«Φτυστοί» οι Βαρέλα - Βέλιτς

Τις ομοιότητες του Ούγκο Βαρέλα με τον Γιάσμνικο Βέλιτς ανακάλυψε η εφημερίδα Live SPORT. Το GreenZone συμπληρώνει...
Σαν δύο στάλες νερό μοιάζουν οι περιπτώσεις του Ούγκο Βαρέλα (2013) και του Γιάσμνικο Βέλιτς (2007-08). Αυτό είναι το νόημα του ρεπορτάζ της εφημερίδας Live SPORT.

Κοιτάξαμε το ημερολόγιο
δύο και τρεις φορές και επιβεβαιώσαμε πως η πρωταπριλιά θέλει ακόμα τέσσερις ημέρες για να έρθει.

Υπάρχει μία τεράστια διαφορά στις δύο περιπτώσεις, στην οποία ο συντάκτης του άρθρου προτίμησε να γυρίσει την πλάτη.

Ο Γιάσμινκο Βέλιτς δούλεψε ως τεχνικός διευθυντής στον Παναθηναϊκό έχοντας να διαχειριστεί ένα «απεριόριστο μπάτζετ» (όπως «παπαγάλιζαν» σε κάθε ευκαιρία οι σημερινοί «νοσταλγοί») και όχι, δεν έφερε τον Σαβιόλα. Οι παίκτες που έφερε στο Τριφύλλι επί ιδιοκτησίας της πανίσχυρης οικογένειας Βαρδινογιάννη ήταν για να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο.

Ο Γιάσμινκο Βέλιτς έχτισε την άμυνα του Παναθηναϊκού με τις μεταγραφές των Big Joe Ενακαρίρε (Ενακαρχίρε κατά την τότε καθεστωτική εφημέρίδα), Γιόσου Σαριέγκι και Νίκου Σπυρόπουλου.

Έφερε για την επίθεση τoν Νταμ Ν' Ντόι (Εντιογέ κατά το Derby) που πέτυχε 3 γκολ σε μία αγωνιστική περίοδο και τους δανεικούς Έλντερ Πόστιγκα (2 γκολ) και Μανούτσο Γκονσάλβες (4 γκολ). Και οι τρεις επιθετικοί που έφερε ο Βέλιτς -με απεριόριστο μπάτζετ- πέτυχαν σε μία σεζόν 9 γκολ στο πρωτάθλημα (συμπεριλαμβανομένων και των πλέι οφ...).

Η μεγάλη επιτυχία του κάποτε μεταφραστή του Φερνάντο Σάντος ήταν ο Ελίνι Δημούτσος. Ένα κράμα Μέσι και Ροναλντίνιο που -για λόγους που δε γνωρίζουμε- δεν έπιασε στον Παναθηναϊκό. Ταβάνι της μετέπειτα καριέρας του ήταν… ο Ατρόμητος.

Οι Σιμάο Μάτε Τζούνιορ και Ορέστης Καρνέζης είναι από τις επιτυχημένες μεταγραφές του Βέλιτς, οι οποίοι ανέδειξαν τα χαρίσματά τους στον Παναθηναϊκό επί πολυμετοχικότητας και όχι όταν αποκτήθηκαν.

Ο Μαρσέλο Μάτος επίσης ήρθε επίσης επί Βέλιτς και ήταν από τους διακριθέντες εκείνης της περιόδου (στην Βραζιλία αποδείχθηκε -όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος- πως έπασχε από αρκετά ψυχολογικά προβλήματα), καθώς και ο Αρκάντιους Μάλαρτζ (πλέον εργάζεται στον Εθνικό Άχνας).

Από την άλλη ο Βαρέλα, συνεργάζεται με μία ΠΑΕ που οι διοικήσεις των προηγούμενων ετών την έφεραν προ χρεοκοπίας (οι διοικήσεις που όριζε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, όπως δημόσια έχει τονίσει ο Γιάννης Αλαφούζος) . Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, χωρίς ευρώ στα ταμεία της ΠΑΕ, ο Βαρέλα πέρα από τις ανεπιτυχείς μεταγραφές (απόρροια του ρίσκου που παίρνει κανείς αγοράζοντας φτηνούς και άγνωστους παίκτες) πιστώνεται τις μεταγραφές των Ιμπραΐμ Σισοκό, Ζέκα και Χαμπίμπ Σο.

Είναι κάπως κωμικό να διαβάζουμε πως ο Παναθηναϊκός του 2013 έχει ομοιότητες με τον Παναθηναϊκό της περιόδου 2007-08, όσον αφορά τους χειρισμούς των τεχνικών διευθυντών.

Εκτός και εάν ο Ούγκο Βαρέλα εργάζεται σε μία ΠΑΕ με… απεριόριστο μπάτζετ και όχι σε μία ΠΑΕ με άδεια ταμεία.Εκτός και εάν ο Βαρέλα θέλησε ποτέ να φέρει παίκτη στον Παναθηναϊκό, η μεταγραφή αυτή «κόπηκε» γιατί κρίθηκε ως ακριβή και τελικά ο ποδοσφαιριστής κατέληξε λίγα χρόνια μετά στον... Ηρακλή Ψαχνών (περίπτωση Στεπάνοβιτς). Εκτός και εάν ο Βαρέλα μετά τον Παναθηναϊκό μείνει για τέσσερα χρόνια άνεργος, μέχρι να ενδιαφερθεί για αυτόν ο... Λεβαδειακός. Εκτός και εάν ο Βαρέλα ζητήσει να σταματήσει η ομάδα νέων να τροφοδοτεί την πρώτη ομάδα, όπως συνέβαινε στα «ένδοξα χρόνια» των Πεσέιρο και Βέλιτς (δεν ξεχνιούνται τα… μαρτύρια του Νίνη).Εκτός και εάν ο Ούγκο Βαρέλα αποφασίσει να κινηθεί στη ρωσική αγορά και φτάσουν στα αυτιά της διοίκησης ορισμένοι… λάθος χειρισμοί, με αποτέλεσμα να απολυθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα