«Βασιλιάς κόσμου ο Παναθηναϊκός χάρη στον λόρδο Μπάιρον» (vid)

Με πρωταγωνιστές τους Ντίνκινς και Αμίτσι ο Παναθηναϊκός νίκησε την Ολύμπια Τουέρτο στο τρίτο μεταξύ τους παιχνίδι και αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου, σαν σήμερα στις 12 Σεπτεμβρίου 1996.
Στην κορυφή του κόσμου αναρριχήθηκε ο μπασκετικός Παναθηναϊκός, πέντε μήνες μετά την κατάκτηση της Ευρώπης, σαν σήμερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 1996.

Οι «πράσινοι» χωρίς τους μεγάλους
αστέρες Ουίλκινς και Βράνκοβιτς που ήταν από τους πρωταγωνιστές του Final 4 στο Παρίσι, και χωρίς τον Παναγιώτη Γιαννάκη, στη σύνθεσή τους, υπέταξαν την πρωταθλήτρια Νοτίου Αμερικής Ολύμπια Τουέρτο και αναδείχθηκαν πρωταθλητές κόσμου.

Το πρώτο παιχνίδι έγινε στο Ροσάριο της Αργεντινής στις 4 Σεπτεμβρίου, με τον Παναθηναϊκό να χάνει με 89-83. Το δεύτερο ματς διεξήχθη στο ΟΑΚΑ και οι παίκτες του Μάλκοβιτς νίκησαν με 83-78, με καλύτερο παίκτη του γηπέδου τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, το άστρο του οποίου μόλις είχε αρχίσει να λάμπει. Ο «Φράνκι» σε αυτό το ματς πέτυχε 30 πόντους!

Το τρίτο και καθοριστικό παιχνίδι έγινε ξανά στο ΟΑΚΑ, στις 12 Σεπτεμβρίου. Το Τριφύλλι δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στους Αργεντινούς, τους οποίους συνέτριψε με 101-76.

«Βασιλιάς κόσμου ο Παναθηναϊκός χάρη στον “λόρδο Μπάιρον”», γράφει την επομένη η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Ο Μπάιρον Ντίνκινς ήταν ο ηγέτης του Παναθηναϊκού και με 24 πόντους (οι περισσότεροι εκ των οποίων στα κρισιμότερα σημεία του αγώνα, όταν οι φιλοξενούμενοι πίεζαν και πλησίαζαν στο σκορ), έσπρωξε το Τριφύλλι στην κορυφή του κόσμου.

Εξαιρετικός, ήταν και ο Άγγλος πάουερ φόργουορντ Τζον Αμίτσι, ο οποίος κατά συνθήκη αγωνίστηκε και ως σέντερ, πέτυχε 18 πόντους, είχε τρεις τάπες και «κατέβασε» 10 ριμπάουντ (6 αμυντικά, 4 επιθετικά).

Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Ντίνκινς 24 (2 τρ. - 6 ασ.), Αλβέρτης 8, Αμίτσι 18 (10 ρ.) Σκονοκίνι 12 (6 ρ.), Φεράν 13 (1 τρ.), Οικονόμου 9 (7 ρ.), Κοχ 9 (1 τρ.), Γεωργικόπουλος 5 (1 τρ.), Σκούταρης 3.

Ο Παναθηναϊκός έγινε η 13η ομάδα και 9η Ευρωπαϊκή που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου μετά τις Ρεάλ, Βαρέζε, Καντού, Μιλάνο, Ρόμα, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Ζαλκίρις. Δεν τον διαδέχθηκε άλλη ομάδα, αφού το 1996 ήταν η τελευταία χρονιά που διεξήχθη διηπειρωτικό κύπελλο στο μπάσκετ.
Απολαύστε στο βίντεο που ακολουθεί τις προσπάθειες των Ντίνκινς, Αμίτσι, Σκονοκίνι, Κόχ και των άλλων πράσινων αστέρων:
Keywords
Τυχαία Θέματα