14 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη σημερινή ψηφοφορία Προέδρου Δημοκρατίας

Σήμερα Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν για δεύτερη φορά υπέρ ή κατά της εκλογής Σταύρου Δήμα, πρόταση που γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής.
Στη σημερινή ψηφορορία απαιτούνται για να εκλεγεί πρόεδρος 200 ψήφοι ενώ στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στις 29 του μήνα αρκούν 180. Σε προηγούμενη ανάρτηση,
σας είχαμε ενημερώσει αναλυτικά σε ποια περίπτωση θα πάμε σε εκλογές.

Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 14 πράγματα που οφείλεις να γνωρίζεις για τη σημερινή ψηφοφορία Προέδρου Δημοκρατίας
Περίπου 40 λεπτά υπολογίζει το Προεδρείο της Βουλής, ότι θα διαρκέσει η σημερινή πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που ξεκινάει στις 12 , όπως είχε συμβεί και στην προηγούμενη ψηφοφορία για την εκλογή του Κ. Παπούλια.
Όπως αναφέρει αναλυτικά το άρθρο 140 του κανονισμού της Βουλής, όποιος βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνει «παρών». Δεδομένου ότι μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρόντες».
Κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του.
Της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση.
Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Δικαίωμα πρότασης έχει και η Ομάδα των Ανεξάρτητων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της.
Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με ονομαστική κλήση.
Ο Πρόεδρος καλεί ένα βουλευτή από τη Συμπολίτευση και έναν από την Αντιπολίτευση για να εκφωνήσουν τον κατάλογο των βουλευτών και να καταμετρήσουν τις ψήφους.
Κάθε βουλευτής μετά την ονομαστική κλήση του αναφέρει το όνομα της προτίμησής του, ενώ οι ψηφολέκτες σημειώνουν, ο καθένας χωριστά, την ψήφο του κάθε βουλευτή.
Βουλευτές που δεν επιθυμούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνουν παρών.
Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου.
Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, συντάσσεται πρακτικό στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα των παρόντων και των απόντων βουλευτών, η ψήφος καθενός κατά τα ανωτέρω, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Το πρακτικό της ψηφοφορίας θα υπογραφεί από τους ψηφολέκτες, τον πρόεδρο και τους γραμματείς της Βουλής και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα