To σέξι, το trashy και η Miley

Δεν βλέπω γενικά τα βραβεία του MTV. Τα έκοψα όταν το MTV σταμάτησε να παίζει μουσική και το γύρισε στα άθλια ριάλιτι τύπου “Teen Mom” και “Busted”. Μετά το σούσουρο όμως που έγινε για την εμφάνιση της Miley Cyrus σε αυτά, είδα το σχετικό βίντεο-και το μόνο που κατάφερα ήταν να μου γυρίσει το στομάχι και να μου ανεβεί η πίεση.

Της Μαριάννας Βασιλείου

Όχι εξαιτίας του άθλιου τραγουδιού-ούτως ή άλλως ήξερα εκ των προτέρων ότι για φτηνή και αδιάφορη ποπ επρόκειτο. Και σίγουρα όχι εξαιτίας της δήθεν προκλητικής εμφάνισής της. Το να παίζει ο μουσικός με το σεξ ή να είναι σέξι επί σκηνής είναι θεμιτό, και ενίοτε μπορεί να γίνει η βάση πάνω στην οποία χτίζεται όλη η περφόρμανς. Ο Elvis δεν θα ήταν ο Elvis χωρίς το χαρακτηριστικό κούνημα της λεκάνης του και η Madonna παραλίγο να συλληφθεί στον Καναδά για τη χορογραφία του “Like a Virgin” κατά την Blond Ambition Tour. Η ειδοποιός διαφορά όλων αυτών από την Miley Cyrus έγκειται στο ότι οι προαναφερθέντες λειτούργησαν συνειδητά και ενέταξαν το σεξ μέσα στο καλλιτεχνική δημιουργία τους, ως κύριοι και κυρίες των εαυτών τους και της σκηνικής παρουσίας τους.

Αντίθετα, αυτό που είδα στην εμφάνιση της Cyrus δεν ήταν παρά μια πιστή εκτέλεση των οδηγιών που της δόθηκαν, με απώτερο σκοπό το word of mouth. Tο φτηνιάρικο ντύσιμο, τo trashy της κίνησής της, η γλώσσα έξω, το twerking, η συνεχής μίμηση των κινήσεων του σεξ, το αντιαισθητικό παιχνίδι με το γάντι που παρέπεμπε σε αυνανισμό/διακόρευση, όλα αυτά με αηδίασαν και με στεναχώρεσαν. Κυρίως γιατί πίσω από αυτά είδα ένα κοριτσάκι-υποχείριο των executives της μουσικής βιομηχανίας, κομμένο και ραμμένο στα «πρότυπα» της εποχής: size zero στα ρούχα, κίνηση με μόνο στόχο την εμφάνιση της ως σεξουαλικού αντικειμένου και μηδενική μουσική αξία. Όπως εξάλλου τουίταρε η Kim Gordon των Sonic Youth, «η Μiley C. είναι το σύμπτωμα και όχι το πρόβλημα». Και το πρόβλημα δεν είναι άλλο από το ότι αυτή η κοπέλα, η οποία λειτουργεί ως είδωλο για τα δωδεκάχρονα, δε φαίνεται να συνειδητοποιεί τι κάνει, καθώς δήλωσε για την εμφάνισή της ότι «εσείς το σκέφτεστε πολύ παραπάνω από όσο το σκέφτηκα εγώ όταν το έκανα».
Keywords
Τυχαία Θέματα