Ανακοίνωση ΠΟΣΔΕΠ για τις απεργιακές κινήσεις

Πριν λίγο η ΠΟΣΔΕΠ έβγαλε ανακοίνωση με την οποία προτείνει στους συλλόγους των καθηγητών να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις από αύριο 12/9 μέχρι και την Παρασκευή 21/9.

Μένει να δούμε ποιοι σύλλογοι θα κάνουν απεργίες και ποιοι όχι.

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση:Απόφαση της 8ης Συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ σχετικά με τις περικοπέςστις απολαβές
των πανεπιστημιακών δασκάλων.

Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ στην 8η Συνεδρίαση της 11ης Σεπτεμβρίου 2012, μετά από διεξοδική συζήτηση των νέων μειώσεων που εξαγγέλθηκαν στο μισθό των πανεπιστημιακών δασκάλων κατέληξε στα παρακάτω.

Για μια ακόμα φορά καταγγέλλει σε όλους τους τόνους τις νέες εξαγγελθείσες μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές των Πανεπιστημιακών. Η μεσοσταθμική μείωση του 17,5% έρχεται σε συνέχεια ήδη μεγάλων μειώσεων της τάξης του 25% στους μισθούς μας από το 2009. Αν εφαρμοσθούν οι εξαγγελθείσες περικοπές η συνολική μείωση των αποδοχών μας θα φτάσει το 40-45%. Πιο συγκεκριμένα, πανεπιστημιακός που εισέρχεται για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο σε ηλικία σχεδόν 40 ετών μετά από πολυετείς σπουδές και την καθιερωμένη πλέον θητεία σε απλήρωτη διδασκαλία θα αμείβεται με 950 ευρώ καθαρά, ενώ οι καθαρές αποδοχές ενός πρωτοβάθμιου καθηγητή στο πέρας της σταδιοδρομίας του θα είναι περίπου 1900 ευρώ.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για πλήρη απαξίωση των διδασκόντων στα Πανεπιστήμια και αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, αφού οι όποιες προσπάθειες να επαναπατριστούν οι συνάδελφοί μας από το εξωτερικό όχι μόνο δεν έχουν πλέον νόημα, αλλά είναι ήδη γνωστό ότι νεοεκλεγέντες έλληνες επιστήμονες, που επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, έχουν αποποιηθεί το διορισμό τους. Εν ενεργεία Καθηγητές όλων των βαθμίδων φεύγουν για το εξωτερικό και νέοι επιστήμονες δεν μπαίνουν στον κόπο να αναζητήσουν θέση στα ελληνικά ΑΕΙ, αλλά είτε φεύγουν κατευθείαν, είτε απλώς δεν επιστρέφουν, ενώ 850 νέοι επιστήμονες, που εδώ και τρία χρόνια έχουν εκλεγεί αλλά δεν έχουν διοριστεί, βρίσκονται σε απόγνωση κι αναζητούν διέξοδο σε ιδρύματα του εξωτερικού με κίνδυνο να μην επιστρέψουν στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Η επένδυση στη γνώση, την έρευνα και το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την ύφεση και μια νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας στο πλαίσιο του νέου διεθνούς καταμερισμού εργασίας.
Οι δραματικές συνέπειες των νέων μειώσεων των αποδοχών των πανεπιστημιακών και ερευνητών, οι οποίες σε συνδυασμό με τις περικοπές των κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες, δημόσιες επενδύσεις και φοιτητική μέριμνα, και με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο προς εφαρμογή, καθιστούν άκρως προβληματική έως αδύνατη την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Οι Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι έχουν έως τώρα επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους απέναντι στους φοιτητές και στις φοιτήτρ
Keywords
Τυχαία Θέματα