Game of Thrones | Σταματούν οι προβολές στην Τουρκία γιατί διαφθείρει τη Νεολαία

Η δημοφιλής σειρά Game of Thrones αποτελεί συχνά θέμα συζήτησης παγκοσμίως λόγω των βίαιων σκηνών φόνων και των τολμηρών ερωτικών σκηνών. Μετά την Κίνα που λογοκρίνει τις επίμαχες σκηνές, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν την προβολή της σειράς στις στρατιωτικές ακαδημίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η σειρά προκαλεί αναταραχές στην Τουρκία. Το 2012 τέσσερις αξιωματικοί έχασαν την θέση τους γιατί επέτρεψαν την προβολή της σειράς σε μια στρατιωτική ακαδημία.
Οι τουρκικές αρχές θεώρησαν τότε ότι η εικόνα της φυλής Ντοθράκι παραπέμπει στις πρώτες φυλές Τούρκων. Οι Ντοθράκι παρουσιάζονται ως βάρβαροι, διεστραμμένοι και απολίτιστοι με αποτέλεσμα οι στρατιωτικές σχολές να θεωρήσουν ότι αυτή η έμμεση απεικόνιση προσβάλλει την Τουρκία.
Δύο χρόνια μετά οι αρχές προχωρούν στην αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας των στρατιωτικών σχολών συντάσσοντας ένα άρθρο σχετικό με την προστασία των σπουδαστών. Το άρθρο αυτό απαγορεύει την προβολή ταινιών και σειρών που έχουν σκηνές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, πορνογραφίας, επιδειξιμανίας, κακοποίησης, παρενόχλησης και άλλων αρνητικών συμπεριφορών. Η σειρά Game of Thrones είναι στην κορυφή της λίστας.
Αυτή η εξέλιξη αποτελεί άλλο ένα δείγμα της επιρροής του Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική κοινωνία. Ταυτόχρονα με την απαγόρευση της προβολής ταινιών, που θεωρείται ότι διαφθείρουν την νεολαία, ο νέος κώδικας δεοντολογίας προτείνει την εισαγωγή θρησκευτικών μαθημάτων στο πρόγραμμα των στρατιωτικών σχολών. Οι μαθητές θα μπορούν να εγγραφούν σε μαθήματα βασικής θρησκευτικής εκπαίδευσης οπού θα μπορούν να μελετήσουν το Κοράνι και την ζωή του προφήτη Μωάμεθ.
Μια πρωτοφανής πρωτοβουλία καθώς ο στρατός της Τουρκίας ήταν ένας θεσμός καθαρά κοσμικός που αποτελούσε παράγοντα σταθερότητας για την πολιτική ζωή της χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα