Γιώργης Ξυλούρης [Μουσείο Λαϊκών Οργάνων]

Ο Γιώργης Ξυλούρης είναι πολύ σημαντικός μουσικός για πολλούς λόγους, μα πιο πολύ γιατί φέρει μέσα του την ποίηση της παραδοσιακής μουσικής και την εκφράζει με απόλυτη συναίσθηση μιας βιωματικής ευγνωμοσύνης. Είναι λίγοι πλέον –και στην Κρήτη- αυτοί που έχουν απομείνει και που στο χάρισμα αυτό στέκουν απέναντι ταπεινοί, μα δυνατοί και δημιουργικοί και όχι αλαζόνες. Ο Ψαρογιώργης είναι ένας από αυτούς. Δεν χρειάζεται καν να πιάσει το λαούτο του για να καταλάβει κανείς πως αναβλύζει από τα καλύτερα και παλιότερα χρώματα της κρητικής μουσικής, μα ίσως και πιο πέρα. Γιατί στο παίξιμό του υπάρχει κάτι ευρύτερο, κάτι που δεν περιορίζεται σε ένα είδος.

Η εμφάνιση του Γιώργη Ξυλούρη στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα, την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, ήταν μία καλή ευκαιρία για να διαπιστώσει, αλλά κυρίως για να χαρεί ο καθείς όλα τα παραπάνω. Έχοντας στο πλάι του τον επίσης σπουδαίο και σε ανάλογο επίπεδο δεξιοτέχνη των εγχόρδων Αχιλλέα Περσίδη (κιθάρα, λαούτα) και τον Πάνο Κατσικιώτη στα κρουστά.

Ο Ψαρογιώργης άπλωσε στον κήπο του Μουσείο μερικά από τα πιο όμορφα χαρίσματα της παραδοσιακής κρητικής μουσικής, από το πασίγνωστο συρτό

Περισσότερα...

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις MusicPaper