Όταν ο Νικόλας Πατέρας ανέλαβε πρόεδρος...

Από τα σημαντικότερα συστατικά της επιτυχίας της πολυμετοχικότητας τη διετία 2008-2010 ήταν η ανάληψη της προεδρίας από το Νικόλα Πατέρα...
Σαν σήμερα, στις 26 Μαΐου 2008, ενώ έχει προηγηθεί το «άνοιγμα» του Γιάννη Βαρδινογιάννη σε νέους μετόχους στον Παναθηναϊκό, αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου ο εφοπλιστής Νικόλας Πατέρας. Υιός του Διαμαντή Πατέρα, αρχηγού του ποδοσφαιρικού τμήματος το 1971, τη χρονιά του Γουέμπλεϊ.

Το έργο που ανέλαβε ο Πατέρας ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Εστιάζουμε στα δύο σημαντικότερα
επιτεύγματά του:

- Για πρώτη φορά κόσμος, διοίκηση και παίχτες ήταν μία γροθιά! Ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης συνηθίζει να λέει πως το Τριφύλλι έχει τρία φύλλα, τρεις καρδιές. Η μία των οπαδών. Η άλλη των παιχτών. Η τρίτη της διοίκησης. Ο Νικόλας Πατέρας είναι ο μόνος πρόεδρος μετά από δεκάδες χρόνια που λειτούργησε με αυτή τη λογική.

- Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά έτη ο κόσμος είδε ένα πρωτάθλημα καθαρό που παίχτηκε στα ίσια, με το «παρασκήνιο» να μην μπορεί να επέμβει, όπως συνήθιζε μέχρι τότε. Αποτέλεσμα αυτού: Ψυχομάνης και Γκαγκάτσης αποχωρούν από τον χώρο του ποδοσφαίρου με σκυμμένα κεφάλια. Ο Σωκράτης Κόκκαλης αποχωρεί από τον ΟΣΦΠ, με την ομάδα του 5η στην τελική κατάταξη.

Ό,τι δεν μπορούσε η οικογένεια Βαρδινογιάννη να πετύχει σε τριάντα χρόνια το πέτυχε ο Νικόλας Πατέρας μέσα σε δύο!

Η πρώτη χρονιά, με προπονητή τον Τεν Κάτε θεωρείται πετυχημένη καθώς ο Παναθηναϊκός μεγαλούργησε στην Ευρώπη με τεράστια διπλά σε έδρες δύσκολες. Στην Ελλάδα, η διαιτησία είχε ακόμα τα κατάλοιπα της εποχής… Τζίγγερ και ο τίτλος απομακρύνθηκε από νωρίς.

Επί προεδρίας Νικόλα Πατέρα, ο Παναθηναϊκός απέκτησε παίχτες που οι φίλαθλοι μόνο σε όνειρα έβλεπαν παλαιότερα. Υπέγραψε με τον αρχηγό της Εθνικής Βραζιλίας Ζιλμπέρτο Σίλβα. Αμυντικό χαφ παγκόσμιας κλάσης, από τους καλύτερους στον κόσμο στη θέση του, που μάγεψε με τις εμφανίσεις του. Ήρθε ο Τζιμπρίλ Σισέ που… ακόμα τρέμουν στον Πειραιά όταν ακούνε το όνομά του. Στελεχώθηκε η ομάδα με τον Κώστα Κατσουράνη που μέχρι και σήμερα είναι από τους καλύτερους παίχτες της. Κλάπηκε από τον Ολυμπιακό ο αέρινος Σεμπάστιαν Λέτο, χαφ που εντυπωσιάζει με τις ενέργειές του.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μελετήσουμε πώς αντιμετωπίστηκε ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού και οι κινήσεις του από τις «ουδέτερες» εφημερίδες, αλλά κυρίως από τις δύο φερόμενες ως «πράσινες».

Ο Νικόλας Πατέρας θεωρήθηκε πρόεδρος… γλάστρα και πολεμήθηκαν σκληρά οι επιλογές του. Οι παίχτες που έφερε κυνηγήθηκαν. Χαρακτηρίστηκαν αρχικά ως περπατητές, με γυάλινα πόδια, δεν πατούν περιοχή, συνταξιούχοι. Όταν έδειξαν τις αρετές του οι ποδοσφαιριστές, τα media κάπως μαζεύτηκαν, όμως όλο το συσσωρευμένο τους μίσος εκδηλώθηκε ξανά όταν καθημερινά «έσπρωχναν» προς την πόρτα της εξόδου όλους τους παίχτες της πολυμετοχικότητας. Με τους περισσότερους τα κατάφεραν και έμειναν λίγες εκκρεμότητες…
Keywords
Τυχαία Θέματα