Spiegel: Κερδίζει έδαφος το δημοψήφισμα στη Γερμανία

H ιδέα μίας πολιτικής ένωσης, της οποίας υπέρμαχος δηλώνει η Άγκελα Μέρκελ, σε μία προσπάθεια άρσης του ευρωπαϊκού οικονομικού αδιεξόδου, καθιστά ολοένα πιθανό ένα δημοψήφισμα στη Γερμανία. Και σύμφωνα με τον Spiegel, μία τέτοια προοπτική, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος καθώς εξαντλούνται

οι δυνατότητες του γερμανικού συντάγματος ως προς το κρίσιμο ζήτημα εκχώρησης περαιτέρω εξουσιών στην Βρυξέλλες.

Το Spiegel στέκεται ιδιαίτερα στις πρόσφατες δηλώσεις Μέρκελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Χρειαζόμαστε μία πολιτική ένωση είχε πει η Γερμανίδα καγκελάριος και εξηγώντας έλεγε ότι πρόκειται για την εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στην Ευρώπη, βήμα βήμα, σε μία διαδικασία που διαρκώς θα εξελίσσεται.

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι αυτό, δεδομένων των ορίων του γερμανικού συντάγματος, δεν μπορεί να προχωρήσει.

Κάτι, που όπως επισημαίνει δεν έχει υπογραμμίσει μόνο η Αντιπολίτευση, αλλά επισημαίνεται πλέον και από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού με τον Ράινερ Μπρούντερλε, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών να δηλώνει ξεκάθαρα την περασμένη Παρασκευή, ότι «θα έρθει η στιγμή που ένα δημοψήφισμαγια τα ευρωπαϊκά θέματα θα είναι αναγκαίο».

Ο Μπρούντερλε, δεν είναι ο μόνος.

Ο Horst Seehofer, επικεφαλής του βαυαρικού CSU αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, έχει απευθύνει αίτημα για πολλά δημοψηφίσματα ενώ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, έχει θέσει το ζήτημα μίας ανοιχτής ψηφοφορίας επί των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Μία τέτοια ψήφος, θα μπορούσε όντως, κατά το γερμανικό περιοδικό να προσδώσει περισσότερη νομιμοποίηση στο εγχείρημα εκχώρησης εθνικών εξουσιών στις Βρυξέλλες και υπάρχουν, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, τρεις τρόποι για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος.

Είτε, οικειοθελώς, είτε δια εξαναγκασμού, είτε ευρωπαϊκά.

Σε εθελοντική βάση, σε ένα δημοψήφισμα, που θα αφορά την εκχώρηση σημαντικών εξουσιών στις Βρυξέλλες, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παροχή οικονομικής βοήθειας προς άλλες χώρες μέλη, το πιο πιθανό είναι το CSU, βαυαρικό αδελφό κόμμα της Μέρκελ να πει «όχι».

Την ίδια στιγμή, ο Β. Σόιμπλε αλλά και ο Ρ. Μπρούντερλε, υποψιάζονται ότι στην ετυμηγορία του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας και τον ESM, θα αναφέρεται ότι εξαντλούνται οι δυνατότητες που παρέχονται από το γερμανικό σύνταγμα.

O Peer Steinbrück, πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και ηγετική φυσιογνωμία του SPD, προβλέπει δημοψήφισμα σε δυο χρόνια, ενώ ο Β. Σόιμπλε, βλέπει πιθανό το ενδεχόμενο αυτό στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο ευρωπαϊκός τρόπος, θα σήμαινε σύμφωνα με το Spiegel, την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος την ίδια μέρα, σε όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση και θεωρητικά θα αφορούσε το ζήτημα διεύρυνσης των εξουσιών της Ε.Ε.

Πηγή:ert.gr

Σχετικά άρθρα:

Μόντι στο «Spiegel»: Από την Γερμανία ζητάμε ηθική βοήθειαΠαπανδρέου: “Η πρόταση για το ευρ
Keywords
Τυχαία Θέματα