Η Τότεναμ στη Λεωφόρο το '68, οι πετεινοί και οι «πράσινες» επέτειοι

Ο Πράσινος Ασθενής γράφει για την ισοπαλία 2-2 με την Τότεναμ το 1968, για τους... πετεινούς του Φυλακούρη το 1972 και για τις λαμπρές γιορτές των επετείων του Παναθηναϊκού (που ξέχασε ο Τζίγγερ).
Με έναν μεγαλειώδη τρόπο θέλησε ο Παναθηναϊκός να γιορτάσει τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του και κάλεσε για φιλικό αγώνα την αγγλική Τότεναμ των Άλαν Γκίζλιν και Τζίμι Γκριβς,
από την οποία απέσπασε ισοπαλία.

Το GreenZone θυμάται την πρώτη φορά που πάτησε σε ελληνικό έδαφος ο αγγλικός σύλλογος.

Το ημερολόγιο δείχνει 15 Μαΐου 1968 και οι παίχτες της Τότεναμ μυρίζουν το χορτάρι της ιστορικής Λεωφόρου. Οι ιαχές 12.000 θεατών δονούν την Αθήνα. Διψασμένοι για επιτυχίες οι φίλοι του Παναθηναϊκού θέλουν να απολαύσουν τη μάχη της ομάδας τους κόντρα σε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης, όπως χαρακτήρισε ο αθλητικός και πολιτικός Τύπος της εποχής τους «πετεινούς».

Το παιχνίδι ήταν εντυπωσιακό. Το σκορ άνοιξε από το 6ο μόλις λεπτό ο Τότης Φυλακούρης με σουτ. Η ισοφάριση ήρθε γρήγορα, στο 14’ με πλασέ του μεγάλου αστέρα Άλαν Γκίλζιν. Είχε προηγηθεί κεφαλιά του επιθετικού και εντυπωσιακή εκτίναξη του Τάκη Οικονομόπουλου. Το 1-2 έγραψε ξανά ο Γκίλζιν, αυτή τη φορά με τακουνάκι!

Το δεύτερο ημίχρονο, όπως μαρτυράει την επομένη η αθλητική στήλη της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» είχε πράσινο χρώμα. Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε με βολίδα του Ζαχαρία Πιτυχούτη από τα 26 μέτρα, πίεσε για τη νίκη, είχε δοκάρι, όμως τελικά έμεινε στο 2-2.

«Θαυμάσιος ο Παναθηναϊκός. Ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο. Απέσπασε ισοπαλία 2-2 από την περίφημη αγγλική ομάδα Τόττεναμ χθες το απόγευμα στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας παρουσία 12.000 θεατών. Το αποτέλεσμα δίκαιο γράφεται στο ενεργητικό του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου ως μία διεθνής επιτυχία δεδομένου ότι η Τόττεναμ είναι μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. (…).

Διεκρίθησαν ιδιαιτέρως από τον Παναθηναϊκό οι Δομάζος, Φυλακούρης, Οικονομόπουλος, Βουρδαμής, Κοψαχείλης, Δημητρίου, Καμάρας. Από την Τόττεναμ ξεχώρισαν οι Γκίζλιν, Πηρς, Ρόμπερτσον. Καλή η διαιτησία του κ. Παπαβασιλείου».
Ο… πετεινός του Φυλακούρη

Ταξιδεύουμε τέσσερα χρόνια μετά. Η Τότεναμ αυτή τη φορά βρίσκεται στον δρόμο του «αιώνιου» αντιπάλου Ολυμπιακού. Η συντριβή των Πειραιωτών στο Λονδίνο με 4-0 φέρνει χαμόγελα στους «πράσινους», γιατί θα έχουν την ευκαιρία να πειράξουν τους «ερυθρόλευκους» φίλους τους.

Τέσσερα γκολ έφαγε ο Ολυμπιακός και άλλες τόσες αγωνιστικές ήταν η τιμωρία – καμπάνα προς τον Τότη Φυλακούρη.

Τι αποφάσισε να κάνει το πειραχτήρι ο Τότης; Την επομένη της ήττας του ΟΣΦΠ, στις 26 Οκτωβρίου 1972, ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν την ΤΣΣΚΑ Σόφιας για τον τρίτο μεταξύ τους αγώνα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Πριν την έναρξη του αγώνα, ο Φυλακούρης άφησε έναν πετεινό στη σέντρα της Λεωφόρου!

Τι σήμαινε η επέτειος του Παναθηναϊκού… προ Βαρδινογιάννη

Με την ευκαιρία, αφού αναφερθήκαμε στο ιστορικό ματς για τα 60 έτη του Παναθη
Keywords
Αναζητήσεις
panathinaikos tottenham 2-2 1968, παο τοτεναμ 2 2 1968
Τυχαία Θέματα