Μετεγγραφές | Εκδόθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις

Τα μόρια των Πανελλαδικών εξετάσεων θα αποτελέσουν το «φίλτρο» για την μετεγγραφή προκειμένου να αποφευχθεί η συμφόρηση στα κεντρικά Πανεπιστήμια, ενώ απαγορεύονται οι μετεγγραφές ανάμεσα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της ίδιας περιφέρειας.

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος,
καταργούνται οι μετεγγραφές για τους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, στρατιωτικούς και αστυνομικούς, που έχουν εισαχθεί σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Επίσης, το μέτρο δεν θα ισχύσει αναδρομικά για τους φοιτητές παλαιότερων ετών, ούτε για όσους μπήκαν στα ΑΕΙ με το 10%.
Η τροπολογία προβλέπει Οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι να δικαιούνται μετεγγραφή, όχι στο Πανεπιστήμιο που θέλουν αλλά μόνο σε αντίστοιχη σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ που βρίσκεται κοντά στην περιφέρεια κατοικίας των γονέων τους ή της μόνιμης κατοικίας των ιδίων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα στην ίδια περιφέρεια, τότε δικαιούνται μετεγγραφής στην πλησιέστερη αντίστοιχη σχολή. Για τους πρωτοετείς που έχουν αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε άλλη πόλη και οι γονείς ζουν σε τρίτη πόλη, η μετεγγραφή θα μπορεί να γίνει σε αντίστοιχο Τμήμα η Σχολή ή του τόπου κατοικίας ή του τόπου φοίτησης του αδελφού φοιτητή. Αν δεν υπάρχει εκεί αντίστοιχο Τμήμα τότε μπορούν να επιλέξουν μόνο την πλησιέστερη αντίστοιχη σχολή από τη μόνιμη κατοικια των γονιών τους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, εισάγεται το κριτήριο του βαθμού των Πανελλαδικών εξετάσεων. Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι αν οι αντίστοιχες σχολές είναι περισσότερες από μια ανα περιφέρεια, τότε οι φοιτητές θα πρέπει να τις δηλώσουν όλες κατά σειρά προτίμησης και η επιλογή να γίνει βάσει των μορίων εισαγωγής τους και τη σειρά προτίμησης.
Για παράδειγμα. κάποιος μπορεί να θέλει να μετεγγραφεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και να καταλήξει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ή στο Πάντειο. Σύμφωνα με τις νέες αλλαγές που προβλέπονται από την τροπολογία, δεν επιτρέπεται μετεγγραφή ανάμεσα σε ιδρύματα της ίδιας περιφέρειας, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος που εισήχθη στον Πειραιά να ζητήσει μετεγγραφή στην Αθήνα, παρότι ζει εκεί.
Αιτήσεις και ημερομηνίες
Η προθεσμία για τις αιτήσεις μετεγγραφών, που θα γίνουν ηλεκτρονικά σε ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα και να διαρκέσει 5 ημέρες.Αφού οι φοιτητές ολοκληρώνουν την υποβολή της αίτησή τους αναμένεται να κληθούν από τα Τμήματα στα οποία επιθυμούν να μεταφέρουν τη θέση τους, ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των δικαιολογητικών. Σύμφωνα με σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύσαμε πιθανόν να δίνεται προθεσμία 8 ημερών για την υποβολή των δικαιολογητικών. Στο εν λόγω σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, αναφερόταν ότι τα τμήματα πρέπει μέσα σε 20 μέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων να ολοκληρώσουν τους ελέγχους. Αν ισχύσουν τα πιο πάνω χρονοδιαγράμματα πιθανόν οι μετεγγραφές να ανακοινωθούν τους μήνες Δεκέμβριο με Ιανουάριο γεγονός στο οποίο συνηγορούν και δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κατά το παρελθόν.
Keywords
Τυχαία Θέματα