21/3: Όταν ο Παναθηναϊκός έφερε το χόκεϋ επί χόρτου στην Ελλάδα

Πώς ο πάντα πρωτοπόρος Παναθηναϊκός έφερε ένα νέο άθλημα στην Ελλάδα το 1911...
Ένα από τα πιο επιτυχημένα τμήματα του Παναθηναϊκού προπολεμικά, αλλά και για μικρό χρονικό διάστημα μετεμφυλιακά, ήταν το χόκεϋ επί χόρτου.

Ο Παναθηναϊκός
είναι ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που ίδρυσε τμήμα χόκεϋ το 1928. Αυτό, όμως που λίγοι γνωρίζουν, είναι πως σχεδόν 2 δεκαετίες πίσω, σαν σήμερα στις 21 Μαρτίου 1911 η πάντα πρωτοπόρα ομάδα της Αθήνας είναι που έφερε το άθλημα στην Αθήνα. Ταξιδέψτε στο χρόνο, παρέα με το Greenzone και μάθετε για ένα σπορ που γοήτευε τα χρόνια εκείνα όσο και το ποδόσφαιρο...

Περισσότερα από 100 χρόνια πριν, οι άνθρωποι που μεγάλωσαν τον Παναθηναϊκό και τον έκαναν πρώτο σε όλα τα σπορ είχαν ένα όραμα: να φέρουν ένα άθλημα που θα μπορέσει μελλοντικά να γίνει το ίδιο δημοφιλές με το ποδόσφαιρο.

Επίσης σαν σήμερα: 21/03/2005
O Έκι Γκονζάλες και o Δημήτρης Παπαδόπουλος ανταλλάσσουν γροθιές στα αποδυτήρια της Λεωφόρου μετά τον αγώνα Παναθηναϊκός – Χαλκηδόνα 3-0. Αιτία; Μια πάσα που δεν δόθηκε! Είναι το πρώτο «χοντρό» επεισόδιο από μια σειρά που θα ακολουθήσουν με πρωταγωνιστή τον χαρισματικό αλλά και οξύθυμο αργεντινό μέσο του Τριφυλλιού.Στις 21 Μαρτίου 1911 ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (από τον οποίο είχαν ήδη αποσκιρτήσει πολλοί αθλητές, λόγω της κρίσης ανάμεσα στους διοικούντες του) έδωσε τον πρώτο αγώνα χόκεϋ επί χόρτου στην Ελλάδα. Επρόκειτο για αγώνα επίδειξης που έγινε στο Ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου, και σκοπό είχε να μάθουν οι θεατές τους κανόνες του χόκεϋ.

Ήταν ένα νέο άθλημα για το ευρύ κοινό. Η Ευρώπη το είχε μάθει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908. Γρήγορα αναπτύχθηκε στην Αγγλία, καθώς και στην Ινδία. Η αλήθεια, όμως, είναι πως οι ρίζες του χόκεϋ βρίσκονται στην Αρχαία Ελλάδα. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε πως ο Παναθηναϊκός ήταν το μέσο για να επιστρέψει το σπορ στη χώρα που το γέννησε.

Το χόκεϋ δεν «επέζησε» για πολλά χρόνια γιατί πέραν του Παναθηναϊκού δεν υπήρχαν άλλοι σύλλογοι με τη διάθεση να το αναπτύξουν. Κατά τη δεκαετία του 20’ το Τριφύλλι ξαναφέρνει το χόκεϋ στα γήπεδα. Οι αγώνες γίνονταν με απόλυτη επιτυχία στα τερέν των ποδοσφαίρων μετά από αγώνες μπάλας.

Η νέα αυτή εποχή συνεπήρε το κοινό. Σε αυτό βοηθούσε και το θέαμα, καθώς ο Παναθηναϊκός είχε άξιους αντιπάλους, όπως η ομάδα του Ομίλου Αντισφαίρισης, η ομάδα των εργαζομένων της πετρελαιοβιομηχανίας Shell και φυσικά αυτή του Αγγλικού στόλου που ήταν δυνατή στο άθλημα. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλές φορές ο κόσμος ήταν πιο ένθερμος σε αγώνες χόκεϋ, παρά ποδοσφαίρου. Αυτό από τη μία ήταν θετικό, από την άλλη όμως ήταν και η αιτία που δεν είχε την απαραίτητη προβολή στα μέσα ενημέρωσης, καθώς υπήρχε ο φόβος πως το χόκεϋ θα κλέψει την αίγλη του «βασιλιά των σπορ».
Ο Παναθηναϊκός μέχρι και τον πόλεμο του ’40 φρόντιζε σε υπερθετικό βαθμό για το τμήμα. Διοργανώθηκαν επίσημα πρωταθλήματα Ελλάδος, τα οποία τα κατέκτησε όλα. Ανέδειξε σπουδαίους αθλητές, οι οποίοι συνήθως διακρίνονταν και
Keywords
Αναζητήσεις
παο χοκει επι χορτου
Τυχαία Θέματα