5 βήματα για μια επιτυχημένη παρουσίαση

Και εκεί που νόμιζες ότι αυτά δεν είναι για σένα να που ξαφνικά σου ζητήθηκε να κάνεις μία παρουσίαση μπροστά σε όλο το αμφιθέατρο, σε κριτές για να προωθήσεις την επιχειρηματική σου ιδέα ή να τρέξεις ένα workshop σε σχολεία στα πλαίσια ενός εθελοντικού προγράμματος. Και τώρα;

Για αρχή, πάρε μία ανάσα! Έπειτα, ακολούθησε τα 5 αυτά βήματα.

1. Προετοιμάσου
Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίσεις γιατί κάνεις την παρουσίαση, τι θες
να πετύχεις με αυτήν (να πείσεις; να ενημερώσεις; να εμπνεύσεις κλπ;) αλλά και ποιο είναι το κοινό σου (ηλικία, ιδιότητα, ενδιαφέροντα κλπ).
Με βάση τις απαντήσεις σου, συγκέντρωσε τις απαραίτητες πληροφορίες και χτίσε την παρουσίασή σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια νούμερα / έρευνες με μέτρο όμως για να μη γίνει κουραστική η παρουσίαση. Ιδανικά, κάνε και χρήση πολυμέσων όπως εικόνες και βίντεο - χωρίς όμως να το παρακάνεις, πρέπει να μιλήσεις και εσύ ξέρεις! ;)

2. Φτιάξε την παρουσίαση
Επανέλαβε μετά από μένα: “Less is more”! Βάλε μέσα μόνο τα απολύτως απαραίτητα και πες τα υπόλοιπα προφορικά. Αν είσαι αρχάριος / -α, μπορείς να έχεις και ένα χαρτί με σημειώσεις σε περίπτωση που “κολλήσεις” αλλά απέφυγε να το διαβάσεις αυτούσιο.
Στο τεχνικό κομμάτι, καλό είναι να μη βάζεις πάνω από 12 σειρές σε μια διαφάνεια καθώς θες να προσέξουν εσένα κι όχι τις διαφάνειες. Αν πιστεύεις ότι πρέπει να συμπεριλάβεις κείμενο, δώσε χρόνο να διαβαστεί.

3. Εξασκήσου
Ξέρεις κάποιον αθλητή να πηγαίνει σε αγώνα χωρίς προπόνηση; Γιατί να πας εσύ λοιπόν; Ζήτησε από κάποιο φίλο / συγγενή κλπ να σε παρακολουθήσει και να σου δώσει μετά feedback για το τι χρειάζεται βελτίωση ή εναλλακτικά μίλα στο καθρέφτη σου. Είναι ο καλύτερος ακροατής - και θεατής!

4. Δώσ’τα όλα
Δε μετράει μόνο το τί λες αλλά και πώς το λες. Πολλή προσοχή θέλει η γλώσσα του σώματος αλλά και ο τόνος της φωνής σου. Μη φοβάσαι να κάνεις νεύματα καθώς και να κινείσαι στο χώρο. Επίσης, πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η οπτική επαφή με το κοινό σου: προσπάθησε να στέκεσαι για λίγα δευτερόλεπτα σε κάθε ακροατή και μην κολλάς μόνο σε μερικούς ή - ακόμα χειρότερα - μη γυρίσεις πλάτη. Για να διαβάσεις απλά τις διαφάνειες, ούτε να το σκέφτεσαι φυσικά! Τέλος, προσπάθησε να μην “καταπίνεις” λέξεις και απέφυγε αστεία επιφωνήματα όταν “κολλάς”. Καλύτερα κάνε μια μικρή παύση δευτερολέπτων και συνέχισε.

5. Χαμογέλα!
Κανείς δε γεννήθηκε έτοιμος και ικανός να κάνει παρουσιάσεις και φυσικά εσύ δεν είσαι η εξαίρεση. Ωστόσο, με καλή προετοιμασία και θετική ενέργεια, το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό. Άλλωστε, να θυμάσαι ότι σημασία δεν έχει τι θα πάει στραβά - αν πάει - αλλά πώς θα το αντιμετωπίσεις. Ready?

Της Χριστίνας Πινζάρι - Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Media της AIESEC Hellas
Keywords
Τυχαία Θέματα