Δύσκολες στιγμές για το λιμάνι

Το «πάγωμα» των εργασιών στο νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας θεωρείται καλό νέο, αν σκεφτεί κανείς ότι το χειρότερο είναι το ενδεχόμενο ακύρωσης των εργασιών, λόγω απένταξης όλου ή μέρους του έργου της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού.
Κανονικά, αν τηρούνταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η β’ φάση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και η γ’ φάση θα έπρεπε να προχωρά. Αυτή τη στιγμή όμως η β’ φάση είναι μισοτελειωμένη και επί της ουσίας μπερδεύεται στα… πόδια της γ’ φάσης. Παράλληλα, η γ’ φάση μπλοκάρει και από το «όχι» του δήμου Ηγουμενίτσας, όσον αφορά τον τόπο λήψης αδρανών υλικών (από τη θέση «Γωνιά»)

για τη βελτίωση της εθνικής οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, που περιλαμβάνεται στην εν λόγω εργολαβία.

Το υπουργείο Υποδομών μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων επιμένει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τη «Γωνιά» και προειδοποιεί για τα χειρότερα. Όλο αυτό το κουβάρι εκ των πραγμάτων θα κληθεί να το χειριστεί, μεταξύ άλλων, και ο νέος αναπληρωτής υπουργός του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης. Η υπόθεση όμως δεν φαίνεται να είναι καθόλου εύκολη, με τον δήμο Ηγουμενίτσας κυρίως να δέχεται πολλές πιέσεις για να αποδεχτεί τον τόπο απόληψης των αδρανών υλικών.
Στο τελευταίο έγγραφο, με ημερομηνία 20 Ιουνίου, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων προς τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ), το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Ηπείρου, δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο λιμάνι αλλά και για το τι ενδέχεται να συμβεί.

Αλλάζει ο εργολάβος
Καταρχήν η β’ φάση ετοιμάζεται να πάει σε νέο εργολάβο. Τη φάση αυτή των εργασιών, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, την είχε αναλάβει τον Μάρτιο του 2008 η εταιρία ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ με τελευταία προθεσμία (παράταση δηλαδή) ολοκλήρωσης των εργασιών την 31η Δεκεμβρίου του 2012. Μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί περίπου το 63% του συνολικού αντικειμένου του έργου χωρίς να υπάρχει αυτοτελές τμήμα και άρα δεν καθίσταται δυνατή η παράδοσή του. Όσον αφορά την εταιρία, τα προβλήματα ρευστότητας την οδήγησαν να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Σημειωτέον ότι η εταιρία χρωστά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε επιχειρηματίες της περιοχής –κάτι που είχε προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας. Παράλληλα, η ανάδοχος εταιρία υπέβαλε αίτηση υποκατάστασης στην εκτέλεση του έργου από την εταιρία Ιόνιος Α.Ε. ανάδοχο της εργολαβίας της γ’ φάσης του νέου λιμένα. Η «Ιόνιος» συμφώνησε. Απομένει να γίνει η εκκαθάριση της υφιστάμενης εργολαβίας, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της υποκατάστασης, με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση για την ολοκλήρωση της β’ φάσης.

Η γ’ φάση
Η εργολαβία της γ’ φάσης ανατέθηκε στις 8 Αυγούστου 2011 στην εταιρία Ιόνιος Α.Ε. με συνολική προθεσμία του έργου 54 μήνες, σε 4 ½ χρόνια δηλαδή. Η άδεια εκτέλεσης του έργου εκδόθηκε από το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας τρεις μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, τον Νοέμβριο του 2011. Εντυπωσιακό δε είναι το στοιχείο που παρατίθεται ότι το Λιμ

Keywords
Τυχαία Θέματα