Ημερίδα: «Εθελοντική Αιμοδοσία και Δωρεά Μυελού των Οστών»

Η Φ. Ο. Ε. Α. (Φοιτητική ομάδα εθελοντικής Αιμοδοσίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) διοργανώνει ημερίδα στις 27 Μαΐου 2014, με θέμα την Εθελοντική Αιμοδοσία και τη Δωρεά Μυελού των Οστών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην «Αίθουσα Λόγου και Τέχνης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 6 μ. μ.
Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί ένα καθημερινό ζήτημα που αφορά τον κάθε άνθρωπο, πάσχοντα και μη. Η Ελλάδα
αποτελεί μια χώρα που μετρά λίγους αιμοδότες αλλά πολλές περιπτώσεις άμεσης ανάγκης στον τομέα αυτό. Αξίζει μόνο να αναφερθούν οι πάσχοντες Μεσογειακής Αναιμίας, τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων και παρόμοιες περιπτώσεις. Δυστυχώς, η επάρκεια του αίματος αποτελεί ένα καθημερινό αγώνα δρόμου εξαιτίας της παραπληροφόρησης ή της άγνοιας.
Πέρα από το ζήτημα της αιμοδοσίας, «σκοτεινό» παραμένει και το θέμα δωρεάς μυελού των οστών. Στόχος της ομάδας είναι η ευαισθητοποίηση για ένα κρίσιμο θέμα που συνοδεύεται από μύθους και προκαταλήψεις. Ας ειπωθεί συνοπτικά πως η δωρεά μυελού αφορά πάσχοντες νεοπλασματικών ασθενειών και αιμοσφαιρινοπαθειών. Οι ασθενείς έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση αλλά η συμβατότητα ενός δότη με τον ασθενή είναι πολύ σπάνια. Αξίζει να αναλογιστεί κανείς πως μέσα σε μια οικογένεια οι πιθανότητες αγγίζουν το 25%. Με την εγγραφή όλο και περισσότερων σε μια Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών, οι πιθανότητες ίασης μεγαλώνουν.
Ο χαρακτήρας της ημερίδας είναι καθαρά ενημερωτικός και απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό με σκοπό να το κατατοπίσει. Θα τεθούν βασικά ζητήματα περί αιμοδοσίας όπως η ίδια η αιμοληψία, η διάθεση του αίματος και ο έλεγχος του. Παράλληλα, θα διευκρινιστούν ασάφειες περί της δωρεάς μυελού των οστών και θα σκιαγραφηθεί το περίγραμμα της κάθε διαδιακασίας. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν από ειδικευμένους ιατρούς αλλά και μέλη της ομάδας.
Ο φόβος και η ημιμάθεια αποτελούν τροχοπέδη στον εθελοντισμό υγείας και στερούν καθημερινά μια πνοή ανακούφισης απ’ όσους τη χρειάζονται. Ευχή όλων να αρθούν οι προκαταλήψεις και να διεξαχθεί μια γόνιμη συζήτηση.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περεταίρω πληροφορίες για την ομάδα μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας : Βουτσά Τάνια, πρόεδρος ΔΣ Φ.Ο.Ε.Α.τηλ : 6972698578email : [email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα