ΥΠΟΙΚ: Πλεονασματικός ο Αύγουστος

Σημαντικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 850 εκατομμυρίων, κατεγράφη για τον μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμη, σημαντική μείωση, συγκριτικά με πέρυσι, εμφανίζεται στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, όπως επίσης και στο πρωτογενές έλλειμμα, κατά το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012, όπως επίσης μείωση παρατηρείται στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού κατά 33,8% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, κι ως εκ τούτου προκύπτει το πλεόνασμα.

Σύμφωνα

με το ΥΠ.ΟΙΚ. παρά την υστέρηση εσόδων στην είσπραξη των φόρων στην περιουσία λόγω καθυστέρησης στην είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ 2012 και στην είσπραξη των φόρων των νομικών προσώπων, η απόκλιση από τον στόχο έχει περιορισθεί καθώς τον Αύγουστο σημειώθηκε σημαντική αύξηση στους άμεσους φόρους κατά 26,5% λόγω της είσπραξης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επίσης, αύξηση σημειώθηκε στο ΦΠΑ πετρελαιοειδών και στα λοιπά μη φορολογικά έσοδα λόγω της είσπραξης μερισμάτων επιχειρήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Έτσι, το μήνα Αύγουστο τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 24,2% έναντι του περσινού αντίστοιχου μήνα.
Όπως επίσης σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών, η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο στον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, όσο και στην μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Είναι γεγονός πάντως, πως για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μετά και τον Ιούλιο, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 17,8% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα, καθώς τον Ιούλιο η εν λόγω μείωση έφτασε στο 17,4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα