«Εκ γενετής Ολυμπιακός» ο Παττακός

Το GreenZone εύχεται χρόνια πολλά στον ΟΣΦΠ με τη συνέντευξη - ντοκουμέντο του Στυλιανού Παττακού. Πολλά ερωτηματικά για την πιο σκούρα περίοδο της σύγχρονης ιστορίας (και του ελληνικού αθλητισμού) πλέον έχουν απάντηση...
«Ο κ. Στυλιανός Παττακός έκαμε δώρο στον Ολυμπιακό 1.000.000 δραχμάς. Λαμπρότητα στην χθεσινή εορτή».

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που σχηματίζονται σε όσους μελετούν το αθλητικό γίγνεσθαι
της χώρας κατά την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Ένα εύλογο ερώτημα που μπορεί να θέσει κάποιος είναι για «ποιο λόγο ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που ευνοήθηκε όσο καμία άλλη κατά την Επταετία;».

Στις 21 Απριλίου του 1967 η δημοκρατία κατέρρευσε. Κάθε δημοκρατική έννοια έπαυσε να ισχύει και όπως εξυπακούεται το ίδιο συνέβη και στον αθλητισμό.

Διαβάζουμε στον Τύπο της εποχής:

«Με εξαιρετική λαμπρότητα εορτάσθη χθες στον Ολυμπιακό η επέτειος της Εθνοσωτηρίου επαναστάσεως της 21ης Απριλίου 1967, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως κ. Στ. Παττακού και του ΓΓΑ κ. Ασλανίδη. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Μπουζάκης προσεφώνησε τους παρευρεθέντες επισήμους τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει εις την λεωφόρο της Επαναστάσεως. Ακολούθως έλαβε τον λόγον ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Παττακός ο οποίος είπε τα εξής: “Αγαπητοί μου φίλοι σας παρακαλώ να ενώσουμε όλοι τις προσπάθειες μας προκειμένου να επιτύχουμε την εξύψωσιν του αθλητικού πνεύματος και ιδιατέρως του Ολυμπιακού”.

Κατόπιν εισηγήσεως του ΓΓΑ κ.Ασλανίδη και εγκρίσεως του κ. Στ. Παττακού παρεχωρήθη εις τον Ολυμπιακό ως δώρον το ποσό του 1.000.000 δραχμών».

Γνωρίζαμε για τα περίφημα δάνεια (και αγύριστα), γνωρίζαμε πως έχτισε το γήπεδό και το προπονητικό του κέντρο (που έχει μέχρι σήμερα) ο ΟΣΦΠ, αλλά δώρα; Αυτό πάει πολύ! Δώρα στους «ερυθρόλευκους» χρήματα του ελληνικού λαού.
«Είμαι εκ γενετής Ολυμπιακός» Στ. Παττακός
Φυσικά για όλα υπάρχει μία εξήγηση. Και πόσο πιο καλή εξήγηση από αυτή ενός εκ των τριών πρωτεργατών της Χούντας Στυλιανού Πατακού… Σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη που έδωσε στην «Αθλητική Ηχώ» στις 30 Νοεμβρίου 1967 είπε χωρίς κανέναν δισταγμό: «Είμαι εκ γενετής Ολυμπιακός». Πόσο ξεκάθαρα γίνονται πλέον όλα.

«Είμαι Ολυμπιακός εκ γενετής. Και λυπήθηκα αφάνταστα που χάσαμε εις το ντέρμπυ με τον Παναθηναϊκό. Πιστεύω όπως ότι ήταν μία συνήθης ατυχία, γιατί παίξαμε καλύτερα. Εύχομαι, να πάρουμε και φέτος το πρωτάθλημα».

Αυτές είναι οι δηλώσεις του Στυλιανού Πατακού μετά από «αιώνιο» ντέρμπι που κέρδισε ο Παναθηναϊκός.

Τελείωσε και τον μύθο του Σιδέρη…

Άθελα του, ο συνταγματάρχης – χουντικός, καταρρίπτει κάθε μύθο, κάθε προπαγάνδα του Ολυμπιακού περί «πράσινης δικτατορίας». Η ζήλια για το Γουέμπλεϊ δημιούργησε κάθε λογής μυθεύματα, όμως όπως πάντα συμβαίνει στο τέλος λάμπει η αλήθεια.

Μία από τις ιστορίες που παπαγαλίζουν φίλοι της ομάδας του Πειραιά είναι πως ο Στυλιανός Παττακός είχε τρομοκρατήσει τον Σιδέρη να μην σκοράρει κατά του Παναθηναϊκού. Ο ίδιος αναφέρεται στο συγκεκριμένο γεγονός και παραδέχεται πως πράγματι στο ντέρμπι εκείνο μίλησε ιδιαιτέρως με τον επιθετικό του ΟΣΦΠ. Όμως αυτό που του είπε είναι να προσπαθήσει να μην είναι τόσο νευρικός. Του ζήτησε να συγκρατεί τα νεύρα του για να μην δημιουργηθούν έκτροπα αλλά και για να μπορέσει στο τέλος να κερδίσει η ομάδα της καρδιάς του, ο Ολυμπιακός!
Keywords
Αναζητήσεις
παττακος ολυμπιακος, τι ομαδα ηταν ο πατακος
Τυχαία Θέματα