Η ομιλία του Προέδρου της Π. Σ. Ε. Γιώργου Οικονόμου

Στο Συμπόσιο του Μετσόβου »Γεώργιος Αβέρωφ. Εθνικός και Ολυμπιακός Ευεργέτης».
Το θέμα που μου ανατέθηκε να αναπτύξω αναφέρεται στον Ευεργετισμό , στον Ολυμπισμό και στον Εθελοντισμό και είναι λίαν επίκαιρο λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που περνάει η Πατρίδα μας.
Όταν ο Θεόφραστος ρωτήθηκε-στην αρχαιότητα- «τι είναι εκείνο που συγκρατεί τον ανθρώπινο βίο», απάντησε: «τιμή και τιμωρία». Εννοούσε με την απάντηση αυτή , την τιμωρία των κακών και την επιβράβευση των αγαθών. Δεν είναι λίγοι , ήδη

απ΄την αρχαιότητα , εκείνοι που έμπρακτα αναδείχτηκαν αγαθοί. Προσηλωμένοι στις μεγάλες κοινωνικές και ηθικές αρετές , τίμησαν με το έργο τους και με την προσφορά τους , τον εαυτό τους , ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Ανάμεσα σ΄ αυτούς διακρίνονται οι ευγενικές εκείνες προσωπικότητες που ακολούθησαν στη ζωή τους το δρόμο του Ευεργετισμού , του Ολυμπισμού και του Εθελοντισμού. Τρείς μεγάλες κοινωνικές και ηθικές εκδηλώσεις της ανθρώπινης ζωής , που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους .Εκδηλώσεις που έχουν τις ρίζες τους στη μακρινή αρχαιότητα, και, ευτυχώς , κάνουν την εμφάνισή τους , μέχρι σήμερα.
Θα νόμιζε κανείς πως στην εποχή μας , εποχή ωφελιμισμού και υλοφροσύνης , δύσκολα θα μπορούσε να εκδηλωθεί η μεγάλη αρετή του Ευεργετισμού και να σκορπίσει το λεπτό άρωμά της σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κι όμως δεν έλειψαν στα νεώτερα χρόνια και δε λείπουν ευτυχώς και σήμερα , όχι βέβαια στον επιθυμητό βαθμό, τα ονόματα των μεγάλων της ανθρωπότητας ευεργετών που βρίσκουν τη δυνατότητα , μέσα στην ηθική αδιαφορία των συνανθρώπων τους , να ζήσουν ακέραιοι και λευκοί, υπομονετικοί και αθόρυβοι εργάτες του καλού , πιστοί υπηρέτες του χρέους , ένθερμοι κήρυκες της αγάπης προς το συνάνθρωπο. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η μεγάλη αξία του Ευεργετισμού σήμερα: Φυτρώνει συχνά το δέντρο του σε άγονο έδαφος και προσφέρει άφθονους και ώριμους τους καρπούς του.
Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στ χώρα μας. Γνώρισμα του Έλληνα η «φιλανθρωπία» με την αρχική της λέξης σημασία. Θεσμοθετημένη και πολύτιμη υπηρεσία προς την κοινωνία, ήταν στην αρχαιότητα, ο Ευεργετισμός , με τη μορφή της χορηγίας. Ως έμπρακτη εφαρμογή της αγάπης εμφανίζεται, αργότερα, στο Χριστιανισμό. Γίνεται έτσι , με την πάροδο του χρόνου , εξαιρετική ηθική έκφραση και ωφελιμότατη κοινωνική λειτουργία. Οι μεγάλοι μας Ευεργέτες μεταξύ των οποίων και ο τιμώμενος σήμερα Γεώργιος Αβέρωφ , δεν ήταν τυχαίοι άνθρωποι. Ούτε απέκτησαν τα χρήματά τους χωρίς μόχθο και προσωπικές θυσίες. Υπήρξαν τα πιο εκλεκτά τέκνα του λαού μας . Ένιωσαν βαθιά μέσα στην ψυχή τους το χρέος προς την Πατρίδα , προς την ανθρωπότητα . Άφησαν τους καρπούς των μόχθων τους για σκοπούς κοινωφελείς. Αυτό το νιώθουμε σήμερα όλοι οι Έλληνες , καθώς απολαμβάνουμε άφθονα τα αγαθά τους . Ιδιαίτερα όμως το νιώθουμε εμείς οι Ηπειρώτες .Και τούτο γιατί, όταν μιλάμε για Εθνικούς Ευεργέτες ο νούς όλων μας πηγαίνει βασικά στους Ηπειρώτες Ευεργέτες .Με χρήματα μεγάλων Ηπειρωτών Ευεργετών δημιουργήθηκαν τα πιο αξιόλογα κοινωφελή ιδρύματα και έργα στην Αθήν
Keywords
Τυχαία Θέματα