Τζο Μπάιντεν: Χαμάς και Πούτιν θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς, χθες το βράδυ (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) δήλωσε ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν το «κοινό» πως θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες. Παράλληλα εξάγγειλε πως θα ζητήσει σήμερα από το Κογκρέσο να εγκρίνει «κατεπειγόντως» τη χρηματοδότηση βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ και στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ

θα εξασφαλίσουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, βοηθώντας τις δυο εμπόλεμες χώρες, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στο σπάνιο διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο.

Μόλις 20 ώρες από την στιγμή που επέστρεψε από το Ισραήλ ο Τζο Μπάιντεν έβγαλε διάγγελμα κατηγορόντας ανοιχτά την Χαμάς και τον Πούτιν: «Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά έχουν κοινό τούτο: θέλουν και οι δύο να αφανίσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία».

Με το διάγγελμα αυτό, μόλις το δεύτερο που απηύθυνε στους Αμερικανούς, ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος για την επανεκλογή του, θέλει να πείσει τους αντιπάλους του στην αμερικανική δεξιά και τους ψηφοφόρους, που μοιάζουν να έχουν κουραστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι είναι ανάγκη να εγκριθεί πελώριο πακέτο βοήθειας στην ισραηλινή και στην ουκρανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγές το αίτημα προς το Κογκρέσο θα περιλαμβάνει 60 δισεκ. για την Ουκρανία και 14 δισεκ. δολάρια για το Ισραήλ. Ακόμη, θα ζητηθούν 10 δισεκ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, 14 δισεκ. για την ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και 7 δισεκ. για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ιδίως για την Ταϊβάν, κατά την ίδια πηγή.

Εντωμεταξύ το Ρεπουμπλικανικό κόμμα συνεχίζει να είναι βυθισμένο στην εσωκομματική σύγκρουση στην οποία πρωτοστατούν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο μπορεί κάλλιστα να βρεθεί αντιμέτωπος στις προεδρικές εκλογές του 2024. Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία, ενώ οριακά ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι από την αρχή της χρονιάς τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Τζο Μπάιντεν, προσπαθεί κυρίως να επηρεάσει την αμερικανική κοινή γνώμη όσον αφορά τη σύρραξη, που φαίνεται πως θα έχει διάρκεια. Γι’ αυτό εξάλλου χρησιμοποίησε και τις βαρύγδουπες δηλώσεις ότι αν δεν εμποδιστεί ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, μπορεί να απειλήσει την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Χαρακτηριστικά είπε ότι αν οι ΗΠΑ δεν αναλάβουν δράση, «οι κίνδυνοι συρράξεων και χάους θα μπορούσαν να εξαπλωθούν».

Keywords
Αναζητήσεις
tzo-bainten-chamas-kai-poutin-theloun-na-afanisoun-dimokraties.htm
Τυχαία Θέματα