Από το «πετάξτε τις φανέλες» στην αποθέωση

Η βολίδα του Μπασινά, ο «μάγος» Μαρκαριάν, η επική παρουσία των φιλάθλων του Παναθηναϊκού στην Πόλη και η... φανέλα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Μπορεί η περίοδος 2002-03 να είχε ξεκινήσει αποκαρδιωτικά σε Ευρώπη και Ελλάδα, όμως η αλλαγή σκυτάλης στον πάγκο του Παναθηναϊκού, με τον Σέρχιο Μαρκαριάν να διαδέχεται τον Φερνάντο Σάντος,
αντέστρεψε ολοκληρωτικά την εικόνα της ομάδας.

Σαν σήμερα, στις 31 Οκτωβρίου 2002, ο Παναθηναϊκός φιλοξενήθηκε από την τουρκική Φενέρμπαχτσε για το Β’ γύρο του Κυπέλλου UEFA. Είχε προηγηθεί πρόκριση στο παρά πέντε επί της Λίτεξ Λόβετς, με πρωταγωνιστή τον Κριστόφ Βαζέχα, και πολεμικό κλίμα στη Λεωφόρο.

Τα πράγματα όμως, με την έλευση του Μαρκαριάν άλλαξαν μέσα σε λίγες εβδομάδες και ο έμπειρος Ουρουγουανός κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δέσει τους παίκτες, να σφίξει την άμυνα και να βρει λύσεις για την επίθεση. Στην Ευρώπη αποκλείστηκε στο παρά πέντε από την Πόρτο του Μουρίνιο από τον ημιτελικό, ενώ το πρωτάθλημα, αν και είχε βρεθεί -13 βαθμούς από την κορυφή, τελικά το έχασε εξαιτίας της ανικανότητας της διοίκησης να προστατεύσει παίκτες και προπονητή στη Ριζούπολη.

Στην Κωνσταντινούπολη ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με μία βολίδα του Άγγελου Μπασινά στο 14’ και ισοφαρίστηκε με τον Σερκουερίρα Ουάσινγκτον λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Το γκολ ήταν αντικανονικό, αφού ο σκόρερ στην ίδια φάση χρησιμοποίησε το χέρι του. Το 1-1 ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί είναι η επική παρουσία 2.000 «πράσινων» φιλάθλων στο Σουκρού Σαράτσογλου, καθώς και η ανθελληνική στάση Τούρκων οπαδών με πανό, συνθήματα και πέτρες.

Για τους προληπτικούς να σημειώσουμε πως λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση, η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε το «Φανάρι» και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος κρατούσε... φανέλα του Μπασινά.

Η ρεβάνς ήταν μία τυπική διαδικασία στη Λεωφόρο, με τους Λυμπερόπουλου, Γκούμα, Μικάελσεν και Βαζέχα να κάνουν πάρτι και ο Παναθηναϊκός να προκρίνεται εύκολα στον επόμενο γύρο με 4-1.
Keywords
Τυχαία Θέματα