TEDxAUEB 2014: Οι τελευταίες εξελίξεις και ενέργειες για την δεύτερη και μεγαλύτερη φετινή διοργάνωση

Έπειτα από την περσινή εκδήλωση TEDxAUEB’13, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και αντίκτυπο στην φοιτητική κοινότητα, η οργανωτική ομάδα έχει ξεκινήσει να δουλεύει από αρχές Οκτωβρίου για το TEDxAUEB’14. Το γεγονός έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου, ενώ προηγούνται και άλλες ημερομηνίες-κλειδιά που συμβάλλουν στην δημιουργία μιας ενεργής κοινότητας φοιτητών και την ευρύτερη προβολή της δράσης.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως το TEDxAUEB αποτελεί πρωτοβουλία των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία δημιούργησε
το πρώτο TEDx Φοιτητικό συνέδριο στην Ελλάδα, με την αποστολή “Ideas worth Spreading” του γενικού θεσμού TEDx. Πλέον μετρούμε 4 άδειες για ΤΕDx σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.
Για το φετινό TEDxAUEB έχει επιλεχθεί ως θέμα τα «Αναδυόμενα Μονοπάτια» ή αλλιώς “Emerging Paths”, το οποίο έρχεται ως συνέχεια του περσινού “Redefining Reality”. Έχοντας, επανα-προσδιορίσει την πραγματικότητα ήρθε η ώρα οι φοιτητές να ανακαλύψουν τα αναδυόμενα μονοπάτια που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, στην αλλαγή και στον τελικό στόχο. Έτσι, λοιπόν, κάνοντας την αλλαγή η ομάδα αποφάσισε να ανακοινώσει το θέμα με έναν εναλλακτικό και πρωτοποριακό τρόπο μέσα στο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέσω της ενέργειας οι παρευρισκόμενοι φοιτητές καλούνταν να ανοίξουν την έκπληξη που έκρυβε ένα κόκκινο κουτί τοποθετημένο στο χαρακτηριστικό κόκκινο χαλί στη μέση του προαύλιου χώρου του Πανεπιστημίου. Οι αντιδράσεις έχουν καταγραφεί σε βίντεο που θα προβληθεί τις ερχόμενες μέρες, ενώ οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η ομάδα περιγράφονται μέσω από το blogpost του TEDxAUEB.
Εκτός όμως από τον τρόπο ανακοίνωσης του θέματος, για πρώτη φορά διοργανώνονται και άλλες ενέργειες που έχουν στόχο να φέρουν τη θετική αλλαγή στο πανεπιστήμιο. Η πιο χαρακτηριστική είναι ο διαγωνισμός StudentAct σε συνεργασία με Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, μέσω του οποίου οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΟΠΑ έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις δικές του ιδέες για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό χώρο. Όπως και πέρυσι, ζητείται στο πρώτο στάδιο να καταχωρηθεί η ιδέα στην online φόρμα του StudentAct μέχρι τις 9/2/14, οι οποίες στη συνέχεια θα περάσουν σε φάση αξιολόγησης για να επιλεχθούν οι τρεις καλύτερες.
Όσον αφορά τους ομιλητές που θα κάνουν το φετινό TEDxAUEB μοναδική εμπειρία, έχουν ήδη ανακοινωθεί οι δύο πρώτοι. Ο Donnie Lygonis, επικεφαλής της μονάδας καινοτομίας του KTH Royan Institute of technology της Στοκχόλμης ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες, ενώ μόλις χθες έγινε γνωστή η παρουσία του Παναγιώτη Καντά, συνιδρυτή της πρώτης βιώσιμης αυτάρκους οικοκοινότητας της Ελλάδας FreeandReal. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν σταδιακά και οι υπόλοιποι ομιλητές.
Φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ΤΕDxAUEB μέσα από το Speaker From The Audience, δίνει την ευκαιρία να προταθεί ομιλητής από το κοινό είτε να δηλώσει την επιθυμία ο ίδιος να γίνει ομιλητής του TEDxAUEB’14. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές του ΟΠΑ(προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς ) που έχουν μια ιδέα που αξίζει να διαδοθεί. Η διαδικασία γίνεται με συμπλήρωση απλής φόρμας που βρίσκεται εδώ.
Η μεγάλη εκδήλωση στις 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο πολύ-χώρο BIOS στην οδό Πειραιώς, ενώ για να αποκτήσει κανείς το εισιτήριο θα χρειαστεί να δηλώσει το ενδιαφέρον του στο link. Φυσικά περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να διαβάσει κανείς στο website του TEDxAUEB 14 http://2014.tedxaueb.com/ , να ακολουθήσει το blog, ή να απευθυνθεί στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Twitter, Flickr.
Keywords
Τυχαία Θέματα