Τράπεζες: H «μάχη» της επόμενης μέρας με «έπαθλο» την 5η θέση

10:40 12/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Τράπεζα Αττικής και Optima Bank, αν και ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, δίνουν μια ιδιότυπη – αλλά σκληρή – «μάχη» προκειμένου να καταφέρουν να κερδίσουν την 5η θέση στην κατάταξη των ελληνικών τραπεζών, πίσω από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες!

Η χρονική συγκυρία είναι τέτοια που μας αφήνει το περιθώριο να πούμε, με σχετική ασφάλεια, πως και οι δύο οργανισμοί έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία προκειμένου να καταφέρουν κάτι που λίγο καιρό πριν μάλλον

θεωρούταν ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, για διαφορετικούς λόγους για την κάθε τράπεζα.

Από την μια η Τράπεζα Αττικής, χωρίς ίχνος υπερβολής, «φλέρταρε» ακόμη και με την εξαφάνιση της (ως πρόσωπο νομικού δικαίου), ενώ από την άλλη η Optima Bank κατάφερε να αναρριχηθεί στον τραπεζικό «χάρτη» μέσα από σκληρή δουλειά, αλλά κυρίως στηριζόμενη στην τρέλα των μετόχων της και των ανθρώπων που την «τρέχουν» (κυρίως των δεύτερων).

Η εικόνα σήμερα

Ξεκινώντας από το «νέο παίκτη» της «παρέας», την Optima Bank, η τράπεζα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κλείνει το εξάμηνο με κέρδη μεγαλύτερα των 60 εκατ. ευρώ γεγονός (όχι πως το χρειάζονταν) της «σφραγίζει» το «διαβατήριο» προκειμένου να περάσει τις πύλες τους ελληνικού χρηματιστηρίου. Το γεγονός αυτό, που θεωρείται ως σημείο αναφοράς για την τράπεζα και τους μετόχους της, αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου προκειμένου η Optima Bank να σηκώσει από τους επενδυτές κεφάλαια ύψους 100 και 120 εκατ. ευρώ.

Optima bank: Έτος- ορόσημο το 2022- Οι προβλέψεις για το 2023

Οι ίδιες πηγές πάντως αναφέρουν πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η τράπεζα τελικά να πάει για περισσότερα κεφάλαια, καθώς η συγκυρία και το κλίμα είναι ξεκάθαρα μαζί της, με στόχο να «κλειδώσει» την αδιάκοπη ανάπτυξη της που θα οδηγήσει την «κατάκτηση» της 5ης θέσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σήμερα το μερίδιο της Optima Bank υπολογίζεται στο 1,6% (2,75 δισ. ευρώ οι καταθέσεις και 2,2 δισ. ευρώ τα δάνεια), ενώ αντίστοιχα της Τράπεζας Αττικής διαμορφώνεται στο 3,7%. Αναμφίβολα η συγκυρία (για την «κατάκτηση» της 5ης θέσης είναι υπερ της Τράπεζας Αττικής, αλλά το momentum είναι υπέρ της Optima Bank, καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανάπτυξη της θεωρείται πιο «δεμένη».

Αυτό δεν σημαίνει πως η Τράπεζα Αττικής είναι μια προβληματική κατάσταση, αλλά όπως και η διοίκηση της τράπεζας γνωρίζει, τα επόμενα βήματα θα είναι πολύ δύσκολα έως ότου φθάσει να είναι ένα συμπαγές τραπεζικό ίδρυμα χωρίς να την «τρώνε» οι παιδικές ασθένειες που έχει να περάσει (βλέπε συγχωνεύσεις, εταιρική κουλτούρα ακόμη και όνομα).

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα είναι τέτοιο που ευνοεί, τόσο την Τράπεζα Αττικής, όσο και την Optima Bank και για να είμαστε ειλικρινείς στο τέλος της ημέρας και οι δύο θα είναι κερδισμένοι!

Keywords
Αναζητήσεις
trapezes-h-machi-tis-epomenis-meras-me-epathlo-tin-5i-thesi.htm
Τυχαία Θέματα