Η φωλιά της κουκουβάγιας και οι «καινούριοι στον χώρο»

Ο Πράσινος Ασθενής γράφει για τη «φωλιά της κουκουβάγιας» στην οποία κρύβονται οι «παλιοί» παράγοντες του ελληνικού πρωταθλήματος και για τις κραυγές που βγάζουν όταν «καινούριοι στο χώρο» ρίχνουν φως στις σκοτεινές συνήθειές τους...
Να λες την αλήθεια σε μερικούς ανθρώπους είναι το ίδιο σαν να κατευθύνεις τις ακτίνες του φωτός στη φωλιά της κουκουβάγιας: το φως θα ενοχλήσει τα μάτια τους και θα βγάζουν τις κραυγές τους.

Ντενί Ντιντερό( †1784)

Μπορεί αντιλήψεις και πεποιθήσεις να έχουν αλλάξει ριζικά από το γαλλικό διαφωτισμό του 18ου αιώνα μέχρι την παγκοσμιοποίηση του 21ου, υπάρχει όμως μία αξία που μένει αναλλοίωτη: η σχέση ψέματος – αλήθειας. Δύο έννοιες αντίθετες, αλλά και αλληλένδετες που μελέτησε ο φιλόσοφος και συγγραφέας Ντενί Ντιντερό και απέδωσε τη μεταξύ τους σύνδεση με τον πλέον γλαφυρό και διαχρονικό τρόπο: «Καταπίνουμε με απληστία κάθε ψέμα που μας κολακεύει , αλλά την αλήθεια που μας φαίνεται πικρή τη ρουφάμε γουλίτσα γουλίτσα».

Πώς συνδέονται τα παραπάνω με τον μικρόκοσμο του ελληνικού πρωταθλήματος; Είναι απλό. Η αλήθεια έχει χάσει τον ευθύ δρόμο που τη χαρακτηρίζει και έχει μετατραπεί σε ένα δύσβατο μονοπάτι, γεμάτο στροφές και διασταυρώσεις. Η αλήθεια πονάει. Η αλήθεια ενοχλεί και αυτό φαίνεται από τις κραυγές της «κουκουβάγιας» που τυφλώνεται, καθώς έχει μάθει να ζει στο σκοτάδι.

Την αλήθεια τη γνωρίζει η πλειοψηφία. Επιδεικτικά όμως την παραμελεί. Την κρύβει στο «ντουλάπι της ντροπής» και βάζει πάνω της την στάμπα «αν δεν έχεις αποδείξεις μη μιλάς».

Λες και -για να επιστρέψουμε στα δικά μας θέματα- χρειάζεται κανείς αποδείξεις για τα αυτονόητα, τα οποία έβγαλε στο φως με σκληρές λέξεις ο Γιάννης Αλαφούζος.

Ο Ολυμπιακός έχει γεμίσει το ρόστερ του με ποδοσφαιριστές που δεν θα έπαιζαν ποτέ στην πρώτη ομάδα του και που ήταν εξ' αρχής γνωστό πως θα τροφοδοτήσει με αυτούς τα «μικρομεσαία» σωματεία της Σούπερ Λίγκας. Η «ψυχή του πρωταθλητή» θα καθαρίζει τη μία νίκη μετά την άλλη, αλλά η ίδια ψυχή όταν το πρωτάθλημα θα έχει κριθεί, θα «χαρίζει» απλόχερα βαθμούς σωτηρίας (όπως πιάστηκε να λέει ο Άκης Μάντζιος, μετά το περσινό 0-1 της Κέρκυρας στο «Γ. Καραϊσκάκης»).

Έχουμε αποδείξεις για τα παραπάνω; Όχι! Άρα τι; Άρα δεν μιλάμε και αφήνουμε να διαιωνίζεται μία άρρωστη κατάσταση που ευνοεί τους πάντες πλην των υπόλοιπων διεκδικητών του τίτλου ή των μη ευνοημένων σωματείων που συνήθως «χαιρετούν» τη μεγάλη κατηγορία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γιώργος Σπανός, μέσω της οποίας προσπαθεί να… επαναφέρει την τάξη (δηλαδή το σκοτάδι), χαρακτηρίζει δύο φορές τον Γιάννη Αλαφούζο ως «καινούριο στον χώρο». Εδώ κρύβεται όλη η ουσία. Μόνο ένας καινούριος στον χώρο έχει την ικανότητα να ρίξει φως στην αλήθεια και αυτό είναι που, όπως φαίνεται, πάνω απ’ όλα ενοχλεί.

Οι... «παλιοί» άλλωστε έχουν αποδείξει εδώ και χρόνια πως βολεύτηκαν στο σκότος του ψέματος. Όταν ένα σκάνδαλο αποκαλύπτεται (στημένοι αγώνες, κασέτες, πιασμένοι διαιτητές, «φυσούνες», κ
Keywords
Αναζητήσεις
φωλια της κουκουβάγιας , φωλια κουκουβαγιας
Τυχαία Θέματα