Πανεπιστήμιο Κρήτης | Δίοδος για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας

Αυτό που γνωρίζουμε οι περισσότεροι για το πανεπιστήμιο της Κρήτης είναι ότι κατατάσσεται στην παγκόσμια ελίτ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς έχει αποσπάσει σημαντική διάκριση ανάμεσα στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Ωστόσο, αυτό που ίσως οι περισσότεροι αγνοούσαμε είναι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Μηχανική Υπηρεσιών (IMSE: International Master on Service Engineering) που μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 50 φοιτητές από 29 διαφορετικές
χώρες του κόσμου. Το πρόγραμμα λειτουργεί από το 2010 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος υποτροφιών για διαπανεπιστημιακές σπουδές Erasmus Mundus και απευθύνεται κυρίως σε απόφοιτους πληροφορικής. Ταυτόχρονα, συμπληρώνεται από το Προχωρημένο Θερινό Σχολείο Πληροφορικής Υπηρεσιών (Advanced School on Service Oriented Computing) που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Κρήτη με διακεκριμένους ομιλητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και νέα στελέχη επιχειρήσεων. ( http://www.summersoc.eu/ )
Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες των μεταπτυχιακών φοιτητών του IMSE είναι πολλές, αφού μπορούν να κάνουν άσκηση σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες, όπως IBM, Phillips, SAP, Vodafone, Daimler, Rabobank, Xerox, Ericsson, και να έρθουν σε επαφή με σημαντικά πρόσωπα, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι η απορροφητικότητα των αποφοίτων του προγράμματος αγγίζει το 100% στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.
Πολλοί είναι οι φοιτητές που λαμβάνουν μέρος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής από Ασία και Ευρώπη. Ένας τέτοιος φοιτητής είναι ο Λάμπρος Χαρίσης που μπήκε στο πρόγραμμα το 2012 (έτος αποφοίτησης 2014) και μοιράζεται την εμπειρία του: ‘Είμαι 24 ετών, με ελληνική και γερμανική καταγωγή. Όταν πρωτοάκουσα για το IMSE σκέφτηκα ότι αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σχεδιάστηκε για εμένα. Δεδομένου ότι τα δύο πρώτα εξάμηνα λαμβάνουν χώρα στις δύο μου πατρίδες, αμφέβαλλα κατά πόσον θα έχω την «διεθνή εμπειρία». Ωστόσο, σπουδάζοντας με φοιτητές από όλο τον κόσμο, σε κάνει να δεις τη χώρα σου από διαφορετική σκοπιά, εξαλείφοντας πολλές προκαταλήψεις και διευρύνοντας τις διαπολιτισμικές ικανότητες σου.’

Υπεύθυνος του προγράμματος για το Πανεπιστήμιο της Κρήτης είναι ο πρώην Πρύτανης, Καθηγητής κ. Χρήστος Νικολάου. Οι ημερομηνίες για την επιβολή αιτήσεων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (έναρξη Αύγουστος 2014): 15/01/2014: για υποψήφιους με αίτηση υποτροφίας Erasmus Mundus 01/04/2014: για υποψήφιους τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε, χωρίς αίτηση υποτροφίας 01/06/2014: για υποψήφιους από χώρες της Ε.Ε, χωρίς αίτηση υποτροφίαςhttp://www.erasmusmundus-imse.eu/ Καλό θα ήταν λοιπόν, πριν αποφασίσουμε να ‘ξενιτευτούμε’ ώστε να διεκδικήσουμε μια καλύτερη εκπαίδευση ή εξειδίκευση στο αντικείμενό μας, να ενημερωθούμε πρώτα σωστά για τις δυνατότητες που μας προσφέρουν τα πανεπιστήμια της χώρας μας.
Λένια Μπουντουλούλη fb.com/lenia.boudoulouli
leniaboudoulouli [at] gmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα