Ανακοίνωση της Έκτακτης συνόδου των Πρυτάνεων στο Λαύριο

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των Πρυτάνεων στο Λαύριο και αφού συζήτησαν λεπτομερώς τις αλλαγές στο κατατεθέν σχέδιο νόμου, προχώρησαν σε ψήφισμα.

Σύμφωνα με τους πρυτάνεις, το σχέδιο νόμου δεν απαντά στις ελάχιστες αλλαγές που θεώρησαν οι πανεπιστημιακοί αναγκαίες.

Ανοιχτά ζητήματα παραμένουν τα αποφασιστικά, διοικητικά και ορισμένες ακαδημαϊκές αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ιδρύματος, το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των εκλογικών διαδικασιών, της προεπιλογής από το Συμβούλιο των υποψηφίων για τα μονοπρόσωπα πανεπιστημιακά όργανα καθώς και η θεσμική διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης.

Τέλος, οι πρυτάνεις κάνουν λόγο και για ζητήματα συνταγματικότητας.
«ο Νόμος 4009 / 2011 βύθισε τα πανεπιστήμια σε κρίση. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με στόχο την απρόσκοπτη ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία των πανεπιστημίων, εδώ και δύο χρόνια, έχει υποβάλει σειρά ρεαλιστικών προτάσεων υπέρβασης των αδιεξόδων. Το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί λύση για τα πανεπιστήμια, καθώς δεν συμβάλλει στην ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και δεν απαντά στα τρέχοντα και επείγοντα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα». Οι πρυτάνεις καταλήγουν ότι «παρά τις αντίξοες συνθήκες που τους επιβλήθηκαν και τις αμετροεπείς επιθέσεις που δέχθηκαν από κάθε λογής κέντρα συμφερόντων, κράτησαν όρθια τα ιδρύματα και συνεχίζουν, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να εγγυώνται την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ»
Keywords
Τυχαία Θέματα