Συμμορία εφοριακών παγιδεύει επωνύμους

Πολιτικοί και οικονομικοί εκβιασμοί ο στόχος των δραστών που είχαν βάλει στο μάτι τα εισοδήματα 300 προσώπων - Στα θύματα και άτομα από τη λίστα Λαγκάρντ - Πρώτος στους 'ελέγχους των επιτήδειων' ο Χάρης Θεοχάρης

Ενα ολόκληρο σύστημα τακτικής παρακολούθησης των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων γνωστών πολιτικών, επιχειρηματιών και ανθρώπων της showbiz φαίνεται ότι είχε στήσει μια ομάδα υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.
Ηδη οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμορία που, αντλώντας πληροφορίες

από τις φορολογικές δηλώσεις ισχυρών και γνωστών φορολογουμένων, διακινεί τα απαραίτητα στοιχεία σε κυκλώματα που στόχο έχουν την εκμετάλλευσή τους με διάφορα κίνητρα, από πολιτικά έως την άσκηση εκβιασμών. Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σκοπεύει να ρίξει φως σε αυτή την πρωτοφανή υπόθεση, στην οποία ενέχονται αρκετοί εφοριακοί που έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων και θα ζητηθεί η συνδρομή της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να ανακληθούν από τους υπολογιστές των υπόπτων όλες οι πληροφορίες και η επεξεργασία που έγινε στις συγκεκριμένες φορολογικές δηλώσεις. Το Eforia Gate απεκαλύφθη τυχαία (όπως και το Watergate) από μια υπάλληλο του υπουργείου όταν διαπίστωσε ότι υψηλόβαθμα στελέχη ΔΟΥ και χειριστές του Taxisnet ανά τακτά χρονικά διαστήματα έμπαιναν μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών των γραφείων τους στο σύστημα για να παρακολουθήσουν την ανάλυση των εισοδημάτων 300 ατόμων που είτε είναι πολιτικοί, είτε έχουν σημαντική οικονομική επιφάνεια, είτε είναι αναγνωρίσιμα πρόσωπα της showbiz.
Η αρχή έγινε όταν η υπάλληλος πληκτρολόγησε τυχαία στον υπολογιστή της το όνομα του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη. Εκπληκτη διαπίστωσε ότι πάνω από 4.000 εφοριακοί, χωρίς να έχουν κανέναν λόγο, είχαν μπει στο σύστημα του ΚΕΠΥΟ για να 'κοιτάξουν' τη φορολογική του δήλωση. Ο μεγάλος αριθμός των χτυπημάτων στο σύστημα της προξένησε εντύπωση.
Κουτσομπολιό ή εκβιασμοί;
Στη συνέχεια άρχισε να πληκτρολογεί ονόματα γνωστών πολιτικών, όπως των υπουργών κυρίων Γιάννη Στουρνάρα και Κυριακού Μητσοτάκη, του κ. Γιώργου Παπανδρέου, του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη και του αρχηγού του ΛAΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη. Η διαπίστωση ήταν η ίδια: στους περισσότερους από αυτούς τα χτυπήματα ήταν πολλά. 'Στην αρχή θεωρήσαμε ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον των εφοριακών που ήθελαν να δουν τι εισοδήματα δηλώνουν. Προφανώς κάποιοι το έκαναν για λόγους κουτσομπολιού, κάποιοι άλλοι όμως δεν είναι τόσο αθώοι', εξηγεί πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Η συγκεκριμένη υπάλληλος ενημέρωσε τον προϊστάμενό της και την υπόθεση ανέλαβε άμεσα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου, η οποία άρχισε να παρακολουθεί ποιοι υπάλληλοι μπαίνουν συστηματικά στο Taxisnet.
Αξίζει να τονιστεί ότι κάθε υπάλληλος για να μπει στο σύστημα και να ελέγξει τη φορολογική δήλωση ενός πολίτη (τι δηλώνει, πόσα χρωστάει, πόσα ακίνητα κατέχει κ.λπ.) χρησιμοποιεί έναν κωδικό, ο οποίος αφήνει ηλεκτρονικό αποτύπωμα στο σύστημα κι έτσι το γνωρίζουν πλέον όλοι. Είναι σχετικά εύκολο, λοιπόν, η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου να βρει ποιος εφοριακός ψάχνει τα εισοδήματα ενός ή περισσότερων φορολογουμένων. Στην αρχή έγινε ένα ξεκαθάρισμα των προσώπων που τσέκαραν τις φορολογικές δηλώσεις και διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι το έκαναν πράγματι για λόγους κουτσομπολιού. Στη συνέχεια, όμως, διαπιστώθηκε ότι μια ομάδα από τουλάχιστον 10 εφοριακούς ήλεγχε συστηματικά συγκεκριμένα πρόσωπα, σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό, για να παρακολουθήσει την εξέλιξη των εισοδημάτων τους. Οι Εσωτερικές Υποθέσεις θεωρούν, μάλιστα, ότι τα άτομα της ομάδας συνομιλούν μεταξύ τους και συνεργάζονται.
Στους άνδρες των Εσωτερικών Υποθέσεων έχει κάνει εντύπωση, επίσης, ότι υπάρχουν ηλεκτρονικά ίχνη σε άτομα που είχαν καταθέσεις στην HSBC της Γενεύης και τα οποία βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ.
Για παράδειγμα, διαπιστώθηκαν ίχνη σε δεδομένα προσώπων άγνωστων στο ευρύ κοινό, όπως οι κύριοι Αγγελος Μεταξάς, Μάριος Οικονόμου, Κωνσταντίνος Χαΐτογλου (είχε πέσει θύμα απαγωγής παλαιότερα), Νικόλαος Παπαχρονόπουλος, Ζαχαρίας Κρίτσας, Λουκιανός Αρκάς και η κυρία Μαρίνα Σακαλή, από τη συγκεκριμένη ομάδα εφοριακών. Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρηματίες που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των εφοριακών είναι ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης και ο εφοπλιστής κ. Νίκος Τσάκος.
Τα συστήματα ανίχνευσης έβγαλαν πρώτο σε 'χτυπήματα' τον κ. Θεοχάρη και ακολουθούν οι κύριοι Στουρνάρας και Μητσοτάκης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι δεύτερος στη λίστα είναι ένας φορολογούμενος με το όνομα Θεοχάρης Θεοχάρης, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται προφανώς για συνωνυμία που μπερδεύει τους χειριστές του Taxisnet. Από τους ανθρώπους της showbiz ψηλά στο ενδιαφέρον των εφοριακών βρίσκονται οι τραγουδιστές Γιάννης Πλούταρχος, Γιώργος Μαζωνάκης και Αννα Βίσση. Επίσης, οι τηλεπαρουσιάστριες Ελένη Μενεγάκη και Φαίη Σκορδά. Ακολουθούν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Λιάγκας, Πέτρος Κωστόπουλος, Γιάννης Πρετεντέρης, Ελλη Στάη, Γιώργος Αυτιάς και Νίκος Χατζηνικολάου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη λίστα είναι και ο σύζυγος της δημοσιογράφου Ολγας Τρέμη, ο γιατρός Νίκος Νικητέας. Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζουν εάν τις πληροφορίες που λάμβαναν οι εφοριακοί τις έχουν ήδη χρησιμοποιήσει για ίδιον όφελος, κάτι που θα αποδείξουν η συνεχιζόμενη έρευνα και οι Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις που θα ακολουθήσουν.

