Συνέντευξη με την Πηνελόπη Αναστασοπούλου | Πάντα έτοιμη

Απολαμβάνει τις συνεργασίες με φίλους, αυτή την περίοδο συμπρωταγωνιστεί στο «Άνδρες Έτοιμοι για Όλα», φροντίζει να έχει πάντα ένα δικό της project σε εξέλιξη και πιστεύει ότι καλλιτεχνικά αυτή η περίοδος προσφέρεται για να προσεγγίσουμε πιο αληθινά πράγματα, που είχαμε ξεχάσει. Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου εκπέμπει μια ζωντάνια και είναι αυτό που λέμε “cool”.


Η παράσταση που

συμμετέχεις είναι μία κωμωδία που αφορά την οικονομική κρίση. Πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

Αυτή την ερώτηση θα πρέπει να την κάνουμε στο Μιχάλη και το Θανάση. Η δική μου αλήθεια όσο αναφορά την παράσταση είναι ότι ήθελα πάντα να δουλέψω μαζί τους. Είναι υπέροχοι, έχουν μοναδικό χιούμορ, είναι σίγουρη επιτυχία, αν και η επιτυχία δεν είναι αυτοσκοπός, για μένα σημασία έχει να περνάω καλά και να κάνω κάτι που έχει νόημα. Η παράσταση στηρίζεται πάνω στο ολλανδικό κείμενο, όχι πάνω στην αγγλική ταινία και λέγεται «Ladies Night». Υπήρχε και μία διαμάχη με τους Άγγλους σχετικά με το ποιος έγραψε το πρωτότυπο, οπότε ο αρχικός σκοπός που γράφτηκε είναι ακριβώς αυτός που ανέφερες. Είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και βρίσκουν αυτό τον τρόπο για να αντεπεξέλθουν και αυτό είναι πάρα πολύ αισιόδοξο αν θέλεις, γιατί έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και εμείς. Να μην το παίρνουμε πολύ σοβαρά, εκτός βέβαια αν υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης. Εκεί που δικαιολογώ κυρίως την επιτυχία είναι ότι είναι πολύ ειλικρινές όλο αυτό το πράγμα. Γίνεται με ειλικρινή διάθεση να γελάσει ο κόσμος και να δει και την αστεία πλευρά του πράγματος γιατί πάντα αυτή υπάρχει.

Πιστεύεις ότι λόγω του θέματος, θα χαθεί το υπόλοιπο νόημα;

Εγώ είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και βλέπω τα πράγματα όπως με «συμφέρει» να τα δω για να μπορώ να κάνω τη δουλειά μου σωστά γιατί αν δεν είμαι γεμάτη θετικά συναισθήματα δεν μπορώ να το μεταδώσω στον άλλο ώστε να αφιερώσει τα λίγα του χρήματα και το λίγο του χρόνο για να έρθει να με δει. Όσο αναφορά αυτό που με ρωτάς, το στριπτίζ είναι το κερασάκι στην τούρτα. Αν ρωτήσεις έναν τυχαίο θεατή θα σου πει το ίδιο πράγμα.

Τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε πιστεύεις ότι επικρατεί μία μιζέρια ή ότι θα βγει κάτι καλό από αυτό επειδή πολλές φορές ο άνθρωπος όταν πιέζεται γίνεται πολύ πιο δημιουργικός;

Πιστεύω πάρα πολύ ότι για τους ανθρώπους που είχαμε δεδομένα κάποια πράγματα, τα οποία ήταν επιφανειακά και στην αρχή όταν μας τα πήρανε πάθαμε σοκ αλλά αναγκαστήκαμε να αποκτήσουμε ξανά αληθινές σχέσεις και συναναστροφές με τους ανθρώπους, είναι μία ιδανική περίοδος. Για μένα και όσους ανθρώπους ασχολούνται με το καλλιτεχνικό κομμάτι του εαυτού τους και με αυτό το επάγγελμα, θεωρώ ότι είναι η πιο προσοδοφόρα περίοδος που έχουμε περάσει. Αν ανατρέξει κάποιος στην ιστορία μπορεί να δει ότι στις πιο δύσκολες εποχές, οι άνθρωποι ήταν πολύ πιο δημιουργικοί ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Εστιάζεις εκεί που έχεις ανάγκη και η τέχνη είναι τροφή αυτή την περίοδο. Ο κόσμος δεν χαρίζεται πια. Θα πάει εκεί που ξέρει ότι θα περάσει καλά γιατί θα το ψάξει πρώτα. Γι’ αυτό και το λαϊκό τραγούδι βλέπεις ότι ανθίζει ξανά γιατί είναι αυθεντικό και σίγουρη επιλογή. Είναι στην ψυχή του Έλληνα γενικά.

Εσύ πειραματίζεσαι γενικά. Ασχολείσαι και με τη μουσική.

Εμένα η βάση μου είναι η υποκριτική. Ξεκινώντας από εκεί κάνω και τα υπόλοιπα πράγματα. Τίποτα που κάνω δεν είναι ασύνδετο μ’ αυτό, βασίζω τα πάντα πάνω σε αυτό. Αν δεν ήμουν ηθοποιός δεν θα τραγουδούσα ούτε θα χόρευα ποτέ.

