Απάντηση Έντιγκερ σε Χουντή για ενεργειακή πολιτική

Ο Γερμανός Επίτροπος για θέματα Ενέργειας, κ. Έντιγκερ, απάντησε σε ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, σχετικά με τη μακροχρόνια ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας.

Απάντηση Έντιγκερ:

«Όπως και για όλα τα άλλα κράτη μέλη, η Επιτροπή πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να εφαρμόσει ενεργειακή πολιτική που θα έχει ως στόχο να προμηθεύει τα

νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές. Αυτό σημαίνει γενικά ότι η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά και να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού και τις οδούς μεταφοράς όσον αφορά το φυσικό αέριο. Η δημιουργία των συνθηκών για μια ανοικτή και ανοικτή αγορά ενέργειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, εάν η Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει τις οικονομικές δυνατότητες προκειμένου να εξελιχθεί σε πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο που μεταφέρεται από την περιοχή της Κασπίας προς την Νοτιοανατολική Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει υπόψη τους προαναφερόμενους στόχους κατά την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ, ως προς τους οποίους έχει δεσμευθεί βάσει των συμφωνιών με την Τρόικα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και ειδικότερα με τους κανόνες περί ανταγωνισμού, περιλαμβανομένου του κανονισμού 139/2004 για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων και της τρίτης δέσμης μέτρων για την ενέργεια σχετικά με την ανεξάρτητη διαχείριση των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου που προβλέπει η οδηγία 2009/73/EΚ σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου(1). Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ως ενιαίας εταιρίας ή της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ ως χωριστών εταιριών αναμένεται να διασφαλίσει – προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας – ότι κάθε αγοραστής θα πρέπει επίσης να παρουσιάζει με σαφήνεια τη στρατηγική του όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που προτίθεται να αγοράσει».

Πηγή:ert.gr

Δεν υπάρχουν σχετικά άρθρα.

Απάντηση Έντιγκερ σε Χουντή για ενεργειακή πολιτική | Παρουσία - Καθημερινή αδέσμευτη ηλεκτρονική εφημερίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα