Οικολογία αυτός ο άγνωστος

Έχει βουίξει ο τόπος τον τελευταίο μήνα με τίτλους ειδήσεων που κόβουν το αίμα. «Φονικές πλημμύρες στα Βαλκάνια» «Βούλιαξαν τα Βαλκάνια… περισσότεροι από 50 οι νεκροί» «Τοπίο καταστροφής η Σερβία, μάχη για την επιβίωση μετά τις πλημμύρες» «Ο Θεός μας τιμώρησε για την νίκη της Κοντσίτα»Η τελευταία άποψη να σας πω την αλήθεια με τρομοκράτησε πιο πολύ από όλες. Αλλά τα γεγονότα είναι γεγονότα. Εδώ και ένα μήνα έχουν γίνει τα ύστερα του κόσμου στις Βαλκανικές χώρες Σερβία, Κροατία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Βοσνίας έχουν πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες του
τελευταίου αιώνα. Περισσότερα από 100.000 σπίτια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και περίπου 1. εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Θα μου πεις αν αντί για Βαλκάνια και πλημμύρες, η είδηση είχε τις λέξεις Αφρική και ξηρασία θα άλλαζες κανάλι βαριεστημένα. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.
Όχι ρε φίλε. Γιατί μπορεί η Κοντσίτα να μην φταίει αλλά το ότι έγινε μια οικολογική καταστροφή τέτοιων διαστάσεων θα πρέπει να σου χτυπήσει ένα καμπανάκι. Στην παρέα μου δυο στους τρεις δεν είχαν ιδέα τι έπαιζε και μπορεί να μην είχα ούτε εγώ αν δεν άνοιγα fb εκείνη την μέρα.
Άγνοια-αποχή-αδιαφορία

Τα τρία «α» που έχουν μετατρέψει τον πλανήτη μας σε μια οβάλ ωρολογιακή βόμβα. Και δεν θα σου μιλήσω για φαινόμενο του θερμοκηπίου και τρύπα του όζοντος, γιατί πρώτον τα ξέρεις καλά από το γυμνάσιο ακόμα και δεύτερον δε μου πάει το δασκαλίστικο.
Αλλά ρε άνθρωπε το σκουπιδαριό στο δρόμο (και σου βάζω την πιο λαιτ περίπτωση) προκύπτει ακόμα και από το χαρτάκι από το φιλτράκι σου που δεν θα πετάξεις στον κάδο που βρίσκεται στο ένα μέτρο. ΓΙΑΤΙ;Έχει απαντήσει κάποιος σοφός που μου διαφεύγει τώρα λέγοντας: «Το πρόβλημα είναι ότι πιστεύουμε πως ο πλανήτης μας είναι κληρονομιά από τους γονείς μας. Μα η αλήθεια είναι πως είναι δάνειο απ’ τα παιδιά μας».Είναι μόνο η αρχή οι πλημμύρες και οι ξηρασίες οι σεισμοί και οι λιωμένοι πάγοι εκεί θέλω να καταλήξω.
Η αλλαγή είσαι εσύ!
Και για να μην κλείσω με ένα μελό δακρύβρεχτο συμπέρασμα πάρε πέντε μικρές συμβουλές για μια εσάνς οικολογίας στην ζωή σου. Κλείσε το φως. Και όχι μόνο. Το λαπτοπ, το ρούτερ που καίει το κακόμοιρο πρωί βράδυ (το ψυγείο όχι εκτός κι αν έχεις μέσα μόνο μια μουστάρδα). Ανακύκλωσε. Όχι μόνο με την κλασσική έννοια παίρνω σκουπίδι-πετάω σκουπίδι στον μπλε κάδο. Μπαταρίες, ρούχα μέχρι και φάρμακα. Θα εκπλαγείς. Κλείσε το κινητό σου. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν χάσεις το πρωινό μήνυμα του γκόμενου ή την κλήση της μαμάς. Εκτός των άλλων βλαβερών του επιδράσεων στο περιβάλλον σου καίει και τον εγκέφαλο. Έχεις περιθώρια; Άσε το αυτοκίνητο-μηχανάκι- λιαρ τζετ στο σπίτι και περπάτα. Τζάμπα γυμναστική , λιγότερο καυσαέριο. Ενημερώσου. Η γνώση είναι δύναμη. Με το να μην ξέρεις, κερδίζεις μόνο μια παροδική ηρεμία. Που θα πνιγεί κι αυτή αύριο σε κάποια άλλη πλημμύρα. Γιοβάννα Κοντονικολάου
Keywords
Τυχαία Θέματα