Αυτό σου δίνει και μία ευελιξία. Μπορείς να εμφανιστείς, όπως με τους Mamacita on Fire, με άλλο σχήμα, σε άλλους χώρους.

Θέτω προϋποθέσεις για τον εαυτό μου. Όταν βλέπω ότι δεν μπορώ να περιμένω να μου δίνουν ρόλους και πράγματα να κάνω και επειδή στην Ελλάδα έχουμε την τάση να τυποποιούμε τους ανθρώπους και επειδή συνέβη και σε μένα αυτό, θέλω σαν άνθρωπος να δημιουργώ τις προϋποθέσεις για να κάνω τα πράγματα που εγώ θέλω. Το τι θα σκεφτούν ή θα κάνουν οι άλλοι για μένα δεν μπορώ να το χειριστώ, το τι θα κάνω όμως εγώ για μένα, είναι στο χέρι μου οπότε συμβουλεύω να δημιουργεί κάποιος τις συνθήκες για τα πράγματα που θέλει να του συμβούν, να μην περιμένει να του σκάσουν στο κεφάλι από το πουθενά. Από το να κάθομαι να γκρινιάζω ότι δεν με αξιολογούν σωστά στη δουλειά μου, δημιουργώ τις προϋποθέσεις για να κάνω αυτό που θέλω, παίρνοντας πάντα το ανάλογο ρίσκο. Έχω εγώ την ευθύνης της αποτυχίας αλλά και την ευθύνη της επιτυχίας.

Η παράσταση κλείνει τον κύκλο της ή θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι;

Είναι δύσκολο να κλείσει τον κύκλο της επειδή έχει κυκλοφορήσει τόσο πολύ από στόμα σε στόμα, που θα ήταν αμαρτία. Θα πάει, λοιπόν, περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Στη συγκεκριμένη παράσταση ήταν κάτι που σε δυσκόλεψε;

Ήθελα να είμαι πάρα πολύ καλή ρωσίδα. Το να μιμηθείς μία προφορά είναι πολύ εύκολο και το φοβόμουν στην αρχή επειδή ήθελα να το κάνω πάρα πολύ καλά αλλά να το κάνω με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλαβαίνει ο κόσμος τι λέω και να μπορούν να διακρίνουν ότι δεν είμαι π.χ. από τη Βουλγαρία αλλά από τη Ρωσία. Επειδή έχω ξανακάνει προφορές στο παρελθόν ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα να το τροποποιήσω και τελικά την έχω αγαπήσει τόσο πολύ αυτή την κοπέλα. Η βασική μου δυσκολία είναι να μη γελάω πάνω στη σκηνή γιατί τα παιδιά με πεθαίνουν, είναι πάρα πολύ αστείοι και με προκαλούν.

Αυτό φαντάζομαι στην κωμωδία είναι γενικά ένα θέμα.

Αναλόγως την κωμωδία και με ποιους ανθρώπους παίζεις. Εγώ γενικά δεν είμαι χάχας, έτσι λέγεται ο ηθοποιός που γελάει συνέχεια στη σκηνή, έχω μία αυτοσυγκράτηση επειδή έρχομαι από το Θέατρο Τέχνης, που ήταν αυστηροί εκεί (γέλια). Μόνο ο θεατής γελάει κατά τη γνώμη μου, ο ηθοποιός δεν πρέπει να γελάει πάνω στη σκηνή.

Πες μου έναν ρόλο που έχεις σκεφτεί που θα ήθελες να κάνεις.

Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο να σου το απαντήσω επειδή σε αυτή τη χώρα έχουμε την τάση να παίρνουμε κάτι σαν δήλωση και τη σκέψη ότι αυτή που κάνει αυτό θέλει να παίξει και αυτό τρομάρα της. Επειδή προέρχομαι από μία σχολή που έχω διδαχτεί ρεπερτόριο, θα ήθελα πάρα πολύ να κάνω ρεπερτόριο. Αγαπάω πάρα πολύ το Λόρκα, είναι η μεγάλη μου αδυναμία. Αγαπώ πάρα πολύ τον Μπρεχτ, όλοι αυτοί οι γυναικείοι ρόλοι ρεπερτορίου είναι όνειρο για μένα. Θέλω πάρα πολύ καθώς μεγαλώνω να ενταχθώ ξανά σε πράγματα που έμαθα στη σχολή.

