Απογραφή συνταξιούχων λόγω θανάτου μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2013 και τι αλλάζει στις συντάξεις ανά ασφαλιστικό ταμείο

Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών
ΟΑΕΕ: Κατά μία διετία αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης των ελευθέρων επαγγελματιών που δεν θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.
Πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται με 15 έτη στα 67 (ήταν στα 65) και μειωμένη στα 62.
ΙΚΑ: Το όριο συνταξιοδότησης πάει στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη. Δηλαδή, οι άντρες ασφαλισμένοι με 4.500 ημέρες ασφάλισης θα πρέπει να εργαστούν 2 επιπλέον έτη. Μεγάλες χαμένες είναι οι γυναίκες που έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης, καθώς αν δεν θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, θα επιβαρυνθούν
με μία πενταετία.
ΔΕΚΟ και τράπεζες: Στα 67 θα καταβάλλεται πλήρης σύνταξη σε όσους ασφαλισμένους δεν θεμελίωσαν μέχρι το τέλος του 2012 δικαίωμα. Η μειωμένη σύνταξη θα δίνεται με 25ετία στα 62. Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση κατά μία διετία των ορίων συνταξιοδότησης των αντρών, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να δουλέψουν πέντε επιπλέον έτη.
ΕΤΑΑ: Από δύο έως και τρία έτη αυξάνονται τα όρια ηλικίας για γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους που δεν θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Η έξοδος θα γίνεται με 40 έτη στα 62.
Ανεξαρτήτως αν έχει διενεργηθεί ή διενεργείται απογραφή των συνταξιούχων του φορέα σας, οι διοικήσεις των ταμείων καλούνται να διενεργήσουν(με εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας) ειδική απογραφή των συνταξιούχων λόγω θανάτου, δηλαδή χήροι-χήρες και παιδιά 12 ετών και άνω του Ταμείου καθώς και των προσώπων που τυχόν συνταξιοδοτεί το Ταμείο με τις διατάξεις των άγαμων θυγατέρων, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2013. Όπως έχει υπογραμμισθεί πέραν της προθεσμίας αυτής,ουδεμία παράταση θα δοθεί και μετά την ημερομηνία αυτή οι διοικήσεις καλούνται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διακοπή των συντάξεων όσων συνταξιούχων, μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, δεν ανταποκριθούν στην ειδική απογραφή των συνταξιούχων λόγω θανάτου.
Με την εφαρμογή της ενιαίας αρχής πληρωμών για όλες τις συντάξεις, τη διασταύρωση των στοιχείων με το υπουργείο Οικονομικών και την προεκτύπωση των ποσών των συντάξεων στις φορολογικές δηλώσεις, η παραβατικότητα θα εξαλειφθεί οριστικά, ενώ θα αντιμετωπισθεί και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που οφείλεται σε συντάξεις και επιδόματα που καταβάλλονται, αλλά δεν αναφέρονται στις φορολογικές δηλώσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις που, από τους ελέγχους, θα διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα αναζητήσουν τα παρανόμως καταβληθέντα ποσά από τους δικαιούχους ή τους συνδικαιούχους των λογαριασμών, καθώς και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.
Ειδική απογραφή συνταξιούχων λόγω θανάτου (χήροι, χήρες και παιδιά άνω των 12 ετών) καθώς και των προσώπων που συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις των άγαμων θυγατέρων θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες με επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης προς όλους τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου.
Η απογραφή συνταξιούχων λόγω θανάτου είναι αυτοπρόσωπη και υποχρεωτική και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2013.
Οι διοικήσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα πρέπει να εκδώσουν άμεσα ρητές και σαφείς οδηγίες για την απρόσκοπτη εφαρμογή της ειδικής απογραφής και να ενημερώσουν έγκαιρα τους συνταξιούχους της ανωτέρω κατηγορίας ώστε αφενός η ειδική αυτή απογραφή να ολοκληρωθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και αφετέρου να μην υποβληθούν σε ταλαιπωρία οι ευπαθείς ομάδες συνταξιούχων.
Οι συνταξιούχοι (ή ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σε περιπτώσεις προσώπων που τελούν σε κατάσταση ανικανότητας ή κατοικούν στο εξωτερικό) θα πρέπει να προσκομίσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο
β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
γ) το τελευταίο εκκαθαριστικό εισοδήματος
δ) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ρητά από τον συνταξιούχο ότι από την ημερομηνία συνταξιοδότησής του μέχρι σήμερα δεν έχει τελέσει γάμο και ότι εξακολουθεί να τελεί σε κατάσταση χηρείας (ή προκειμένου για άγαμες θυγατέρες ότι εξακολουθούν να είναι άγαμες)
ε) Πιστοποιητικό σπουδών για τα τέκνα που σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές.
Keywords
Αναζητήσεις
προθεσμια δηλωσης θανατου συνταξιουχου
Τυχαία Θέματα