Δραστήριοι φοιτητές | Ο δημιουργός του AUEB+

Ο Δημήτρης Κανέλλης, απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής της ΑΣΟΕΕ, είναι δημιουργός του AUEB+, μια εφαρμογή που αφορά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και πρόκειται να βοηθήσει αρκετά τους φοιτητές της.

Συνέντευξη από την Αναστασία Πανίτσα, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Μίλησέ μας για την εφαρμογή
Καταρχάς, η ιδέα δεν προέκυψε τώρα, αλλά όταν ήμουν ακόμη στο τρίτο έτος. Την ιδέα αυτή μου την είπε ένας φίλος ο οποίος ήταν
επίσης φοιτητής της ΑΣΟΕΕ στο Τμήμα Λογιστικής, ο Ντομένικο Λαγός, ο οποίος όταν είχε ξεκινήσει η ιστορία με τα applications μου πρότεινε να φτιάξουμε κάτι τέτοιο που να αφορά τη σχολή αποκλειστικά, μιας και κάθε πρωί χρειαζόταν να ανοίγουμε υπολογιστή προκειμένου να δούμε εάν έχουμε ή όχι μάθημα στη σχολή. Δε μου φάνηκε κακή ιδέα και εφόσον ήξερα τι έπρεπε να κάνω προκειμένου να δημιουργήσω ένα application, αποφάσισα αργότερα να υλοποιήσω την ιδέα. Τότε είχα κάνει μια απόπειρα σε android αλλά δεν πήγε πολύ καλά μιας και είχα τα μαθήματα και δεν είχα αρκετό χρόνο. Στο στρατό που είχα χρόνο αποφάσισα να συνεχίσω αυτό που είχα τότε ξεκινήσει. Έτσι δημιούργησα την συγκεκριμένη εφαρμογή για i-phone ενώ τώρα δουλεύω το app για android. Η εφαρμογή βρίσκεται σε πρώτο στάδιο, ενώ έχουμε αρκετά σχέδια για την εξέλιξή της. Περιέχει ανακοινώσεις, πρόσβαση στο e-class, στους βαθμούς, πληροφορία για τις γραμματείες, μ ία σελίδα που αφορά τις απεργίες καθώς και έναν χάρτη με την περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο, ο οποίος αφορά κυρίως φοιτητές επαρχίας.
Το πανεπιστήμιό σου τι ρόλο έπαιξε στην όλη προσπάθεια σου με το application;Τι εφόδια πήρες από αυτό; Σε βοήθησε κάποιος καθηγητής που θαυμάζεις με τις γνώσεις του;
Nα πω ότι ναι μεν έφτιαξα την εφαρμογή μόνος μου, δέχτηκα όμως βοήθεια και από άλλα άτομα. Εγώ έγραψα τον κώδικα, όμως στο θέμα των γραφικών με βοήθησε ένας παλιός συμμαθητής μου, ο Θ.Κανταρέλης ο οποίος έχει τελειώσει το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστήμιων Πατρών καθώς και μια συμμαθήτριά μου, η Χ.Κοκκόση όπου είχε περισσότερο συμβουλευτικό ρόλο στην όλη διαδικασία. Όταν τελείωσα, έστειλα e-mail στον αντιπρύτανη λέγοντάς του ότι έχω φτιάξει τη συγκεκριμένη εφαρμογή η οποία πρόκειται να βοηθήσει πολλούς φοιτητές της ΑΣΟΕΕ. Συναντηθήκαμε, έμεινε ικανοποιημένος και μου πρότεινε να ενημερώσω τους φοιτητές. Αυτή ήταν η μόνη επικοινωνία που είχα με την σχολή. Όσον αφορά τη σχολή, υπάρχουν μαθήματα που σε βοηθούν, αλλά γενικά όσοι ασχολούνται με τον προγραμματισμό γνωρίζουν πως προκειμένου να επιτύχεις κάτι χρειάζεται αρκετό ψάξιμο όσες γνώσεις και να διαθέτεις.
Ως ένα νέο παιδί, και αρκετά δημιουργικός, τι θα συμβούλευες φοιτητές όλων των πανεπιστημίων που σε έμαθαν μέσα από την εφαρμογή σου, υπάρχει ελπίδα στην Ελλάδα με την οικονομική κρίση ή να ξεκινήσουν το πακετάρισμα;
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι αρκατά δύσκολα. Η νεολαία βρίσκεται στην χειρότερη θέση αφού όλοι βασανιζόμαστε από το δίλλημα. Στην ουσία αν κάποιος επιλέξει να φύγει κερδίζει σε βιοτικό επίπεδο, χάνεις όμως από την κοινωνική του ζωή. Επομένως, θα χρειαστεί να αποφασίσουμε βάσει προτεραιοτήτων, εάν επιθυμούμε να κάνουμε καριέρα θα χρειαστεί να φύγουμε, εάν επιθυμούμε να περνάμε καλά με φίλους και με την οικογενειά μας τότε προφανώς και θα μείνουμε. Εαν κάποιος επιθυμεί να φύγει, σίγουρα θα πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει. Επίσης, θα ήταν καλό να παράγει έργο καθ’όλη τη διάρκεια των σπουδών. Δηλαδή να ψάχνεται, και να μην περιορίζεται στις γνώσεις που του παρέχει η σχολή, πράγμα που αν έχεις επιλέξει κάτι που αγαπάς σίγουρα το κάνεις. Εγώ προσωπικά έδωσα στον εαυτό μου ένα περιθόριο 3 μηνών να βρω δουλειά στην Ελλάδα. Αν έβρισκα μια δουλειά που με ικανοποιεί θα έμενα στην Ελλάδα, εδώ είναι η ζωή μου οι φίλοι και η οικογενειά μου.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Οικονομικά ή app developer;
Το τμήμα από όπου αποφοίτησα, έχει και πληροφορική και οικονομικά. Όσο μεγαλώνεις θα πρέπει να απομακρύνεσαι από το πληκτρολόγιο όπως λένε, να οργανώνεις project, να συμβουλεύεις κλπ. Εγώ μελλοντικά ίσως ασχοληθώ με το management.
Πώς είναι το μετά, αφότου έκανες την εφαρμογή;
Σίγουρα καθημερινά κοιτάω την εφαρμογή αν ενημερώνεται σωστά. Κανείς δε θέλει να έχει δυσαρεστημένους χρήστες, τότε αποκτά κακή φήμη και η εφαρμογή αλλά και ο δημιουργός της. Λαμβάνω συνεχώς μηνύματα από φοιτητές της σχολής, με θετικά σχόλια αλλά και με διάφορες διορθώσεις πράγμα που με βοηθάει πολύ.

Δείτε το application εδώ
Keywords
Τυχαία Θέματα