Ο «μύθος» της Παιανίας (part1): Τότε και τώρα

Η Παιανία ήταν «έργο για τον Παναθηναϊκό» το 1981. Τότε γιατί δεν την χαρίζει η οικογένεια, όπως έκανε και με τις μετοχές της; Διαβάστε στο GreenZone τις υποσχέσεις για χρήση της Παιανίας KAI από τον Ερασιτέχνη, κατά τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων...«Με ξεχωριστή χαρά αγαπητοί φίλοι, εγκαινιάζουμε σήμερα το Πρότυπο Αθλητικό Κέντρο, που ας μου επιτραπή να το χαρακτηρίσω σαν έργο αγάπης των δημιουργών του προς τον αθλητισμό γενικώτερα και ειδικώτερα στον Παναθηναϊκό, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι.

Πράγματι αυτή η ειλικρινής
και απέραντι αγάπη μας προς τον ενδοξότερο αθλητικό σύλλογο της χώρας υπήρξε και ο εμπνευστής της δημιουργίας του εγκαινιαζομένου σήμερα έργου».

Αυτός είναι ο πρόλογος του Γιώργου Βαρδινογιάννη στις 17 Δεκεμβρίου 1981, στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Παιανίας, όπως καταγράφηκε στον Τύπο της εποχής.

Ας αφήσουμε στην άκρη το «προς τον αθλητισμό γενικώτερα». Είναι γνωστό άλλωστε πως προς την πρόοδο του αθλητισμού γενικότερα δε συνέβαλε η Παιανία. Ας σταθούμε στο «έργο αγάπης προς τον Παναθηναϊκό».

Είναι εντυπωσιακό το πώς ένα έργο αγάπης προς μία Ιδέα -όπως ο Παναθηναϊκός- κατάντησε αγκάθι αβάσταχτο, οικονομικά, προς τον «σύλλογο μεγάλο» μετά από τρεις δεκαετίες. Είναι εντυπωσιακό το πώς ένα έργο αγάπης της οικογένειας Βαρδινογιάννη προς τον Παναθηναϊκό, κατάντησε να μισθώνεται με αβάσταχτα και υπερβολικά υψηλά ενοίκια προς την ΠΑΕ.Είναι εντυπωσιακό το πώς ένα έργο αγάπης κατάντησε μετά από τρεις δεκαετίες να μη γνωρίζει ΚΑΝΕΙΣ (πλην λίγων και εκλεκτών) πόσο στοιχίζει στον Παναθηναϊκό. Κανείς δε γνωρίζει αν θα πληρώσει τελικά ενοίκια ο Παναθηναϊκός, κανείς δεν γνωρίζει τα λειτουργικά έξοδα, τους μισθούς των υπαλλήλων, ποιος θα πληρώνει την εφορία.Είναι εντυπωσιακό το πώς ένα έργο αγάπης είχε κοστολογηθεί 100 εκατομμύρια ευρώ, αντί να χαριστεί ΔΩΡΕΑΝ στον Παναθηναϊκό, αφού για αυτόν -και εξαιτίας της αγάπης προς αυτόν- δημιουργήθηκε.
Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται εγκλωβισμένος στην Παιανία. Είναι «δεμένος» στην οικογένεια Βαρδινογιάννη (που αποχώρησε και… δεν ασχολείται) όσο τα τμήματα ποδοσφαίρου προπονούνται στις εγκαταστάσεις της Παιανίας και όσο αυτή δεν μεταβιβάζεται δωρεάν στο Τριφύλλι.

Το GreenZone ανοίγει το αρχείο του και παρουσιάζει τι άλλα είπε ο τότε ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού στα εγκαίνια:

«Η ζωηρή επιθυμία μας να εξυπηρετηθή ο αγαπημένος μας Παναθηναϊκός με ένα έργο υποδομής, που αποβλέπει να μεταβληθή σε φυτώριο αναπαραγωγής ποδοσφαιριστών και αθλητών των αθλημάτων που καλλιεργεί ο σύλλογός μας, απετέλεσε τον κύριο υποκινητή ενός οραματισμού, του οποίου πρώτο στοιχείο υλοποιήσεως αποτελούν τα σημερινά εγκαίνια».

Τι ισχυρίστηκε με λίγα λόγια το 1981 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης; Πως η Παιανία κατασκευάστηκε για να τη χρησιμοποιεί ΚΑΙ ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός και όχι μόνο το ποδοσφαιρικό τμήμα.

Η εταιρεία κάνει ένα έργο για τον Παναθηναϊκό Γ. ΒαρδινογιάννηςΦυσικά, είναι γνωστό στους περισσότερους πως η Παιανία στο πέρασμα των χρόνων μετατράπηκε σε ένα κλειστό κλαμπ. Εξυπακούεται πως ποτέ δεν λειτούργησε ως φυτώριο του Ερασιτέχνη για τα τμήματα που καλλιεργούσε ο Σύλλογος. Το μόνο ερασιτεχνικό τμήμα που επιχειρήθηκε να εξελιχθεί στην Παιανία ήταν το… τέννις, αλλά και αυτό ανεπιτυχώς! Έγιναν και ορισμένοι αγώνες τοξοβολίας και μέχρι εκεί.

(Όσον αφορά το φυτώριο του ποδοσφαιρικού τμήματος, υπάρχει ένας μύθος που έχει διαιωνιστεί –με τη συμβολή των media- και θα μελετήσουμε σε προσεχές αφιέρωμα).

Συνέχισε την ομιλία του ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αναφερόμενος στα οφέλη που θα είχαν και τα ερασιτεχνικά τμήματα (όπως ήταν και το μπάσκετ εκείνα τα χρόνια):

«Σήμερα βέβαια, ο Παναθηναϊκός διαθέτει μία εξαιρετική ομάδα, με αρίστους σε αξία και ήθος ποδοσφαιριστάς. Αλλά ο χρόνος δεν σταματάει. Συνεχίζει την αδιάκοπη και ίσως αμείλικτη πορεία του, και επιβάλλει την ανάγκη ενός φυτωρίου, ενός αληθινού προτύπου κέντρου αναπαραγωγής ποδοσφαιριστών και αθλητών. Ιδιαίτερα μάλιστα από έναν σύλλογο της ιστορικής αποστολής του Παναθηναϊκού, του συλλόγου που αποτελεί επί δεκαετίες την σπονδυλική στήλη όλων σχεδόν των εθνικών ομάδων των αθλημάτων που καλλιεργούνται στη χώρα μας».

Έκλεισε το λόγο του ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ αναφέροντας πως η Παιανία θα περιλαμβάνει πλην των γηπέδων ποδοσφαίρου, γήπεδα μπάσκετ και βόλλεϋ και κλειστό γυμναστήριο με δυνατότητα διεξαγωγής αγώνων μπάσκετ, βόλλεϋ, χάντμπολ και κατέληξε στο σημαντικότερο:

«Έτσι, η εταιρία κάνει ένα έργο για τον Παναθηναϊκό, πρωτοπορώντας και πάλι και που ευχόμαστε ειλικρινά να ακολουθήσουν και άλλοι».
Ένα έργο για τον Παναθηναϊκό…

Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα. Αφού η Παιανία ήταν έργο για τον Παναθηναϊκό, ένα έργο αγάπης για το Τριφύλλι, γιατί η οικογένεια (που αποχώρησε και δεν ασχολείται) δεν χαρίζει τις εγκαταστάσεις στην ΠΑΕ, όπως έκανε άλλωστε και με τις μετοχές της;

Scripta Manent
Keywords
Τυχαία Θέματα