύασε τη δήλωσή του λέγοντας ότι πρόκειται για έκτακτο και όχι μόνιμο φόρο.

Γιώργος Σταθάκης, ο τεκμηριωμένος

Είναι αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται «μυαλό» στην τεκμηρίωση των οικονομικών θέσεων του Αλέξη Τσίπρα. Προέρχεται από το ΚΚΕ και έχει σπουδάσει στην Αγγλία και στις ΗΠΑ. Εμφανίστηκε στα ΜΜΕ μετά τη γκάφα του Δημήτρη Στρατούλη που μίλησε για χρησιμοποίηση των καταθέσεων στην ανάπτυξη ενώ προσπάθησε να διορθώσει τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για μονομερή καταγγελία του Μνημονίου.

Δυο για ευρώ και δραχμή

Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπέρ της δραχμής

Θεωρείται από τους βασικούς υποστηρικτές της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή. Προέρχεται από το ΚΚΕ και είναι επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος στον Ενιαίο Συνασπισμό. Εμπειρος στις μάχες στη Βουλή, εκφράζει πάντα τις «σκληρές» θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και δεν διστάζει να προβοκάρει και να επιτίθεται στους ιδεολογικούς του αντιπάλους. Αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ιδέα μετώπου με τον Κουβέλη ή το ΠΑΣΟΚ.

Γιάννης Δραγασάκης, υπέρ του ευρώ

Προέρχεται από το ΚΚΕ αλλά τάσσεται υπέρ του ευρώ και θεωρείται το «αντίπαλο δέος» στην ομάδα Λαφαζάνη και στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν λόγο για επιστροφή στη δραχμή. Ηταν υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΚΕ το 1991, με αντίπαλο την Αλέκα Παπαρήγα και έχασε για μόνο 4 ψήφους. Διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας στην Οικουμενική Ζολώτα και είναι γνώστης της ευρωπαικής πραγματικότητας. Θεωρεί επιβεβλημένη

Keywords
Τυχαία Θέματα