Πηγή: www.protothema.gr

Keywords
χρυση αυγη, ηλία κασιδιάρη, νίκος μιχαλολιάκος, ελενη μενεγακη, φαιη σκορδα, showbiz, φως, δου, taxisnet, κεπυο, στουρναρας, παπανδρεου, κασιδιαρης, καρατζαφερης, hsbc, μιχαλολιάκος, ΛΑΟΣ, αννα, ελλη, protothema, υπουργειο εσωτερικων, φορολογικη δηλωση 2011, www.taxisnet.gr, λιστα λαγκαρντ, μιχαλολιάκος, φορολογικες δηλωσεις, ηλία κασιδιάρη, νίκος μιχαλολιάκος, ελενη, ακινητα, αρκας, δου, ιχνη, ονοματα, υπουργειο οικονομικων, φορολογικη δηλωση, φως, hsbc, αννα βισση, αννα, βισση, βρισκεται, γεγονος, γιωργος λιαγκας, γιωργος αυτιας, δηλωση, δηλωσεις, εγινε, ευκολο, εκμεταλλευση, ελλη, ελλη σταη, εξετασεις, εξελιξη, ερευνα, εσωτερικων, εφοπλιστης, ζαχαριας, ιδια, υπηρεσια, υπολογιστες, υποθεση, κεπυο, κυρια, λιαγκας, λουκιανος, λογο, μαζωνακης, ματι, μενεγακη, μητσοτακης, ομαδα, ονομα, οφελος, πετρος κωστοπουλος, πηγη, πλουταρχος, συγκεκριμενα, συνεχεια, σκορδα, φορολογικη, χατζηνικολαου, χρονικα, κωνσταντινος, αυτιας, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κωστοπουλος, κυριακου, πληροφοριες, protothema, showbiz, θεοχαρης, ξεκαθαρισμα
Τυχαία Θέματα