Ό,τι πείτε κύριε... «ρεμπέτη»

«Την είδα απόψε λαϊκά, να τα κερδίσω τα λεφτά»... Το GreenZone απαντάει στις δηλώσεις του αυτοαποκαλούμενου «ρεμπέτη» Αγάθωνα Ιακωβίδη. Ρεμπέτης και Παναθηναϊκός, δεν πάνε μαζί, υποστηρίζει ο Αγάθωνας Ιακωβίδης. Ίσως θα ήταν πιο συνετό να αναλογιστεί, έστω και αθόρυβα από μέσα του, κάτα πόσο ταιριάζουν οι λέξεις ρεμπέτης και Eurovision.

Ο
«ρεμπέτης της… Eurovision, των all-star και του γκρουπ με τις φούστες», παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα ΦΩΣ και ισχυρίστηκε πως «δεν μπορεί να είσαι Παναθηναϊκός και να λες ρεμπέτικα».

Το GreenZone σχολιάζει...

Τρίζουν τα κόκαλα των ελάχιστων αυθεντικών ρεμπετών που κατέγραψε η ιστορία της ελληνικής μουσικής, όταν ένας αυτοαποκαλούμενος ρεμπέτης μπλέκει τις νότες με το lifestyle και τον αθλητισμό.

Το ρεμπέτικο είναι τρόπος ζωής. Οι αυθεντικοί ρεμπέτες, κατά κύριο λόγο, έζησαν προπολεμικά. Ήταν άνθρωποι του περιθωρίου. Αποκλεισμένοι κοινωνικά, αλλά και ιδεολογικά, αφού τόσο η δεξιά όσο και η αριστερά, για διαφορετικούς λόγους, τους «κυνηγούσαν».

Οι ρεμπέτες απέρριπταν κάθε τι κοσμικό. Δεν αποδέχονταν το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Η φράση «καλόγεροι μίας άλλης εποχής» τους χαρακτηρίζει μέχρι ενός βαθμού.

Μετά την απελευθέρωση, σταδιακά, το ρεμπέτικο εκλαϊκεύθηκε.

Οι περισσότεροι αστέρες της λαϊκής μουσικής που γνώρισαν δόξες στα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας ξεκίνησαν από τη ρεμπέτικη μουσική, πήραν από εκεί τα πρώτα τους ακούσματα, επηρεάστηκαν, σε καμία όμως περίπτωση δε θεωρούνται ρεμπέτες. Σε αυτούς τους καλλιτέχνες θα συναντήσουμε στο βάθος του χρόνου Παναθηναϊκούς.

Ο Μανώλης Χιώτης (ο οποίος βοήθησε να εξελιχθεί το ρεύμα του «αρχοντορεμπέτικου) υποστήριζε το Τριφύλλι. Όπως μας είχε, μάλιστα, αφηγηθεί ο παλαίμαχος άσσος Βαγγέλης Πανάκης, όταν οι παίκτες του Παναθηναϊκού κατέβαιναν τα σκαλάκια του κέντρου «Φαντασία», μετά από επιτυχίες, η ορχήστρα σταματούσε και ο Χιώτης με τη Λίντα τραγουδούσαν τον ύμνο του «σύλλογου μεγάλου».

Ο Βασίλης Τσιτσάνης μπορεί να μην ήταν Παναθηναϊκός, όμως έχει και αυτός συνδέσει το όνομά του με την ομάδα της Αθήνας, αφού έχει συνθέσει το τραγούδι «Εμπρός Παναθηναϊκέ». Ερμηνευτής ο Μανώλης Αγγελόπουλος.

Ο Γιώργος Μητσάκης, επίσης, ο οποίος καταγράφεται ως φίλαθλος της ΑΕΚ σε διάφορες ιστοσελίδες, στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» τον Μάιο του 1955, υποστήριζε πως είναι φίλος του Παναθηναϊκού.

Το λόγια περισσεύουν για τον «λαϊκό» αστέρα Άκη Πάνου. Το γεγονός πως είχε ονομάσει τον σκύλο του «Σαραβάκο», μιλάει από μόνο του.

Ακόμα, η Πόλυ Πάνου, μπορεί να ήταν η πρώτη που τραγούδησε τα «παιδιά του Πειραιά», όμως σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ΦΩΣ είχε εκμυστηρευθεί πως ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα της.

Από τα μέσα των 70s και έπειτα το ρεμπέτικο από τρόπος ζωής έγινε μόδα και εμπορευματοποιήθηκε. Σε κάθε τετράγωνο άνοιξε και από ένα ρεμπετάδικο. Ξεπετάχθηκαν εκατοντάδες «ρεμπέτες». Άλλοι έγιναν γνωστοί και άλλοι όχι. Ένας από αυτούς είναι και ο Αγάθωνας. Από το νέο κύμα «ρεμπετών» ξεχωρίζει και ο Μπάμπης Τσέρτος, φίλαθλος του Παναθηναϊκού.

Υ.Γ. Αφού όπως δηλώνει ο Αγάθωνας, ίνδαλμά του ήταν ο Γιώργος Σιδέρης δεν μπορούμε παρά να του αφιερώσουμε τις δηλώσεις του παλαίμαχου επιθετικού λίγο πριν μεταγραφεί στον Ολυμπιακό (διαβάστε εδώ).

Υ.Γ.2. Αν ο Αγάθωνας χάσει την πρωτιά στη Σουηδία, ο Ολυμπιακός θα καταθέσει ένσταση;

Πράσινος Ασθενής
Keywords
Τυχαία Θέματα