10 SOS για καλή χρήση της βιβλιοθήκης – αναγνωστηρίου

Εξεταστική αρχίζει και σε πιάνουν άγχη, ανασφάλειες, ψυχολογικές μεταπτώσεις και όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα χωρίς να μπορείς να το ελέγξεις. Το βάρος των χρωστούμενων μαθημάτων είναι αβάσταχτο και το διάβασμα που δεν ήταν στις προτεραιότητές σου όλη τη χρονιά έρχεται τώρα να μονοπωλήσει το χρόνο σου, ξεκόβοντάς σε από τις αγαπημένες σου συνήθειες. Κάνε μια βόλτα στη βιβλιοθήκη.

της Κατερίνας Ευσταθιάδου
(follow me @katerinaEFS)

1.Είναι καλό να επιλέγεις τη βιβλιοθήκη για διάβασμα, αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Αρχικά να πάρουμε θέση στην αιώνια φοιτητική αντιπαράθεση
αν είναι σωστό ή λάθος να επιλέγει κανείς ένα συνωστισμένο αναγνωστήριο για να εναποθέσει όλες τις νοητικές του δυνάμεις προκειμένου να πετύχει στην εξεταστική. Η προφανής πρώτη απάντηση είναι όχι. Συζητώντας όμως με φίλους και γνωστούς, κατάλαβα ότι υπάρχουν άτομα που μπορούν να αποδώσουν το maximum μόνο στη βιβλιοθήκη, αξιοποιώντας παράλληλα τα θετικά στοιχεία μιας «κοινότητας ομοιοπαθών στα πρόθυρα νευρικής κρίσης».
2.Όταν είσαι κλεισμένος στο δωμάτιο του σπιτιού σου και έχεις ένα βουνό σημειώσεις να σε περιμένουν, λίγα πράγματα μπορούν να σε βγάλουν από τη μιζέρια. Φαγητό, τηλεόραση, τηλέφωνο, άντε και καμιά επίσκεψη στο μπαλκόνι. Στη βιβλιοθήκη είναι πολύ περισσότερα τα ερεθίσματα. Θα πρέπει, όμως, να τα χρησιμοποιήσεις σωστά. Μπορεί να μην έχεις τη δυνατότητα να κυκλοφορείς με την παντόφλα, αλλά εδώ μπορείς να μοιραστείς τον πόνο σου, να λύσεις απορίες, να συνεργαστείς, αλλά εξίσου εύκολα μπορείς να ξεχαστείς και να χάνεις πολύτιμο χρόνο χαζολογώντας εδώ κι εκεί. Απόφυγε το δεύτερο.
3.Και μόνο το ότι κάθε μέρα θα ντυθείς, θα λουστείς, θα περιποιηθείς για να είσαι αξιοπρεπής στη βιβλιοθήκη, είναι ένα βήμα. Ένας από τους λόγους που μας τρώει η μιζέρια όταν διαβάζουμε στο σπίτι είναι ότι παραμελούμε τον εαυτό μας. Αυτή η ανανέωση μπορεί να είναι βλαπτική, όταν στόχο σου έχεις να εντυπωσιάσεις την ομήγυρή σου και να το παίξεις femme fatale ή σούπερ γκόμενος αντίστοιχα. Τότε, ο χρόνος προετοιμασίας αλλά και ο χρόνος που θα χάνεις παρατηρώντας αν σε προσέχουν είναι εις βάρος του στόχου σου. Αν είσαι, λοιπόν, ματαιόδοξος/η δε σου συνιστούμε τη βιβλιοθήκη.
4.Το διάλειμμα ισοδυναμεί με τόνωση και αλλαγή παραστάσεων. Τι καλύτερο από χαλαρωτικές κουβέντες, cigarette break με κους κους, καφέ στο κυλικείο; Στον αντίποδα, τι χειρότερο από το να κολλήσεις σε πηγαδάκια κουτσομπολεύοντας κάθε τι που κινείται στο χώρο με τις ώρες ή να δεχτείς την πρόκληση για μια παρτίδα τάβλι που τελικά θα εξελιχθεί σε χρονοβόρο τουρνουά;
5.Λένε ότι εχθρός της αυτοσυγκέντρωσης είναι η φασαρία. Και ένας βασικός λόγος που οι περισσότεροι επιλέγουν το σπίτι τους για διάβασμα είναι η ησυχία. Και όσο να ‘ναι, η βιβλιοθήκη μια βαβούρα την έχει. Πρέπει να έχεις περάσει κάποια στάδια διαλογισμού προκειμένου να απομονώσεις τους άχρηστους ήχους για να σου είναι χρήσιμη η βιβλιοθήκη. Αν είναι να φοράς ωτοασπίδες καλύτερα να κάτσεις στο δωμάτιό σου.
6.Μη χρησιμοποιείς τη βιβλιοθήκη αν είσαι φανατικός καπνιστής. Τα συνεχόμενα διαλείμματα θα σε αποσυντονίσουν.
7.Μη χρησιμοποιείς το ίντερνετ στη βιβλιοθήκη, για να χαζεύεις στα social media. Εντάξει το να ανεβάσεις μια φωτογραφία στο instagram είναι θεμιτό, αλλά επειδή θα πέσεις την παγίδα να τσεκάρεις κάθε τρεις και λίγο likes και comments (αφορμή ψάχνεις) προγραμμάτισε τουλάχιστον τα interactions σου προς το τέλος του διαβάσματος.
8.Χρησιμοποίησε τη βιβλιοθήκη όταν έχεις χρόνο μέχρι το επόμενο μάθημα. Ο χώρος ενδείκνυται για χαλαρό διάβασμα χωρίς άγχος.
9.Αν επιλέγεις να ακούς μουσική όταν διαβάζεις, βάλε στο mp3 ή στο κινητό ξένα τραγούδια ή καλύτερα μουσική χωρίς λόγια (jazz, instrumental, electro, κλασσική). Απόφευγε τους λαϊκούς σταθμούς, γιατί μπορεί να μερακλώσεις επικίνδυνα, όπως επίσης και τις ενημερωτικές εκπομπές, θα μαυρίσει η καρδιά σου.
10.Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του διαβάσματος στη βιβλιοθήκη είναι ότι δε χάνεσαι από τον κόσμο, αντίθετα, γνωρίζεις νέα άτομα και ότι καταλαβαίνεις ότι δεν είσαι ο μόνος που περνάς ζόρια. Με σωστούς χειρισμούς, μπορεί το διάβασμά σου να πάψει να είναι η απόλυτη αγγαρεία.
Keywords
Τυχαία Θέματα