Όταν δεν έχεις υποχρεώσεις, τι είναι αυτό που σε ξεκουράζει;

Είμαι πάρα πολύ τυχερή που έχω καταφέρει να εντάξω στη δουλειά μου και στιγμές, όπως ένα live ή ένα party. Δεν σταματάω να δουλεύω ποτέ επειδή γράφω για την μπάντα και κάνω τα πάντα μόνη μου, δεν έχω άτομα να δουλεύουν για μένα, οπότε πάντα ασχολούμαι με αυτό συνέχεια από το styling που θα επιλέξουμε για μία εμφάνιση μέχρι το να βρω το επόμενο project που θέλω να κάνω. Με ευχαριστεί και με ξεκουράζει πάρα πολύ να παρατηρώ φωτογραφίες και να έχω references για δουλειές που θέλω να κάνω, οπότε κάθομαι πάρα πολλές ώρες και μαζεύω τέτοιου είδος υλικό. Αυτό είναι η αγαπημένη μου ασχολία τα τελευταία χρόνια. Μου δίνει ερέθισμα και ιδέες και πάνω σε αυτές τις ιδέες μπορώ να χτίσω μία φωτογράφηση ή να δω μία ιδέα και να γράψω ένα τραγούδι ή ένα κείμενο.

Στη μουσική, από που θεωρείς ότι επηρεάζεσαι;

Μου αρέσει πάρα πολύ να ανακαλύπτω καλλιτέχνες γενικότερα είτε αυτοί είναι εικαστικοί είτε είναι σκηνοθέτες είτε από άλλου χώρους οπότε με αυτή τη βάση ψάχνω και μόλις βρω κάτι που μου κάνει «κλικ» στο μυαλό σε κάθε περίοδο ασχολούμαι με αυτό πολύ. Πριν κάποια χρόνια π.χ. παρόλο που γνώριζα τον Hendrix πέρασα περίπου ενάμιση χρόνο ακούγοντας μόνο αυτόν και μετά τον Rory Gallagher και τον Eric Clapton, μετά πέρασα στον Steve Kwai και γενικά ασχολήθηκα πολύ με τους κιθαρίστες και νομίζω ότι θα είμαι μία πολύ κουλ γιαγιά όταν μεγαλώσω γιατί θα έχω πολλές γνώσεις. Νομίζω ότι αυτός είναι ο στόχος μου κιόλας (γέλια).

Δουλεύεις παράλληλα σε κάτι;

Δουλεύω σε κάτι το οποίο θα ανακοινωθεί σχετικά σύντομα και θα μπορεί να είναι ανακοινώσιμο σε λίγο και κάτι τελείως διαφορετικό πέρα από το τραγούδι και το κομμάτι της υποκριτικής, που έχω σπουδάσει. Δημιουργώ μία καινούργια προϋπόθεση και το στήνω όλο αυτό μόνη μου, έχοντας πάντα την τύχη να έχω μαζί μου αγαπημένους φίλους που μου αφιερώνουν το χρόνο και την αγάπη τους και μπορούμε και κάνουμε πολύ ωραία πράγματα όλοι μαζί.

Η συμβουλή μου, αν θέλεις, στους αναγνώστες σας είναι να κρατήσετε τους ανθρώπους που σας αγαπάνε κοντά σας και να κάνετε ωραία πράγματα μαζί.

Info

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου συμπρωταγωνιστεί στο «Άνδρες Έτοιμοι για Όλα» που ανεβαίνει από τις 7 Μαϊου στο Θέατρο Αριστοτέλειο (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη).

Πρόγραμμα παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 21:15
Σάββατο 18:15 & 21:15
Κυριακή 18:15 & 21:15
Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του θεάτρου
Τιμές εισιτηρίων: 18€ (Κανονικό), 15€ (Φοιτητικό – Ομαδικό)

Τηλέφωνο για πληροφορίες: 2310 262 051

Keywords
πηνελόπη αναστασοπούλου, πηνελόπη αναστασοπούλου, πηνελοπη, παντα, ετοιμη, on fire, rory gallagher, eric clapton, project, night, μιζέρια, σοκ, fire, ελλαδα, ρωσία, θεατρο, μπρεχτ, live, party, εμφάνιση, hendrix, eric, κουλ, θεσσαλονικη, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, ξανα, οικονομικη κριση, ρωσία, βουλγαρια, γνωμη, δουλεια, ηθοποιος, θεμα, μουσικη, ονειρο, περιοδος, τυχη, φωτογραφιες, αγαπη, αδυναμια, ανθρωπος, αριστοτελειο, αστεια, ασχολεισαι, γινεται, δηλωση, δικη, ευκολο, υπαρχει, εμφάνιση, εξελιξη, εποχες, επιτυχια, ευθυνη, τεχνη, ιδεα, ιδεες, ιδιο, η δικη, ειδος, κειμενο, κουλ, κωμωδια, λορκα, λογο, μιζέρια, μπρεχτ, μπορεις, μυαλο, νοημα, παιδια, πεμπτη, ψυχη, ρισκο, ρολοι, ρολο, σιγουρη, συνεχεια, συντομα, σκηνοθετες, σοκ, στομα, ταση, τι ειναι, τουρτα, χερι, χαχας, χιουμορ, ωρες, δουλειες, eric clapton, eric, fire, γνωσεις, hendrix, χωρα, project, κομματι, κοπελα, on fire, πληροφοριες, party, rory gallagher, ρωσιδα, σκηνη, θελω να, θετικα, υλικο, ξεκινησε, γιαγια
Αναζητήσεις
πηνελόπη αναστασοπούλου γυμνή, πηνελοπη αναστασοπουλου επιτελους γυμνη γυμνη
Τυχαία Θέματα