Του… πιλοτικού Gen AI γίνεται στην αγορά!

09:52 3/12/2023 - Πηγή: Emea.gr

Πίσω από τις γραμμές
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ

Του… πιλοτικού Gen AI γίνεται στην αγορά!

Δεν γεννάται η παραμικρή αμφιβολία πως η τεχνολογία μεταβάλλει κάθε επιχείρηση, συχνά ριζικά, με τον αντίστοιχο ρυθμό αλλαγής να γίνεται ολοένα και πιο γρήγορος με τα πέρασμα του χρόνου.

Σήμερα, το Gen AI αρχίζει να δείχνει μέρος των δυνατοτήτων του, προϊδεάζοντας ένα συναρπαστικό – αν μη τι άλλο – μέλλον.

Πόσο, μάλλον από τη στιγμή κατά την οποία έχει τη δυνατότητα να μάθει από υπάρχοντα τεχνουργήματα για να δημιουργήσει νέα,

ρεαλιστικά τεχνουργήματα (σε κλίμακα) που αντικατοπτρίζουν τα χαρακτηριστικά των δεδομένων εκπαίδευσης αλλά δεν τα επαναλαμβάνουν. Για παράδειγμα, δύναται να παράγει μια ευρεία ποικιλία πρωτότυπου περιεχομένου, όπως λ.χ. εικόνες, βίντεο, μουσική, ομιλία, κείμενο, κώδικα λογισμικού και σχέδια προϊόντων.

Σήμερα, το Generative AI δημιουργεί -συνήθως- περιεχόμενο ως απάντηση σε αιτήματα φυσικής γλώσσας – δεν απαιτεί γνώση ή εισαγωγή κώδικα – αλλά οι περιπτώσεις εταιρικής χρήσης είναι πολυάριθμες και περιλαμβάνουν καινοτομίες λ.χ. στον σχεδιασμό φαρμάκων και chip ή στην ανάπτυξη της επιστήμης υλικών.

Ως κάτι το νέο, θελκτικό και πολλά υποσχόμενο, το Gen AI δεν θα μπορούσε να… ξεφύγει από τα «ραντάρ» του τραπεζικού τομέα, ο οποίος ήδη βομβαρδίζεται εκ των έσω, αλλά και από την πλευρά τεχνολογικών παρόχων προκειμένου να καταγραφούν τα πεδία ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της τεχνολογίας του Gen AI. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΣΥΝΟΛΟ των συστημικών τραπεζών ήδη «τρέχουν» αντίστοιχα πιλοτικά έργα. Μάλιστα, όχι ένα (έργο) και ούτε από την πλευρά ενός παρόχου.

Μια τράπεζα, 5 πιλοτικά, 12.000 διαφορετικοί τύποι εγγράφων και το Delivery Center της ΕΥ

Για παράδειγμα, μια εκ των συστημικών τραπεζών, «τρέχει» ταυτόχρονα 5 πιλοτικά έργα! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δε, έχει προκαλέσει στα στελέχη της η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα της παρέμβασης του Gen AI σε ότι αφορά στην αξιολόγηση και ανάδειξη της αξίας που «κρύβεται» σε ένα τεράστιο όγκο legacy πολιτικών και κανονισμών, που υπερβαίνουν τα 12.000 διαφορετικών τύπων εγγράφων! Και μόνο στο άκουσμα του εν λόγω αριθμητικού μεγέθους, ο κοινός νους σηκώνει τα χέρια ψηλά πριν καν εκκινήσει – χειροκίνητα – την εν λόγω διαδικασία, σε αντίθεση με την τεχνολογία του Gen AI.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Delivery Center της συμβουλευτικής εταιρείας EY έχει αναλάβει να «τρέξει» μια σειρά από πιλοτικά έργα στην προαναφερθείσα κορυφαία (βάση μεγεθών, σημασίας, συμβολής και ιστορικής διαδρομής) τράπεζα της χώρας μας, με τα πρώτα αποτελέσματα να κρίνονται ως -τουλάχιστον- ικανοποιητικά στους επιμέρους τομείς των καρτών, των καταναλωτικών, αλλά και των στεγαστικών δανείων.

Κάτι, που έχει οδηγήσει την διοίκηση της τράπεζας να έχει εντείνει την διαδικασία σχηματοποίησης νέων use cases στα οποία το GEN ΑΙ θα μπορούσε να συμβάλει αποτελεσματικά.

Θέμα ημερών η κατάθεση συγκροτημένης πολιτικής χρήσης για το ΑΙ

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως – πλέον – τα σχετικά request προέρχονται απευθείας από το Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς τα μέλη του έχουν αντιληφθεί πλήρως, όσο και εγκαίρως τη στρατηγική σημασία της συγκεκριμένης τεχνολογίας για την επόμενη ημέρα τόσο της τράπεζας, όσο και συνολικότερα του χρηματοοικονομικού τομέα.

Μάλιστα, σε μια κίνηση με ξεχωριστή σημασία, αλλά και ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται στην ευρύτερη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, η συγκεκριμένη συστημική τράπεζα ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες την διαδικασία θέσπισης μιας δομημένης πολιτικής για την τεχνητή νοημοσύνη και δη χρονικά νωρίτερα από την κατάθεση του AI Act. Τι θα περιλαμβάνει; Από διαδικασίες ασφαλείας μέχρι βασικούς κανόνες χρήσης από την πλευρά των υπαλλήλων και στελεχών της τράπεζας.

«Πάγος» στο Blockchain

Από τα προαναφερθέντα γίνεται αντιληπτό πως η συγκεκριμένη τράπεζα έχει εντάξει την τεχνολογία του ΑΙ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά και σταδιακά της στρατηγικής της, κάτι που δεν συμβαίνει λ.χ. με το blockchain. Για την ακρίβεια, ενώ η θετική προδιάθεση υπήρχε απέναντι στην εν λόγω τεχνολογία, οι προσπάθειές της στέφθηκαν από αποτυχία, πριν καν δοκιμαστεί στο πεδίο.

Βλέπετε, σε δυο περιπτώσεις η διοίκηση της κορυφαίας συστημικής τράπεζας πόνταρε σε… κουτσά άλογα! Τη μια ήταν η πλατφόρμα χρηματοοικονομικών συναλλαγών We.Trade, που υποστηριζόταν από την ΙΒΜ, και την άλλη το δίκτυο trade finance Contour, που αμφότερα οδηγήθηκαν σε «λουκέτο» νωρίτερα φέτος.

Αποτέλεσμα; Η διοίκηση της τράπεζας να ακούει τον όρο “Block Chain” και να στρίβει στενό…

Ούτε καν να τον συζητήσει δεν επιθυμεί, εγκαταλείποντας μέχρι νεοτέρας τους όποιους σχεδιασμούς.

Διαβάστε εδώ την BUSINESS VOICE που κυκλοφόρησε εχθές! 

  
Keywords
Αναζητήσεις
tou-pilotikou-gen-ai-ginetai-stin-agora.htm
Τυχαία Θέματα